Ηλιέλαιο: Πλαφόν και από μεγάλα ελληνικά σούπερ μάρκετ




Τα φαινόμενα επιβολής πλαφόν στην πώληση ηλιελαίου που ήδη έχει λάβει χώρα σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στην χονδρική στην Ελλάδα, φαίνεται να περνούν σε ένα βαθμό και στην λιανική.

Ήδη η Σκλαβενίτης στο ηλεκτρονικό της σούπερ μάρκετ έχει θέσει για το ηλιέλαιο και παρεμφερή προϊόντα ως μέγιστη διαθέσιμη ποσότητα τις τέσσερις φιάλες.

Σε επικοινωνία που είχε το powergame.gr, με εκπροσώπους της αλυσίδας ανάφεραν ότι το τελευταίο διάστημα, και κυρίως μετά τα περιοριστικά μέτρα στην χονδρική, παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση για ηλιέλαιο μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της. Για προληπτικούς λόγους και με στόχο να προμηθευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές προϊόντα που η διάθεση τους έχει επηρεαστεί από την μη ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, η εταιρεία πήρε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται ότι η Σκλαβενίτης ήταν από τους πρώτους στο πρώτο lockdown που είχε προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν – πριν το επιβάλει η κυβέρνηση – σε προϊόντα απολύμανσης και προστασίας από τον covid 19.



Σε ό,τι αφορά στα φυσικά καταστήματα της Σκλαβενίτης αλλά και των άλλων μεγάλων αλυσίδων, δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής κάποιος περιορισμός αν και έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια.

Σύμφωνα με τις εταιρείες παραγωγής οι ελλείψεις οφείλονται σε αρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και όχι στην απουσία προϊόντων. Αντίθετα περιορισμοί έχουν τεθεί στην αγορά της χονδρικής τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα δύο συσκευασίες 10 λίτρων ανά ΑΦΜ.

Τόσο η ελληνική όσο και ευρωπαϊκή αγορά έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία η οποία έως και πρόσφατα κάλυπτε την συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών της Γηραιάς ηπείρου σε ηλιέλαιο.

Η φύτευση του ηλιόσπορου, όπου από την επεξεργασία του προκύπτει το ηλιέλαιο, πραγματοποιείται από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου οπότε το ενδεχόμενο συνέχισης των εχθροπραξιών για τουλάχιστον ένα μήνα θα σήμαινε εκτόξευση των τιμών όχι μόνο του ηλιελαίου αλλά και των άλλων ελαίων. Ήδη στην ελληνική αγορά η κρίση έχει συμπαρασύρει και τις τιμές χονδρικής του ελαιόλαδου κατά περίπου μισό ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.