Παλαιό Φάληρο: Βανδάλισαν το F-5 στην πλατεία Ικάρων (EIKONEΣ)




Το F-5 στην πλατεία Ικάρων (μεταξύ των οδών Σειρήνων, Φίξ και ‘Ατλαντος) είναι βανδαλισμένο, εδώ και πολλές ημέρες. Ο δήμος έχει βάλει μια αλυσίδα στην πόρτα της περίφραξης, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν εμποδίζει κάποιους που έχουν γεμίσει το αεροσκάφος με βωμολοχίες. Πηγή φωτό: Γιώργος Σδούγγος Παλαιό Φάληρο

Η πλατεία Ικάρων πήρε το όνομα της επειδή στον απέναντι χώρο προς τη θάλασσα υπήρχε παλαιότερα βάση υδροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας και κατόπιν το πρώτο εργοστάσιο της Αεροπορίας (ΚΕΑ).

Αυτό το αεροσκάφος είναι δυστυχώς αρκετά ταλαιπωρημένο και πιο… αδικημένο καθώς το πάρκο βρίσκεται χαμηλότερα από το επίπεδο της λεωφόρου και παρότι χιλιάδες περνάνε καθημερινά από δίπλα ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη του.

Πρόκειται για ένα F-5. Tα αεροσκάφη του τύπου παραλήφθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1965 χρονιά κατά την οποία κηρύχθηκε επιχειρησιακή η 341 Μοίρα Αναχαίτισης Ημέρας (ΜΑΗ) και η 343 ΜΑΗ. Αρχικά παραλήφθηκαν πενήντα πέντε αεροπλάνα, με 17 διαμόρφωσης RF-5A να παραλαμβάνονται το 1970. Στην συνέχεια προστέθηκαν και άλλα μεταχειρισμένα. Δέκα από το Ιράν το 1975 και άλλα δέκα από την Ιορδανία. Το 1986 παραχωρήθηκαν εννέα από τη Νορβηγία και, τέλος δέκα ακόμα το 1991 από την Ολλανδία (NF-5A/Β). Κατά το διάστημα 1967-1968 ο τύπος χρησιμοποιήθηκε από το τρίτο ελληνικό ακροβατικό σμήνος «Νέα Ελληνική Φλόγα». Τα F/NF-5A αποσύρθηκαν το 2001.



Αυτές οι ψηφίδες της σύγχρονης αεροπορικής ιστορίας του τόπου μας περιμένουν τους φίλους της Πολεμικής Αεροπορίας να τα επισκεφτούν, κάθε ημέρα, οποιαδήποτε ώρα για να τους μεταφέρουν νοερά στους αιθέρες.

Μια βόλτα που θα μπορούσε να είναι το ιδανικό «επιδόρπιο» μετά την αεροπορική επίδειξη της Κυριακής.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.