Ομόφωνα “ναι” είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλίμου στην ανέγερση Μεγάρου Μουσικού Πολιτισμού, στο πρώην αεροδρόμιο




Ένα Μουσικό Σχολείο πρότυπο για το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κεφάλαιο των νοτίων προαστίων έχει σκοπό να δημιουργήσει ο δήμος Αλίμου, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Το δημοτικό συμβούλιο είπε ομόφωνα “ναι” στην εισήγηση του δημάρχου, Ανδρέα Κονδύλη και η απόφαση που ελήφθη θα κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών. Το Μέγαρο Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού, στη μία πλευρά και το Μουσικό Σχολείο, στην άλλη, θα αποτελούν κέντρα πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο. Η έκταση αυτή βρίσκεται πίσω από συρματοπλέγματα του αεροδρομίου στο Παλαιό Άλιμο.

Δωρεάν κατά κυριότητα παραχώρηση προς τον Δήμο Αλίμου του ακινήτου με στοιχεία Κ.Φ.
1.1 της περιοχής Α-Π6 του Μητροπολιτικού Πόλου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως κοινωφελής χώρος του ν. 4422/2016, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 4876/2021 (Α’ 251).

“Ζητάμε το πρώτο οικόπεδο από τους κοινωφελείς χώρους που μας αναλογούν για να αναγείρουμε το Μουσικό Σχολείο. Θα αυξήσει την περιουσία του δήμου μας αλλά κυρίως θα αυξήσει το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κεφάλαιο στην περιοχή μας. Η πολεοδόμηση κάθε περιοχής από το Σύνταγμα και τους νόμους οδηγεί στην εισφορά σε γη για να γίνουν κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι” είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Ανδρέας Κονδύλης

Αυτή η εισφορά είναι απαραίτητη να γίνει και στην περίπτωση της πολεοδόμησης του πρώην αεροδρομίου. Εδώ επειδή είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, έχει πάρει το Ελληνικό Δημόσιο και κρατάει στα χέρια του την εισφορά αυτή. Δεν είναι περιουσία του δημοσίου, είναι των δήμων. Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση στα τέλη του 2019 που λέει ότι σταδιακά θα αποδοθούν οι χώροι αυτοί στους δήμους. Από τα τέλη του 2020 έχει ξεκινήσει η προσπάθεια για να συνεννοηθούν οι δήμοι με το Υπουργείο Οικονομικών Είναι γνωστό ότι δεν συμπίπτουν οι θέσεις των δήμων μας Η δημοτική αρχή Αργυρούπολης- Ελληνικού. θέλει να πάρει σχεδόν όλο το σύνολο των χώρων αυτών”.



Ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού τα θέλει όλα

Ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού θέλει να πάρει ολόκληρο το σύνολο αυτών των χώρων, υιοθετώντας το χωροταξικό και διοικητικό κριτήριο.

Ο Δήμος Αλίμου και ο Δήμος Γλυφάδας υποστηρίζουν το πολεοδομικό κριτήριο, ότι οι χώροι αυτοί εισφέρονται για να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες με βάση τους πληθυσμούς. Δηλαδή, για συγκεκριμένο χώρο που δομείται και πληθυσμό που προκύπτει, πρέπει να αντιστοιχούν συγκεκριμένοι χώροι αθλητισμού και εκπαίδευσης.

