“Τα κρατητήρια της Αστυνομίας δεν είναι για περιστατικά COVID-19”




(Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής)

Τα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων δεν είναι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν κρατούμενους που νοσούν ή είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, αλλά ούτε οι Έλληνες αστυνομικοί είναι νοσηλευτές και ιατροί, οι οποίοι έχουν ειδικές στολές και ιατρικά υλικά, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους περιστατικά.

Μάλιστα δυο φορές το τελευταίο διάστημα, διατάχθηκε η κράτηση ατόμων που νοσούσαν από COVID-19 στα κρατητήρια του Α.Τ. Λαυρεωτικής, υποτιμώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Και στις δυο ανωτέρω περιπτώσεις το Προεδρείο της Ένωσης χρειάστηκε να επικοινωνήσει με τον Γ.Α.Δ.Α. Υποστράτηγο κ. Παρασκευά ΣΑΝΙΔΑ και μετά την άμεση παρέμβασή του, να λυθεί το ζήτημα.



Χρειάζεται λοιπόν η παρέμβαση του Γ.Α.Δ.Α., για να επικρατήσει η λογική και να γίνουν τα αυτονόητα;

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ανωτέρω απόφαση, ειδικά στη δεύτερη περίπτωση, δεν λήφθηκε με δόλο, αλλά υπό το καθεστώς πίεσης και ατυχούς εκτίμησης της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση θα διερευνήσουμε το τι ακριβώς συνέβη, με σκοπό να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

Είναι αδιανόητο, τη στιγμή που κλείνουμε σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και ενώ γίνεται αναφορά για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στο εσωτερικό της Αστυνομίας, κάποιοι να λειτουργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη, όπως φαίνεται, την κρισιμότητα που διαμορφώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση ειδικών χώρων στους οποίους θα παραμένουν τα άτομα που τελούν υπό καθεστώς επιτήρησης και δεν χαρακτηρίζονται ως κρατούμενοι. Με αυτόν τον τρόπο, οι συνάδελφοί μας οι οποίοι επιφορτίζονται με την επιτήρηση αυτών των ατόμων, δεν θα κινδυνεύουν να εκτεθούν στην υπηρεσία τους και φυσικά όλα θα λειτουργούν σύννομα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποτελεί λύση συνάδελφοι από απομακρυσμένες Υπηρεσίες να διατάσσονται να εκτελέσουν υπηρεσία φύλαξης αυτών των ατόμων, αναγκαζόμενοι να διανύσουν παρά πολλά χιλιόμετρα.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε απροστάτευτους τους συναδέλφους μας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.