Άγιος Δημήτριος: Λένε όχι στον δανεισμό για τα led




ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η χώρα μας όπως όλοι γνωρίζουμε βιώνει την μεγαλύτερη οικονομική κρίση, με τα νοικοκυριά μας να έχουν υποστεί οικονομική ασφυξία εδώ και 12 χρόνια. Μετράμε δυο χρόνια μιας πανδημίας που θα έπρεπε να μας κάνει σοφότερους για το Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα Υπηρεσιών .Οι σειρήνες του πολέμου αντηχούν στην πόρτα μας και έχουμε επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

Από την αρχή των μνημονίων μέχρι και σήμερα με ευθύνη των κυβερνήσεων και δημάρχων οι υπηρεσίες απαξιώνονται μεθοδευμένα ώστε να διεισδύσουν ιδιωτικές εταιρείες στις υπηρεσίες των δήμων. Η κατάσταση όλο και χειροτερεύει με ελλείψεις προσωπικού και εντατικοποίηση σε κάθε τμήμα και με τους εργαζόμενους να υπερβάλλουν εαυτόν, για την κάλυψη των αναγκών.

Μια τέτοια κρίσιμη ώρα η Δημοτική αρχή Δήμου Αγίου Δημητρίου φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο 21 Μαρτίου δανειοδότηση ύψους 2.698.131€ για αλλαγή λαμπτήρων του Δήμου με νέας τεχνολογίας led. Είναι προφανές ότι μια τέτοια απόφαση θα δεσμεύσει τους οικονομικούς πόρους του Δήμου μας για πολλά χρόνια με επικίνδυνες συνέπειες και τους για τους Δημότες και για τους Εργαζόμενους καθώς θα είναι επισφαλής η κάλυψη της μισθοδοσίας τους. Τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση: Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού και των νέων τεχνολογιών αρκεί αυτές να υπηρετούν το Λαό, να είναι προσβάσιμες και να προσφέρουν πραγματική και ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων.



Ο ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ πρέπει να εκσυγχρονιστεί κάτι που έπρεπε να έχει γίνει σταδιακά εδώ και χρόνια με την τεχνογνωσία και απασχόληση των ίδιων των εργαζομένων του Δήμου. Η δικαιολογία ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμο μας ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΣΤΑΤΗ Καθώς δεν έχει εκπονηθεί αντίστοιχη μελέτη η οποία να βεβαιώνει την αδυναμία της Υπηρεσίας . ΚΑΝΕΝΑΣ επίσης δε βεβαιώνει ότι αυτό το έργο ή τμήμα αυτού δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί υπό προϋποθέσεις (θέτοντάς χρονικά περιθώρια, αριθμό υπαλλήλων , επιπλέον εργατοώρες κλπ).

Οι υπηρεσίες μας θα μπορούσαν να φέρουν με επιτυχία εις πέρας αυτό το έργο ή μέρος αυτού ακόμα και με υπερωριακή απασχόληση. Η δημοτική αρχή θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού, καλύπτοντας τις κενές οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού (Κινητικότητα) και Ι.Δ.Ο.Χ., ώστε το σύνολο της εξοικονόμησης ενέργειας από την αλλαγή των φωτιστικών να μετατραπεί σε μείωση της δαπάνης ηλεκτροφωτισμού και κατά συνέπεια των λογαριασμών ρεύματος από την μείωση των Δημοτικών Τελών προς όφελος των κατοίκων του Δήμου.

