Συνελήφθη 48χρονος για τη δολοφονία Ρώσου μαφιόζου και της πρώην “Μις Ρωσία” συντρόφου του στο Λαγονήσι




Επίλογο στην πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας του Ρώσου μαφιόζου Αλεξάντερ Βικτόροβιτς Σαλόνικ και της 19χρονη τότε φίλης του Σβετλάνα Κότοβα, πρώην “Μις Ρωσία”, βάζει η σύλληψη ενός 48χρονου Έλληνα, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα των ελληνικών αρχών.

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Διεύθυνσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, αξιοποιώντας πληροφορίες της Interpol Κύπρου, εντόπισαν και συνέλαβαν απογευματινές ώρες χθες (10-01-2022) τον 48χρονο Έλληνα, για ηθική αυτουργία σε δύο ανθρωποκτονίες και παραβάσεις Νόμου περί όπλων.

Η δολοφονία του γκάνγκστερ που τον φώναζαν “Μέγα Αλέξανδρο”
Πρόκειται για υπόθεση του 1997 και η δολοφονία του Ρώσου μαφιόζου Αλεξάντερ Βικτόροβιτς Σαλόνικ και της 19χρονη τότε φίλης του Σβετλάνα Κότοβα, πρώην “Μις Ρωσία” μοιάζει με αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ο Αλεξάντερ Βικτόροβιτς Σολόνικ ήταν Ρώσος γκάνγκστερ, και ο πιο διαβόητος πληρωμένος δολοφόνος της Ρωσικής Μαφίας. Ήταν επίσης γνωστός με τα προσώνυμια “Ο Μέγας Αλεξάνδρος” και “Σάσα ο Μακεδόνας”, λόγω της ικανότητας του να καταφέρνει να βρίσκει τρόπους για να “εξουδετερώνει” όλους τους στόχους του, με απόλυτη επιτυχία, όπως έκανε και ο Έλληνας Στρατηλάτης.



Συμμετείχε στη ρωσική μαφία για ένα μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1990, μέχρι και την εξαφάνιση του μετά τη δεύτερη απόδραση του από τη φυλακή το 1995.

Βρέθηκε δολοφονημένος στην Αθήνα, στις 3 Φεβρουαρίου 1997
Γεννήθηκε στο Κουργκάν των Ουραλίων της Σοβιετικής Ένωσης και ήδη από τρυφερή ηλικία αγάπησε πολύ τις πολεμικές τέχνες. Έτσι μετά το σχολείο θα υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στον Κόκκινο Στρατό, ως μέλος πληρώματος τανκ στις σοβιετικές δυνάμεις της Ανατολικής Γερμανίας.

Μετά τη θητεία του θέλησε να γίνει αστυνομικός και πέρασε από τις τάξεις περιβόητης αστυνομικής ακαδημίας, αν και τον έδιωξαν έπειτα από έξι μήνες λόγω άσκησης υπερβολικής βίας στους δράστες. Ο Αλεξάντερ θα επιστρέψει στο πατρικό του και θα πιάσει δουλειά στο τοπικό γραφείο κηδειών. Παντρεύεται, αποκτά μια κόρη αλλά σύντομα θα πάρει διαζύγιο.

Ο Σολόνικ θα ξαναπαντρευτεί μια άλλη γυναίκα με την οποία θα απόκτησει ένα γιο, και το 1987 θα κατηγορηθεί για βιασμό και θα καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκιση. Κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας συνάντησης με τη σύζυγό του πριν από την φυλάκιση του, ο Σολόνικ θα δραπετεύσει πηδώντας από το δεύτερο όροφο του κτιρίου. Μετά από αρκετούς μήνες θα συλληφθεί 120 μίλια (190 χιλιόμετρα) βόρεια του Kουργκάν, και θα επιστρέψει πάλι στη φυλακή.

Στη φυλακή αρχικά ήταν να πάει στην απομόνωση, αλλά αργότερα μεταφέρθηκε να εκτίσει την ποινή φυλάκισης του μαζί με τους άλλους κρατουμένους. Όταν έγινε γνωστό στους άλλους κρατουμένους ότι ο Σολόνικ είχε εργαστεί για την αστυνομία μπήκε στο στόχαστρο τους και ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση. Μετά από δύο χρόνια στη φυλακή ο Σολόνικ θα δραπετεύσει ξανά.

Ο Σολόνικ μετά την απόδραση του θα επιστρέψει στο Κουργκάν και θα γίνει αμέσως μέλος της τοπικής μαφίας, πιάνοντας το όπλο ως πληρωμένος εκτελεστής. Μια από τις πρώτες δουλειές του ήταν ο “Νονός” αντίπαλης συμμορίας, και τον οποίο θα δολοφονήσει το 1990. Μετά αυτήν την δολοφονία ο Σολόνικ θα πάει στη Μόσχα με άλλα μέλη της συμμορίας του Κουργκάν για να βρουν δουλειά. Το 1992, ο Σολόνικ θα δολοφονήσει τον Βίκτορ Νικιφόροβ, και έξι μήνες αργότερα θα δολοφόνησει έναν άλλον σημαντικό Νονό. Αυτή τη φορά το θύμα ήταν ο Βαλερί Ντλουγκάτζ, την ώρα που διασκέδαζε σε ένα κατάμεστο κλαμπ, περιτριγυρισμένος από αρκετούς σωματοφυλακές του και χωρίς να τραυματιστεί κανένα τρίτο πρόσωπο.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο ο Αλεξάντερ Σολόνικ θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος εκτελεστής της Ρώσικης μαφίας και θα αποκτήσει το προσωνύμιο “Μέγας Αλέξανδρος”.

