5ο Δημοτικό Αγίου Δημητρίου: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία η πρώτη σχολική φαναροδρομία και τα νυχτοκάλαντα (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Μια διαφορετική βραδιά που ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους πίσω στο χρόνο και σε έθιμα που έχουν ξεχαστεί, επανάφεραν παιδιά, δάσκαλοι και ο σύλλογος γονέων του 5ου δημοτικού σχολείου Αγ. Δημητρίου το βράδυ του Σαββάτου 18 Δεκεμβρίου, οργανώνοντας φαναροδρομία στους δρόμους της γειτονιάς πέριξ του σχολείου τους, με μήνυμα αλληλεγγύης «Προσφέρω χωρίς Αντάλλαγμα».

Παιδιά, δάσκαλοι και γονείς, εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα σελφ-τεστ, πιστοποιητικά εμβολιασμού και φυσικά μασκούλες για την ατομική και συλλογική τους προστασία, πήραν μέρος στην φαναροδρομία, τραγουδώντας κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μελωδίες στους δρόμους του Αγ. Δημητρίου πλησίον του σχολείου τους, δημιουργώντας μια όμορφη ατμόσφαιρα και φέρνοντας το χαμόγελο στα χείλη όλων όσοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα νυχτοκάλαντα, διώχνοντας μακριά τη μελαγχολία που προκαλεί η δίχρονη πανδημία.

Οι δάσκαλοι, αξιοποιώντας τις εμπειρίες τους από το Πρόγραμμα Erasmus «Μαθαίνοντας σε περιόδους κρίσεων», επεκτείνοντας παράλληλα το πρόγραμμα ανακύκλωσης των σχολείων του δήμου Αγ. Δημητρίου, είχαν προετοιμαστεί από μέρες με τα παιδιά όλων των τάξεων του 5ου δημοτικού, χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα υλικά για να δημιουργήσουν με αυτά, αυτοσχέδια φαναράκια από χαρτί και γυαλί τα οποία τα παιδιά στόλισαν μόνα τους, μιλώντας για τις αξίες της ανακύκλωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανταλλαγής και αλληλεγγύης.

Έτσι, τα χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη με τα νυχτοκάλαντα, αλλά και η ημέρα φαναριών, που γιορτάζεται σε πολλά σχολεία της Ευρώπης, οδήγησαν τους εκπαιδευτικούς και τον σύλλογο γονέων του 5ου δημοτικού σε αυτή την πρωτότυπη ιδέα. Στη διοργάνωση μιας βραδινής φαναροδρομίας από όλους, με μήνυμα «Προσφέρω χωρίς αντάλλαγμα». Τα παιδιά πρόσφεραν τις φωνές και τη ζωντάνια τους στις γειτονιές του δήμου, οργάνωσαν ένα καταπληκτικό μπαζάρ με ανακυκλωμένα υλικά και βιβλία, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του σχολείου, οι δάσκαλοι διηγούνταν Παπαδιαμάντη σε μικρές ομάδες παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής, ενώ σε άλλα σημεία τα παιδιά έφτιαχναν χειροτεχνίες, γλυκίσματα, και παρακολουθούσαν ιστορίες τ’ ουρανού στον κινητό Θόλο του Αστεροσκοπείου που βρέθηκε για αυτό το λόγο στο προαύλιο του σχολείου τους.



Η πρώτη σχολική φαναροδρομία και τα νυχτοκάλαντα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, με όλους τους συμμετέχοντες να δίνουν ραντεβού για του χρόνου, καλώντας και άλλα σχολεία να συμμετέχουν!

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.