Οι επιχειρηματίες του γιώτινγκ “ψάχνονται” για την χωροθέτηση νέας επαγγελματικού σκοπού μαρίνας, στην Αττική
Την νέα Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, επισκέφθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ, σε μία συνάντηση ευχών για το Νέο Έτος, γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων για την ανάπτυξη του Ελληνικού γιώτινγκ.

Αφού ευχήθηκαν προς την νέα Γενική Γραμματέα, οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ αναφέρθηκαν στην  κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την πανδημία, και την ελπίδα, όπως και γενικότερα ο τουριστικός κλάδος, για μία σημαντική ανάκαμψη μέσα στο 2022, και έθεσαν ξανά το αίτημα, γενικότερα του κλάδου, για την χωροθέτηση νέας επαγγελματικού σκοπού μαρίνας, στην Αττική.Το αίτημα αφορά στην δημιουργία μιας νέας μαρίνας κυρίως για επαγγελματικά σκάφη, οι προδιαγραφές της οποίας θα στοχεύουν στις υποδομές και υπηρεσίες που χρειάζεται το επαγγελματικό σκάφος, και που είναι σαφώς διαφορετικές αλλά και λιγότερες, από τις συνήθεις μαρίνες υψηλών προδιαγραφών, όπως οι περισσότερες της Αττικής. Αυτό το αίτημα έχει επανειλημμένα υποβάλει ο ΣΙΤΕΣΑΠ σε όλους τους Υπουργούς Τουρισμού από το 2018 μέχρι σήμερα, χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα οι επαγγελματίες μελέτησαν όλο το  Νοτιο-Ανατολικό παράκτιο μέτωπο και υπέβαλαν Προκαταρκτική Μελέτη όπου προσδιορίζονται οκτώ (8) συγκεκριμένες θέσεις που συνιστώνται για χωροθέτηση επαγγελματικού σκοπού μαρίνας, που θα παρέχει και δυνατότητες εργασιών συντήρησης και επισκευών των ελλιμενιζόμενων σκαφών.

Ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Λουτριώτης εξήγησε στην Γενική Γραμματέα, το σημαντικό πρόβλημα ανάγκης θέσεων ελλιμενισμού, που έχει δημιουργηθεί για τα επαγγελματικά σκάφη στην Αττική, ιδίως μετά την παραχώρηση για ιδιωτική χρήση τη Μαρίνας Αλίμου, που παραδοσιακά ήταν η επαγγελματική βάση του κλάδου. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως λίγο πριν την πανδημία, με παραγγελίες και νέες αγορές, ο επαγγελματικός στόλος αναμένεται να αυξηθεί και να χρειάζονται περίπου 500 ακόμα νέες θέσεις ελλιμενισμού.

Η Γενική Γραμματέας κα Αναστασοπούλου, άκουσε με προσοχή το ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ, επισημαίνοντας ότι αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες του κλάδου του γιώτινγκ, και ζήτησε να ενημερωθεί γενικότερα για την δραστηριότητα και την διάχυσή της σε όλη την Ελλάδα. Αυτό, έδωσε αφορμή στους εκπροσώπους του ΣΙΤΕΣΑΠ να αναφερθούν στον θεσμό των τοπικών εκπροσώπων στις διάφορες περιοχές μεγαλύτερης δραστηριότητας, που είναι δώδεκα, και με την υποστήριξη των οποίων παρακολουθούνται τοπικές ιδιαιτερότητες, χαρακτηριστικά, ανάγκες και προβλήματα, και έτσι διατηρείται και αμεσότερη επαφή του Σωματείου με τα μέλη του σε όλη την επικράτεια.

Συζητώντας τις ανάγκες ελλιμενισμού στην περιφέρεια, ο κ. Λουτριώτης επεσήμανε τη σημασία της ταχείας διαδικασίας για την εγκατάσταση πλωτών εξεδρών, περιέγραψε την πρόταση που έχει υποβάλει ο ΣΙΤΕΣΑΠ στον κ. Υπουργό Ναυτιλίας για το θέμα, και δεδομένου ότι περιλαμβάνεται στις συναρμοδιότητες με το Υπουργείο Τουρισμού, ζήτησε την διευκόλυνση του Υπουργείου Τουρισμού, για τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Επίσης ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ δήλωσε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του Σωματείου γιατί, μέσω της επαφής που είχε γίνει με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού έχει ήδη ξεκινήσει να περιλαμβάνεται η δραστηριότητα του γιώτινγκ στην διαφημιστική προβολή της χώρας. Η Γενική Γραμματέας συζήτησε να γίνει ειδική συνάντηση για να επεκταθεί περισσότερο η δραστηριότητα αυτή, που τελικά θα είναι και σε γενικότερο όφελος της χώρας.

Στην συνάντηση με την κα Ολυμπία Αναστασοπούλου, συμμετείχε από το γραφείο της Γενικής Γραμματέως η κα Μαρία Αποστόλου, Διευθύντρια του Γραφείου της. Η Γενική Γραμματέας επιβεβαίωσε ότι θα κρατήσουν επαφή για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία.

(από αριστερά) κ. Λουτριώτης, Πρόεδρος ΣΙΤΕΣΑΠ, Κα Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν, Γενική Γραμματέας, κ. Δημήτρης Δεληκάρης, Έφορος Δημοσίων Σχέσεων, κ. Χρήστος Πετρέας, Επιστημονικός Σύμβουλος ΣΙΤΕΣΑΠ,
και Κα Μαρία Αποστόλου, Διευθύντρια Γραφείου Γενικής Γραμματέως

Από πλευράς του ΣΙΤΕΣΑΠ στην συνάντηση συμμετείχαν οι: κ. Πάρις Λουτριώτης, Πρόεδρος, Κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν, Γενική Γραμματέας, κ. Δημήτρης Δεληκάρης, Έφορος Δημ. Σχέσεων και κ. Χρήστος Πετρέας, Επιστημονικός Σύμβουλος. 

Η συνάντηση έκλεισε με αμοιβαία ικανοποίηση και απόφαση να επαναληφθεί μόλις μελετηθούν περισσότερο τα στοιχεία. Οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ ευχαρίστησαν την Γενική Γραμματέα Κα Αναστασοπούλου, για την μακροσκελή συνάντηση και συζήτηση, και συμφώνησαν για την περεταίρω παρακολούθηση των θεμάτων.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.