Νίκος Τζανάκης: Πιθανή επικράτηση της Όμικρον τον Ιανουάριο
Με τα Χριστούγεννα να είναι στην τελική ευθεία, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, τόνισε πως αυτή η εβδομάδα και η επόμενη θα είναι κρίσιμη σχετικά με την έκβαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Ο ίδιος δήλωσε βέβαιος ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα βρεθούν ενδιαφέροντα στοιχεία από την γονιδιακή ανάλυση κρουσμάτων στην κοινότητα.

«Εάν βρούμε κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφές ιστορικό επαφών με ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι η Όμικρον είναι στην κοινότητα και αυτή τη στιγμή κάνει τη δουλειά της. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να έχουμε μέσα στις γιορτές τη διασπορά της Όμικρον και μέσα στον Ιανουάριο την επικράτησή της», δήλωσε.

«Η Όμικρον θα συνεχίσει να προκαλεί ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους και θα είμαστε προστατευμένοι όσοι έχουμε κάνει τρεις δόσεις από την κακή έκβαση της νόσου, τη διασωλήνωση και τους θανάτους. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική θα προκαλέσει πολλές μολύνσεις και αυτές στη συνέχεια θα δώσει υψηλούς αριθμούς βαθιάς νόσησης».Σήμερα είναι η «πρεμιέρα» των εμβολιασμών των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών. Ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως οι γονείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον παιδίατρό τους και να τον εμπιστευτούν.

«Εγώ τουλάχιστον δεν θα ρίσκαρα, αν ήμουν γονέας, το παιδί μου να εκδηλώσει αυτό το πολύ σοβαρό φλεγμονώδες σύνδρομο και να βλάπτει τα αγγεία και την καρδιά του σε τέτοιο βαθμό, που να το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή. Τους καταλαβαίνω τους γονείς. Πρέπει να σκεφτούν ότι εμβολιάζουν τα παιδιά τους από βρέφη με εμβόλια χωρίς να το σκεφτούν και χωρίς να αναρωτηθούν αν υπάρχουν απρενέργειες. Δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στον παιδίατρό τους. Αυτό να πράξουν και τώρα», ήταν η σύσταση του κ. Τζανάκη.

«Δεν υπάρχει εκδικητικότητα στους άνω των 60»

Ο Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας της ΝΔ, αποκάλυψε τα στοιχεία των εμβολιασμών για τις τελευταίες 10 ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, παραπάνω από 1 εκατ. ραντεβού κλείστηκαν για την τρίτη δόση και 180.000 ραντεβού για την πρώτη δόση, εκ των οποίων τα 58.000 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.

«Αυτό δείχνει ότι η απόφαση του πρωθυπουργού αποδίδει. Όλοι συμφωνούν τελικά ότι ήταν μία σωστή απόφαση του πρωθυπουργού. Αυτό που θα πω είναι ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός, καμία άλλη κυβέρνηση δεν έχει λάβει τέτοιες τολμηρές αποφάσεις για την υποχρεωτικότητα. Όλα γίνονται μετά από μελέτες και σχετικά με τις επαγγελματικές ομάδες, σε σχέση με την δραστηριότητα, τις ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες. Δεν υπάρχει κάποια εκδικητικότητα στους άνω των 60, απεδείχθη ότι ήταν η πιο ευάλωτη ομάδα».

Ο κ. Τζανάκης τόνισε πως θα πρέπει να επεκταθεί σταδιακά η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού: «Θέλει μία οργάνωση για να μην πέσουν όλοι μαζί στην πλατφόρμα», δήλωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στην στάση της εκκλησίας στο ζήτημα του εμβολιασμού: «Αυτό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή είναι να ζει στην κοινωνία, να είναι ενεργό μέλος της. Υπάρχει κόσμος που περιμένει να δει την στάση της εκκλησίας. Η στάση της κυβέρνησης είναι δυναμική σε σχέση με την εκκλησία. Ο Πρωθυπουργός πήγε να συζητήσει, για να παρθούν αποφάσεις με πιο γρήγορους ρυθμούς για να πειστεί ο κόσμος».

Ως προς τα σώματα ασφαλείας, στα οποία δεν υπάρχει κάποια υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως δεν έχει κριθεί αναγκαίο σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών. Ιδιαίτερα τόνισε πως για τους υγειονομικούς κρίθηκε αναγκαίο γιατί έχουν να κάνουν με ευπαθείς ομάδες και ασθενείς. Πηγή: megatv.com

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.