Ο Σολόνικ δεν θα διστάζει να σκοτώσει έναντι αδράς αμοιβής, τους πιο ισχυρούς Νονούς της εποχής. Ταυτοχρόνως, όμως θα μπει και στο στοχάστρο της μοσχοβίτικης αστυνομίας και όλοι ήθελαν να τον συλλάβουν. Τελικά θα τα καταφέρουν σε μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση σε μια παμπ, αφού όμως θα υπάρξει συμπλοκή, με τον Σαλόνικ να βγάζει ένα μικρό αυτόματό πιστόλι και να πυροβολεί μερικούς αστυνομικούς.

Από τη συμπλοκή τραυματίστηκε σοβαρά και ο Σολόνικ, παρ’όλα αυτά κατάφερε να διαφύγει. Θα τον πιάσουν λίγο αργότερα την ίδια μέρα και πριν οδηγηθεί και πάλι στη φυλακή, περνά από το νοσοκομείο για να του αφαιρέσουν τη σφαίρα που είχε καρφωθεί στο νεφρό. Παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκε εκ νέου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Μόσχας “Κέντρο Κράτησης 1”, το 1995 θα κατάφερει να αποδράσει και πάλι έπειτα από οχτώ μήνες στη απομόνωση, αν και φημολογείτο ότι θα πρέπει να είχε βοήθεια από μέσα.


Η δράση του στην Ελλάδα
Με την αστυνομία να τον καταδιώκει αλλά και με ανοιχτούς λογαριασμούς στη Ρωσική μαφία ο Σολόνικ θα έρθει στη Ελλάδα, όπου και θα βρει τελικά μόνιμο καταφύγιο και γρήγορα θα στήσει τη δική του εγκληματική ομάδα, από Ρώσους που είχαν διαφύγει εδώ και παλιννοστούντες της πρώην ΕΣΣΔ.

Έδρα του θα είναι οι Θρακομακεδόνες και το Λαγονήσι, ενώ ο ίδιος θα κυκλοφορεί με πλαστή ταυτότητα ως Ρώσος ομογενής με το όνομα Βλαδίμηρος Κεσσόβ. Ένα όνομα που χρησιμοποιούσε κατά κόρον σε πλαστές ταυτότητες η ομάδα του, όπως είχε διαπιστωθεί στο μακελειό που προκάλεσαν έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μενίδι το 1995. Ο Αλεξάντερ Σολόνικ φέρεται να είχε υπό τον έλεγχο του τουλάχιστον 40-50 άτομα.

Η 19χρονη Σβετλάνα
Στις 25 Ιανουαρίου 1997 θα έρθει στη Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του Σολονίκ η 19χρόνη Σβετλάνα Κότοβα, ένα γνωστό μοντέλο της Ρωσίας, και η οποία είχε κερδίσει και τον τίτλο Μις Ρωσία το 1996.


Ο Αλεξάντερ και η Σβετλάνα θα γνωριστούν σε ένα κλαμπ της Μόσχας, με τον Σολόνικ να εντυπωσιάζεται από την Ρωσίδα καλλονή. Το ζευγάρι θα μείνει στη βίλα του Σολόνικ στο Λαγονήσι και θα περνάει ευχάριστα και πολύ ρομαντικά, όπως είχε αναφέρει η Σβετλάνα στη μητέρα της, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Στις 30 Ιανουαρίου 1997 θα επισκεφτούν τον Σολόνικ στη βίλα του, μέλη της συμμορίας του Κουργκάν. Μετά από τρεις ημέρες, στις 2 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Αστυνομία θα βρει την Σβετλάνα Κότοβα νεκρή, η οποία ήταν τεμαχισμένη, μέσα σε βαλίτσα και σε σακ βουαγιάζ, σε ένα πρόχειρο τάφο και σε απόσταση 300 μέτρων από τη βίλα του Αλεξάντερ Σολόνικ στο Λαγονήσι.


Την επόμενη ημέρα θα βρεθεί στραγγαλισμένος με καλώδιο σε ερημική περιοχή της Βαρυμπόμπης και ο ίδιος ο Σολόνικ, ενώ στο χέρι του κρατούσε έναν σάκο με όπλα, περούκες, πλαστά χαρτιά, σφαίρες και εισιτήρια για την Ιταλία, όπου ήταν έτοιμος να ταξιδέψει για άλλο ένα συμβόλαιο θανάτου, όπως είχε αποκαλύψει η Ελληνική Αστυνομία. Ο 48χρονος που θεωρείται ηθικός αυτουργός των δολοφονιών, θα οδηγηθεί στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Πηγή: thetoc.gr – με πληροφορίες από wikipedia.org

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.