Η «μάχη για να φάω» και η δύναμη της καλής διατροφής!




Η δυσκολία της καλής διατροφής ή αλλιώς «κακή θρέψη» μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι, το στόμα και το λαιμό, όπως διακοπές στο πρόγραμμα της θεραπείας, καθυστερήσεις, εισαγωγές στο νοσοκομείο και μειωμένη επιτυχία της θεραπείας.

Μελέτη, στην Αυστραλία, περιγράφει το μεγάλο διατροφικό φορτίο των ασθενών με καρκίνο στο Κεφάλι, το στόμα και το λαιμό. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν τις δυσκολίες στη λήψη της τροφής τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας ως «η μάχη για να φάω» όπως πόνο στο στόμα, δυσκολία στο φαγητό, μούδιασμα, προβλήματα στη γεύση και ξηροστομία. 

Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται ειδικές οδηγίες και φροντίδα για την πρόληψη ή/και την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της πτωχής διατροφής. Οι διατροφολόγοι είναι εκπαιδευμένοι και μπορούν να δώσουν συμβουλές και να καθοδηγήσουν τη διατροφική φροντίδα σε συνεργασία με τους λογοθεραπευτές, τις νοσηλεύτριες, και τους γιατρούς, και θα βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί η διατροφική εμπειρία των ασθενών.

Bρείτε τον κατάλληλο για εσάς διατροφολόγο στη Λίστα του CureCancer!



Δείτε τη μελέτη. The experience of nutritional care according to patients with head and neck cancer involved with a combined dietitian, specialist nurse and speech pathologist clinic in a regional Australia: a quantitative longitudinal study. Supportive Care in Cancer 2021; 29:4329-4337.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.