Ο ΝΟ Καλαμακίου ανέλαβε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ILCA7 το 2024




Ένα σημαντικό συνέδριο για την ιστιοπλοία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ΠΟΙΑΘ. Πρόκειται για το συνέδριο της ευρωπαϊκής κλάσης Λέιζερ, νυν EurILCA, στο οποίο συμμετείχαν 25 χώρες είτε δια ζώσης, είτε διαδικτυακά
Το συνέδριο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και έχει τον χαρακτήρα απολογισμού. Τίθενται στο τραπέζι όλα τα θέματα που απασχολούν την κλάση και καταρτίζεται το πρόγραμμα για τις επόμενες αγωνιστικές περιόδους.

Από ελληνικής πλευράς υποψηφιότητα για να διοργανώσουν μεγάλους διεθνείς αγώνες υπέβαλλαν ο ΝΟΘ, ο ΝΟ Καλαμακίου και ο ΝΑΟ Π. Φώκαιας «ο Πυθέας». Τελικά αποφασίστηκε ο Ν.Ο Καλαμακίου να φιλοξενήσει το 2024 το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ILCA 7 (Λέιζερ Στάνταρντ), μια διοργάνωση για την οποία η πρόεδρος της ΕΙΟ Νίκη Αναστασίου πρότεινε να αποτελέσει τον τελευταίο αγώνα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Όπως, δηλαδή, είχε γίνει και με το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ΦΙΝΝ το 2019.

Η πρόεδρος της ΕΙΟ ήταν επίσημα προσκεκλημένη του προέδρου της EurILCA, Γάλλου Ζαν Λικ Μισόν. Ο χαιρετισμός της ήταν η εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου. Η Νίκη Αναστασίου παρότρυνε τους συνέδρους να συμβάλλουν ούτως ώστε οι αθλητές των χωρών τους να επιλέξουν για την προετοιμασία τους το Διεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας της Αθήνας. Μεταξύ άλλων είπε:
«Στην Ελλάδα μετά το Οptimist, το Laser είναι η 2η πιο δημοφιλής κλάση. Το Laser το “καλλιεργούν” οι περισσότεροι όμιλοι στη χώρα μας με δεδομένο ότι σε σύγκριση με τις περισσότερες κατηγορίες σκαφών είναι αρκετά φθηνότερο και μεταφέρεται εύκολα. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οι περισσότεροι όμιλοί της προσπαθούν πολύ για να συντηρηθούν οικονομικά και να βοηθήσουν τους αθλητές τους με εξοπλισμό. Σ’ αυτήν την προσπάθεια συμβάλλει η Ε.Ι.Ο. η οποία υποστηρίζει με πολλούς τρόπους τους αθλητές της. Απόδειξη αυτής της τεράστιας υποστήριξης είναι ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών Ελλήνων ιστιοπλόων σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της κλάσης, αλλά και οι πολλές και αλλεπάλληλες διακρίσεις τους σ΄ αυτά” και συνέχισε:
“Ειδικότερα σήμερα, μετά την δραματική αλλαγή των Ολυμπιακών κατηγοριών που λόγω του τεράστιου κόστους τους αποκλείουν πολλούς αθλητές από την προσπάθεια να διεκδικήσουν το όνειρό τους και να διεκδικήσουν συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όταν μάλιστα καταργήθηκε το μονοπώλιο της κατασκευής του σκάφους, ελπίσαμε ότι ο ανταγωνισμός θα βοηθούσε ουσιαστικά στη μείωση του κόστους και βέβαια του εξοπλισμού του. Δυστυχώς, όμως, διαψευστήκαμε. Οι τιμές ανεβαίνουν, οι αλλαγές των υλικών είναι συνεχείς, οι διαδικασίες κατασκευής είναι ασαφείς και οι δυσκολίες για τους ομίλους μας και τους αθλητές μας μεγαλώνουν.



Να δώσετε το μήνυμα στις ομάδες σας που αναζητούν να προπονηθούν σε ένα άρτιο ιστιοπλοϊκό κέντρο με ήπιο κλίμα, ωραίους ανέμους, γυμναστήριο και όλες τις τεχνολογικές και ψηφιακές υποδομές να έλθουν για προπονητικά camp στο Athens International Sailing Center. Εδώ θα βρουν ιδανικές συνθήκες και υποστήριξη, αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρίες, όταν θέλουν να ψυχαγωγηθούν, να βρίσκονται σε λίγα λεπτά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και το κέντρο πολιτισμού της παγκόσμιας κοινότητας, την Ακρόπολη, την Πλάκα και την Αθηναϊκή Ριβιέρα όπου βρίσκονται και αρκετοί ναυτικοί όμιλοι με δραστηριότητα».

Η Ολυμπιονίκης Βιργινία Κραβαριώτη ορίστηκε υπεύθυνη της EurILCA για τους αγώνες των ομάδων της κλάσης.

Εκτός από την πρόεδρο, την Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία στο συνέδριο εκπροσώπησε και ο έφορος χορηγιών και εκδηλώσεων Λάμπης Τσουκαλάς.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.