Στη Σαλαμίνα εθεάθη o “Σωτήρης”-Υπάρχουν πιθανότητες να επιβιώσει




Οι άνθρωποι που κάνουν το παν για να διασώσουν το θηλαστικό, του έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης»

Στην Σαλαμίνα εθεάθη σήμερα η νεαρή φάλαινα που ξεβράστηκε χθες το πρωί στα ρηχά της παραλίας του Αλίμου, όπως έκανε γνωστό στον ΣΚΑΪ 100,3 η Ευγενία Σκούτζου κτηνίατρος και μέλος του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών «Αρίων».

Πρόσθεσε, ότι η φάλαινα δεν φαίνεται τόσο ταλαιπωρημένη και αφυδατωμένη όσο χθες, δείχνει καλύτερα, δεν κάνει κυκλικές κινήσεις και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιβιώσει.

Τόνισε, πάντως, ότι η φάλαινα έχει βγει προς τα έξω και έχουν κινητοποιηθεί εθελοντές, ομάδες διάσωσης και το Λιμενικό και παρακολουθούν τις κινήσεις της..



Φαίνεται πως ο «Σωτήρης», άρχισε να ανταποκρίνεται στη θεραπεία και έτσι αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να οδηγηθεί σε βαθύτερη περιοχή από την ομάδα Διάσωσης του ΑΡΙΩΝ και τους δύτες καθώς έπλεε κανονικά.

Το θηλαστικό απομακρύνθηκε από την παραλία του ΕΔΕΜ ωστόσο ο ΑΡΙΩΝ επισημαίνει ότι θα βρίσκεται σε επιφυλακή τις επόμενες 48 ώρες. Ακόμα απευθύνει έκκληση αν εντοπιστεί ξανά σε άλλη περιοχή σε αβαθή να ειδοποιηθεί το πλησιέστερο λιμεναρχείο και ο ARION.ogr

Στο σημείο βρέθηκαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος και ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης

Ζιφιός, το στολίδι των ελληνικών θαλασσών
Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Δρα Αλέξανδρο Φραντζή, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά για αυτό το σπουδαίο κήτος των ελληνικών θαλασσών.

Οι θάλασσες της χώρας μας μάλιστα, αποτελούν τη μία από τις τέσσερις παγκοσμίως σπουδαιότερες περιοχές για την επιβίωση αυτού του ιδιαίτερου και αξιοθαύμαστου θηλαστικού: Ο ζιφιός είναι ο καλύτερος δύτης του κόσμου, αφού με μια ανάσα μπορεί να φτάνει σε βάθη μέχρι τα 3.000 μέτρα και να παραμείνει για 90 λεπτά, προκειμένου να θραφεί με μεσοπελαγικά ή βαθυπελαγικά καλαμάρια, που στη χώρα μας αποτελούν και την αποκλειστική του τροφή.

Αυτό που το ξεχωρίζει από τις φάλαινες -και το καθιστούν πιο συγγενές είδος του δελφινιού – είναι το γεγονός ότι έχει δόντια. Το μέγεθος του φτάνει τα 5,5 μέτρα, ζει έως 40 χρόνια και στις ελληνικές θάλασσες ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε λίγες εκατοντάδες. Είναι μοναχικά κήτη, αλλά συχνά διαμορφώνουν μικρά κοπάδια, από 3 έως 7 μέλη.

Ο ζιφιός ζει στη λεγόμενη ελληνική τάφρο, συνήθως σε βάθη 500 μέτρων, η οποία και έχει ανακηρυχθεί ως περιοχή υψηλής σπουδαιότητας παγκοσμίως για αυτό το κητώδες, συνήθως εκεί που υπάρχουν μεγάλοι υποβρύχιοι γκρεμοί, διότι εκεί συγκεντρώνεται και το θήραμά τους, τα καλαμάρια. Συνολικά στον κόσμο υπάρχουν 25 είδη ζιφιών, στη Μεσόγειο όμως μόνο το συγκεκριμένο.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.