“Εάν παραδείγματος χάρη σε όλη τη Γλυφάδα έχει προβλεφθεί μόνο δόμηση, και ούτε ένα τετραγωνικό εκατοστό κοινόχρηστου χώρου, δεν μπορεί η Γλυφάδα να πάρει όλο το χτίσιμο, και ο άλλος δήμος να πάρει τον κοινόχρηστο και κοινωφελή χώρο που αντιστοιχεί σε αυτή τη δόμηση της Γλυφάδας αλλά συμπίπτει στα όριά του” είπε ο Ανδρέας Κονδύλης

“Όταν έγινε η χωροταξική μελέτη του ακινήτου, δεν ελήφθησαν υπόψη τα όρια των δήμων. Οι χώροι έπεσαν τυχαία, αντιστοιχώντας όμως σε κάποια δόμηση. Εμείς λέμε αναλογικά με τη δόμηση που αντιστοιχεί σε κάθε δήμο, να πάνε και οι χώροι. Διότι αυτοί οι χώροι είναι το αναλογικό ωφέλημα, αναγκαίο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ωφέλημα, όπως προβλέπει το σύνταγμα, για την εξυπηρέτηση της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Δεν μπορεί ένας δήμος να πάρει τον πληθυσμό, το τσιμέντο, την επιβάρυνση, και τους χώρους αθλητισμού που αντιστοιχούν σε αυτόν τον πληθυσμό να τους πάρει άλλος δήμος επειδή τυχαία είναι στα όριά του οι χώροι αυτοί”.

Το παράδειγμα με τις εκτάσεις – φιλέτα στον Άγιο Κοσμά

Η περιοχή του Αγίου Κοσμά που βρίσκονται αθλητικές εγκαταστάσεις, πολεοδομείται, θα γίνουν 6-8 μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα με πολύ χαμηλό συντελεστή. Άρα θα γίνει μία προνομιακή περιοχή με πολύ ποιοτική και ακριβή δόμηση, όπου μπορούν να χτιστούν κάποιες βίλες και επαύλεις.

“Σε αυτή λοιπόν την περιοχή αντιστοιχούν χώροι άθλησης” είπε ο δήμαρχος “Τους χώρους άθλησης τους δίνει ακριβώς πάνω από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, όπου όμως αλλάζει ο δήμος και δεν είναι δήμος Αλίμου, είναι δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού. Δηλαδή, τους χώρους τους κοινόχρηστους και τους κοινωφελείς που αντιστοιχούν σε αυτά τα οικόπεδα θα τους πάρει ο άλλος δήμος και ο δήμος Αλίμου και αυτή η γειτονιά θα μείνει χωρίς τους δικούς τους χώρους τους αντίστοιχους αθλητισμού; Αυτά λοιπόν είναι ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν”

Οι ρεαλιστικές προτάσεις των δήμων Αλίμου και Γλυφάδας και το παράδειγμα του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού

“Εμείς οι δύο δήμοι Άλιμος και Γλυφάδα έχουμε κάνει πολύ ρεαλιστικές προτάσεις και εναλλακτικές για να βγει μία ορθολογική κατανομή των χώρων, κάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι για να προχωρήσει η επένδυση αναγκάστηκαν και αποβλήθηκαν από την στέγη τους οι Πόντιοι του Ελληνικού, ένα κομμάτι πολιτισμού με μακραίωνη ιστορία χιλιάδων χρόνων κατατρεγμένοι. Είχαν για δεκαετίες μία στέγη εκεί και η δέσμευση του Κράτους ήταν πως τους βγάζουν για να προχωρήσει η επένδυση αλλά θα τους παραχωρηθεί εκ χώρος για τη νέα τους στέγη.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό ψηφίστηκε μία διάταξη νόμου που, παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατανομής των χώρων, ήδη επιτρέπει να δίνονται από το κράτος στους δήμους κάποιοι χώροι για να αναπτύσσονται κάποιες κοινωφελείς κοινωνικές δραστηριότητες. Η αρχική διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση προέβλεπε μόνο το Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού να μπορεί να πάρει χώρους, ακριβώς γιατί μπήκε αυτή η στόχευση για την αποκατάσταση των Ποντίων. Άλιμος και Γλυφάδα ζητήσαμε να συμπεριληφθούν και οι δήμοι μας. Δεν είναι δυνατόν σε νομοθετικό επίπεδο να προβλέπεται η δυνατότητα ενός δήμου να παίρνει χώρους για κοινωφελή χρήση και στους άλλους δύο δήμους που εμπλέκονται ομοίως στην επένδυση να μην δίνεται η δυνατότητα”

