Μάνος Στεφανίδης: Το πολιτιστικό θαύμα του Δήμου Αλίμου




Μία ακόμη σπουδαία εικαστική έκθεση φιλοξενεί ο Δήμος Αλίμου στο Πολιτιστικό του Κέντρο. Η Έκθεση τιτλοφορείται «Αύριο» και περιλαμβάνει νέα έργα του «θυελλώδους» μορφοπλάστη καλλιτέχνη, Μάκη Θεοφυλακτόπουλου. “Πρόκειται για μια έκθεση που θα έπρεπε να έχουν διοργανώσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη ή το Μουσείο Γουλανδρή αλλά την κάναμε εμείς με τα περιορισμένα μας μέσα εκδίδοντας ταυτόχρονα κι έναν εξαιρετικό κατάλογο” αναφέρει ο Μάνος Στεφανίδης, Ιστορικός Τέχνης και Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. “Μετά τον Θόδωρο Παπαγιάννη μια ακόμη μεγάλη έκθεση – προσφορά από έναν μικρό δήμο κι έναν ρέκτη δήμαρχο”.

Δείτε την ανάρτηση του Μάνου Στεφανίδη:

“Αύριο” ή “Επεισόδια από το μέλλον”
Βαθιά ειλικρινής και για αυτό συγκινητικός ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, ο γεννημένος το 1939, χτες στα εγκαίνια της έκθεσης των νέων (!) αποκλειστικά έργων του στη Δημοτική Πινακοθήκη Αλίμου. Έργων γεμάτων εκρηκτικό χρώμα και πρωτογενές, πρωτόγονο όσο και απελευθερωμένο και απελευθερωτικό πάθος. Είπε μεταξύ των άλλων:
“Υπήρχε και υπάρχει μια κακή πλευρά του εαυτού μου. Η ζωγραφική ήταν για μένα η δυνατότητα να έχω και την καλή μου πλευρά. Ήταν και είναι η κάθαρση μου”.
Μετά τον Θόδωρο Παπαγιάννη μια ακόμη μεγάλη έκθεση – προσφορά από έναν μικρό δήμο κι έναν ρέκτη δήμαρχο. Χαίρομαι που με το “Αύριο” ολοκληρώνω τον κύκλο συνεργασίας μου με τον Άλιμο. Ξεκίνησα με Γύζη, Ιακωβίδη και Βολανάκη συνέχισα με Παρθένη, Παπαλουκά και Γαλάνη, εξακολούθησα με Τσαρούχη, Μόραλη, Βασιλείου, Γκίκα, έπειτα Δεκουλάκο, Κοκκινίδη, Κανιάρη, Κεσσανλή, Γαΐτη, Ακριθάκη κλπ. Για να ολοκληρώσω σήμερα αυτό τον κύκλο τεσσάρων χρόνων με ποικίλες, εικαστικές παρεμβάσεις, για παράδειγμα τα Άλιμος Blues του Χρήστου Αντωναρόπουλου, εκδόσεις, ξεναγήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις, με το αποθεωτικό – αναρχικό χρώμα του Μάκη. Εύχομαι όσοι πάρουν την σκυτάλη, να έχουν ανάλογες και μεγαλύτερες επιτυχίες. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Ανδρέα Κονδύλη, την Αποστολία Σκλάβου, τον Στέφανο Διαμαντή και τους συνεργάτες τους για την αμέριστη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη.
ΥΓ. Πρόκειται για μια έκθεση που θα έπρεπε να έχουν διοργανώσει το ΕΜΣΤ, η Εθνική Πινακοθήκη ή το Μουσείο Γουλανδρή αλλά την κάναμε εμείς με τα περιορισμένα μας μέσα εκδίδοντας ταυτόχρονα κι έναν εξαιρετικό κατάλογο.



Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.