Τοπόσημα της Νέας Σμύρνης – Η Εθνική Στέγη (EIKOΝΕΣ)




Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γέννηση της Νέας Σμύρνης, το γραφείο τύπου του δήμου παρουσιάζει μια εικόνα των τοπόσημων της πόλης με φωτογραφικό υλικό που αντλήθηκε από τις υπόγειες αποθήκες τους και τα αρχεία. Το Ίδρυμα Απόρων Κορασίδων «Εθνική Στέγη», το οποίο ιδρύθηκε ως προσφυγικό ορφανοτροφείο κατά το 1922 από τον Σύνδεσμο για τα δικαιώματα της Γυναίκας. Αρχικά στεγάστηκε στις εγκαταστάσεις της Χαροκοπείου Οικοκυρικής και Επαγγελματικής Σχολής Θηλέων στην Καλλιθέα.

Μετά την παραχώρηση από την Κοινότητα Νέας Σμύρνης οικοπέδου οριζόμενου από τις οδούς Αρτάκης, Στενημάχου, Βάρνης και Εθνικής Στέγης ανεγέρθηκε (με ενέργειες του Ελευθερίου Βενιζέλου) το κτήριο που στεγάζει την Εθνική Στέγη έως τις μέρες μας. Η μεταφορά του ορφανοτροφείου έγινε τον Νοέμβριο του 1932. Διευθύντρια του ιδρύματος ήταν η Άννα Παπαδημητρίου. Κατά το 1934 στέγαζε 108 κορίτσια ηλικίας 7-15 ετών.

Όταν έπαψε να λειτουργεί ως ορφανοτροφείο, το 1988, η χρήση του κτηρίου παραχωρήθηκε δωρεάν για 20 χρόνια στο Δήμο Νέας Σμύρνης, ο οποίος από το 1985 ενίσχυε οικονομικά τη λειτουργία του. Το 1987 (Φ.Ε.Κ. 761/31-12-1987) ο Δήμος ίδρυσε Ν.Π.Δ.Δ. με τίτλο: “Κέντρο Κοινωνικής Δραστηριότητας και Προστασίας Νεολαίας της Νέας Σμύρνης η Εθνική Στέγη”.

Έκτοτε το κτίριο φιλοξενεί παιδικό σταθμό και αποτελεί στέγη διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Στο κτίριο φιλοξενούνται: Βρεφονηπιακός σταθμός (πρωί).Το Φιλανθρωπικό Σωματείο “Εθνική Στέγη”.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.