Το “ευχαριστώ” του Κονδύλη στον Σπανάκη

“Αρκετοί βουλευτές στήριξαν το λογικό αίτημά μας μεταξύ άλλων οφείλω να κάνω μία αναφορά στον βουλευτή τον κύριο Σπανάκη, ο οποίος και στο βήμα της Βουλής έκανε τη σχετική τοποθέτηση. Επικοινωνήσαμε με κάθε παράγοντα και κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό και έτσι η διάταξη που ψηφίστηκε δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους δήμους που εμπλέκονται στην επένδυση να παίρνουν χώρους.

Ήδη ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού ζήτησε δύο χώρους και ικανοποιήθηκε το αίτημα του ως προς τον έναν και του δόθηκε ένας χώρος να στεγαστούν οι Πόντιοι.

Σαφώς και ήταν πολύ σωστή κίνηση για την αποκατάσταση των Ποντίων που πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο, το οποίο θα είναι μια μακρόχρονη διαδικασία αλλά δρομολογείται. Αντίστοιχα λοιπόν έχουμε και οι άλλοι δύο δήμοι επικοινωνήσει με το Υπουργείο και έχουμε ζητήσει έστω και με τον εμπροσθοβαρή αυτό τρόπο  να δοθούν κάποια ακίνητα και στους άλλους δύο δήμους.

Η πρόταση λοιπόν που φέρνουμε προς το δημοτικό συμβούλιο και εφόσον το αποφασίσουμε θα κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και θα αναμένουμε την θετική πιστεύω ανταπόκριση του αρμόδιου υπουργού, είναι να ζητήσουμε τον κοινωφελή χώρο με στοιχεία ΚΦ1.1 της περιοχής ΑΠ6 του μητροπολιτικού πόλου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως κοινωφελής και προορίζεται από το σχέδιο που ήδη ισχύει ως όρος για εκπαίδευση, που το μόνο που μπορεί να γίνει είναι σχολείο.

Εκπαιδευτικός και πολιτιστικός πόλος το Μουσικό Σχολείο για όλα τα νότια προάστια

“Αυτός ο χώρος έχει έκταση 7000 μέτρα και κάτι, και χτίζει με συντελεστή 0,88 κάτι περισσότερο από 5500 τετραγωνικά μέτρα, αυτό ακριβώς που χρειάζεται σύμφωνα με την προμελέτη που έχει γίνει από το μουσικό σχολείο για να ανεγερθεί το νέο κτίριο. Μιλάμε για ένα ανάλογο σχολείο που θα λύσει το πιεστικότατο πρόβλημα στέγης που έχουνε. Τα πράγματα είναι τραγικά, είναι στρυμωγμένοι, δεν μπορούν να λειτουργήσουν δεν εγγράφουν ταλαντούχους μαθητές λόγω έλλειψης χώρου. Σημειωτέων ότι μιλάμε για ένα σχολείο που εξυπηρετεί όχι μόνο τον Άλιμο αλλά ολόκληρη τη νότια Αθήνα, και με την αξιοποίηση αυτού του οικοπέδου μέσα στο Μητροπολιτικό πόλο, αναπτύσσεται μία μητροπολιτική χρήση όπως είναι ένα διαδημοτικό σχολείο που θα μπορέσει να δώσει μεγάλη ώθηση και στο σχολείο αλλά και στην τοπική κοινωνία. Στα σχέδια που θα φτιάξουμε θα προβλέψουμε και ένα μεγάλο αμφιθέατρο για τις συναυλίες των μαθητών, με αντίστοιχη χρήση με το θέατρο “Κάρολος Κουν”. Θα προκύψουν δηλαδή χώροι που θα χρησιμοποιεί η τοπική κοινωνία και θα δώσουν προστιθέμενη αξία.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.