Για το θέμα όμως του Ηλεκτροφωτισμού έχει εκφραστεί καλύτερα όλων ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης όταν ήταν αντιπολίτευση και Αντιπρόεδρος της Ν.Δ. όπου είχε αναφέρει: «Στην πράξη με την ανοχή της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) λειτουργεί μια κλειστή αγορά στους διαγωνισμούς αυτούς προς όφελος συγκεκριμένων προμηθευτών μέσα από φωτογραφικές διακηρύξεις …που οδηγούν σε μοναδικούς υποψηφίους και σε σκανδαλώδεις υπερτιμολογήσεις: Είναι χαρακτηριστικό ότι για το ίδιο αντικείμενο, στους μεν φωτογραφικούς διαγωνισμούς δίνονται ελάχιστες εκπτώσεις, γύρω στο 10%, στις δε περιπτώσεις όπου οι όροι είναι διαφανείς και ανοιχτοί οι εκπτώσεις ανέρχονται σε 50-70%, σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ). Στην δε αγορά, τα ίδια είδη εντοπίζονται στο 1/3 της τιμής που συγκεκριμένοι Δήμοι προϋπολογίζουν . Ήδη τον προηγούμενο μήνα (ΙΟΎΛΙΟ 2018) το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) έβαλαν φρένο σε κάποιες από αυτές τις «διαγωνιστικές» διαδικασίες, ενώ εκκρεμούν και άλλες όμοιες περιπτώσεις. Επίσης μετά από τις πολυάριθμες καταγγελίες, ενεργοποιήθηκε και το Γραφείο Διαφθοράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης αφενός οι δήμοι να χρεώνονται με υπέρογκα δάνεια και να στερούνται πόρους για άλλες υπηρεσίες και παροχές προς τους δημότες τους και αφετέρου ένα σημαντικότατο για το περιβάλλον έργο να μην έχει την ενεργειακή απόδοση και την οικονομική απόσβεση που η τεχνολογία θα μπορούσε να δώσει. Ο Κωστής Χατζηδάκης ρώταγε τους αρμόδιους υπουργούς αν διαψεύδουν αυτές τις καταγγελίες, γιατί ανέχονται αυτό το φαινόμενο και τι προτίθενται να κάνουν για να αποκατασταθεί η διαφάνεια και να σταματήσουν οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί που γίνονται προς όφελος συγκεκριμένων εταιριών. Οι μεν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τώρα που είναι στην αντιπολίτευση με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του Ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας ρώτησαν στη Βουλή μεταξύ άλλων :• Γιατί ο Δήμος δεν προχωρά στην προμήθεια των φωτιστικών και τοποθέτηση από το προσωπικό του δήμου όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ηλεκτροφωτισμού έχουν προτείνει με κόστος 1,1 εκατ €;Ποιος άραγε μας κοροϊδεύει ? Και αναρωτιόμαστε αφού υπάρχει εδώ και χρόνια από το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδας αντίστοιχη μελέτη και διαδικασία με πρότυπα γιατί άραγε ο Δήμος μας και οι Δήμοι δεν απευθύνονται ή δεν την λαμβάνουν υπ όψιν τους ?Είδαμε με την πρόσφατη κακοκαιρία τι έγινε με την Ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ΔΕΗ και τα προβλήματα που προέκυψαν. Είδαμε και χορτάσαμε τους περιβόητους Ιδιώτες εργολάβους στην Αττική Οδό. Είδαμε τις Ιδιωτικές εταιρίες ρεύματος ENERGA , HELLAS POWER που άρπαξαν και φέσωσαν τους Δήμους και τους Πολίτες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:1. Να σταματήσει εδώ και τώρα η υποθήκευση και ο υπερδανεισμός 2. Να χρηματοδοτηθούν και να γίνουν προσιτές στην κοινωνία και στους Δήμους οι νέες τεχνολογίες από την κυβέρνηση με μείωση του ΦΠΑ και επιχορήγηση. 3. Να ανακουφιστεί ο Δημότης μέσα από πραγματική μείωση στα ανταποδοτικά και στο ρεύμα του.

Αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με:• Προσλήψεις προσωπικού που θα αντικαταστήσουν και θα συντηρήσουν τα φωτιστικά• Μέσα από διαφανείς διαδικασίας σταδιακής προμήθειας με προδιαγραφές και Ευρωπαϊκά Πρότυπα Με εγγυήσεις και με πραγματικές τιμές αγοράς .• Μέσα από χρηματοδότηση και επιχορήγηση των Δήμων που θα ελέγχονται και θα επιστρέφουν με κοστολόγηση και μετρήσεις το όφελος στη κοινωνία και όχι στους Εργολάβους .Καλούμε τους συναδέλφους μας , τους Δημότες να μην επιτρέψουν αυτή την εξέλιξη που υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου μας Να αγωνιστούμε για την ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης μας με Δημόσιο Κοινωνικό Χαρακτήρα . Αγώνας – Αντίσταση – Λογοδοσία – Έλεγχος – ΔιαβούλευσηΚαμία υπηρεσία στα χέρια ιδιωτών και εργολάβων .Οι Δημοι ανήκουν στους Δημότες ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.