Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Δ.Σ. της GEODE στις Βρυξέλλες




Τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών και της βιομηχανίας από τις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρισμού & φυσικού αερίου- «Κλειδιά» για την ομαλή μετάβαση των εταιριών διανομής στη νέα ενεργειακή εποχή, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η συνεργασία

Η πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εταιριών Διανομής  Ενέργειας «GEODE» στην μετά Covid περίοδο, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8 – 9 Νοεμβρίου 2021. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ, Μάριο Τσάκα, ο οποίος πρόσφατα εκλέχτηκε από τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης ως τακτικό μέλος του Δ.Σ.

Τα θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. της GEODE ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα και επίκαιρα για τη χώρα μας και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης αφιερώθηκε στο ζήτημα των αυξήσεων των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ κατά τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης το Δ.Σ. απασχολήθηκε με το θέμα της ενεργειακής μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και με τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η GEODE  προκειμένου να εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των εταιριών διανομής και των πολιτών καθ’ όλη τη μεταβατική περίοδο.

Η  κα Yolanda Garcia Mexquita, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  παρουσίασε μια εκτεταμένη ανάλυση των στοιχείων αναφορικά με την ανοδική πορεία των τιμών, καθώς και την προοπτική για μείωσή τους εντός του 2022.



Στη συνέχεια, ακολουθήσε συζήτηση μεταξύ των μελών του Δ.Σ. κατά την οποία ο κ. Τσάκας εξέφρασε  την ανάγκη να ληφθούν από τα κράτη-μέλη προσωρινά μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και της βιομηχανίας, μέχρι τον χρόνο που θα ξεκινήσει η καθοδική πορεία των τιμών.

Κατά την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης που αφορούσε στην ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Τσάκας πρότεινε ως κύρια μέσα για την εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης των εταιριών διανομής στο νέο ενεργειακό περιβάλλον τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, που λειτουργεί προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των ίδιων των εταιριών και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταιριών-μελών της GEODE για την ταχύτερη ένταξη των ανανεώσιμων καυσίμων αερίων και ειδικότερα του βιομεθάνιου και των μειγμάτων υδρογόνου/φυσικού αερίου στα ενεργειακά χαρτοφυλάκια των εταιριών διανομής.

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ πρότεινε την επέκταση των δραστηριοτήτων της GEODE στις υπόλοιπες  Βαλκανικές χώρες με ένταξη στο δυναμικό της Ένωσης των τοπικών εταιριών διανομής ενέργειας και κατέθεσε τη διαθεσιμότητα της ΔΕΔΑ να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Προέδρος της GEODE και Διευθύνων Σύμβουλος της σουηδικής Nordion Energi κ.Hans Kreisel, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας με τα άλλα πέντε μέλη του Δ.Σ. της GEODE, ο κ. Θ. Τερζόπουλος Συντονιστής Διευθυντής Στρατηγικής & Διακεκριμένων Εταιρικών Θεμάτων της ΔΕΔΑ, η Γενική Γραμματέας κα Carmen Gimeno και μέλη του διοικητικού και επιστημονικού της Ένωσης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.