Βιβλία στη μεγάλη οθόνη: Ευγενία Φακίνου – Για να δει τη θάλασσα




Η γεύση της μνήμης ή η μνήμη της γεύσης;
Το αγαπημένο μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου Για να δει θάλασσα αποτέλεσε την έμπνευση για τη νέα ταινία της Αγγελικής Αντωνίου, με τίτλο Η πράσινη θάλασσα με την Αγγελική Παπούλια και τον Γιάννη Τσορτέκη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Το βιβλίο είναι μια αυτοβιογραφική μυθοπλασία, όπου το πραγματικό συγχέεται με το φανταστικό, το «εγώ» γίνεται «αυτή», ενώ οι μικρές καθημερινές χαρές οδηγούν στην ελπίδα και τη λύτρωση. Η ηρωίδα δεν θυμάται ποια είναι ούτε πώς τη λένε. Θυμάται όμως να μαγειρεύει. Στην κουζίνα ενός ταβερνείου του Κολωνού (σε κάποιο ταβερνείο λιμανιού στην ταινία), ανάμεσα σε μυρωδιές μπαχαρικών και συνταγές ξεχασμένων φαγητών, θα προσπαθήσει να πυροδοτήσει τις αναμνήσεις της και να ξαναβρεί τη βιωματική της μνήμη.
Αυτό που γοήτευσε την Αγγελική Αντωνίου και θέλησε να το διηγηθεί μέσα από τον φακό της ήταν το παράδοξο πώς ένας άνθρωπος με απώλεια μνήμης παράγει αναμνήσεις. Αυτή η αντίθεση της ηρωΐδας, που ενώ έχει ξεχάσει τα πάντα, θυμάται τις μαγειρικές συνταγές και τα φαγητά της δημιουργούν μνήμες, ανατρέπουν καταστάσεις και επιδρούν καταλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις. Η ταινία θα προβάλλεται από τις 25 Νοεμβρίου στους κινηματογράφους από την filmtrade.

ΣΥΝΟΨΗ:

H Άννα (Αγγελική Παπούλια) μια μυστηριώδης γυναίκα χωρίς μνήμη, αγωνίζεται να επανασυνδεθεί με το παρελθόν της. Στην κουζίνα της ταβέρνας του μοναχικού Ρούλα (Γιάννης Τσορτέκης) κοντά στο λιμάνι, όπου βρίσκει καταφύγιο, ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και τις παλιές συνταγές, η μαγειρική της ξυπνά αναμνήσεις και θεραπεύει. Η ζεστή αγκαλιά των θαμώνων και ο έρωτας την βοηθούν να ξεκινήσει μια νέα ζωή, μέχρι που ο Ρούλα ανακαλύπτει την αληθινή ταυτότητα της Άννας…

ΕΓΡΑΨΑΝ:



«Η Αγγελική Αντωνίου αφηγείται ιστορίες θαυματουργών συναντήσεων που συνδέονται με τα ομορφότερα πράγματα της ζωής: το φαγητό και τον έρωτα! Ταυτόχρονα η ταινία είναι σχεδόν σαν παραμύθι. Aπλά υπέροχο σινεμά!», ΗΟF INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

«Το φαγητό και η αγάπη είναι τα συστατικά μιας γοητευτικής ταινίας για μια γυναίκα χωρίς μνήμη, που ξεκινά μια νέα ζωή σαν μαγείρισσα σε μια ταβέρνα κοντά στη θάλασσα.», SYDNEY FILM FESTIVAL

«Σε αυτή την ταινία μυθοπλασίας η Αγγελική Αντωνίου αξιοποιεί την εμπειρία της από τα ντοκιμαντέρ και με την ενσωμάτωση στοιχείων του πραγματικού μεταβαίνει σε μια πολύ λειτουργική σύζευξη. Καταλήγουμε σε μία από τις πλέον πρωτότυπες όλων των εποχών, γυρισμένη με ευαισθησία, ευγένεια,  αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς.», Αλέξης Δερμετζόγλου, ΚΕΜΕΣ

«Στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ της Αγγελικής Αντωνίου, η Αγγελική Παπούλια έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι μαγευτική όπως πάντα. Τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω της σαν μαγνήτης, εξαιτίας της έντασης και αυτής της ιδιαίτερης ενέργειας που σπάνια συναντάμε», Peter Korte, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)

«Η απώλεια μνήμης παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην καλύτερη μέχρι τώρα ταινία  μυθοπλασίας της έμπειρης Αγγελικής Αντωνίου (Eduart)», Γιάννης Ζουμπουλάκης, ΤΟ ΒΗΜΑ.

« Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ είναι μια ξεχωριστή προσφορά, που δεν πρέπει να χάσετε», Βασίλης Παπουτσής, Greek News, Los Angeles.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

«Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Ευγενίας Φακίνου «Για να δει τη θάλασσα». Ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι η πρωταγωνίστρια παρόλο που έχει ξεχάσει τα πάντα, θυμάται να μαγειρεύει. Σκέφτηκα πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο….με γοήτευσε αυτό το παράδοξο, ένας άνθρωπος με έλλειψη μνήμης να παράγει αναμνήσεις.                                                                                                      Αυτή η αντίθεση της αμνησιακής μαγείρισσας που θυμάται τις συνταγές και που τα φαγητά της δημιουργούν μνήμες , ανατρέπουν καταστάσεις και επιδρούν καταλυτικά στις ανθρώπινες σχέσεις, ήταν μια φωτεινή ιστορία που ήθελα οπωσδήποτε να διηγηθώ.

Παρόλα αυτά η ταινία δεν εστιάζει  στη μαγειρική ούτε δίνει εύκολες απαντήσεις στο θεατή. Είναι κάτι πολύ περισσότερο και πέρα από αυτό.H ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ είναι ταινία χαρακτήρων, δράμα με κωμικά στοιχεία, με σασπένς, ανατροπές  και με μία γερή δόση μυστηρίου…Η ταινία έχει μινιμαλιστική, στατική φόρμα και οικονομία διαλόγων. Είχα μία υπέροχη ομάδα ηθοποιών με τους πρωταγωνιστές της ταινίας, την  Αγγελική Παπoύλια και τον Γιάννη Τσορτέκη να σηκώνουν κυριολεκτικά την ταινία στους ώμους τους. Εξαιρετικούς συνεργάτες όπως τον Διονύση Ευθυμιόπουλο που έχει κάνει πανέμορφη δουλειά στη φωτογραφία και τον Μιχάλη Σαμιώτη στα σκηνικά που κυριολεκτικά ανέστησε ένα καμένο χώρο στον Ασπρόπυργο… το Μίνωα Μάτσα στη μουσική και τον Δημήτρη Πεπονή στο μοντάζ. Ελπίζω  η ΠΡΑΣΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ να αγκαλιάσει το θεατή όπως τα γεύματα της Άννας τις ψυχές των πελατών της ταβέρνας.» – Αγγελική Αντωνίου

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΦΑΚΙΝΟΥ

«Ο ασκημένος αναγνώστης- θεατής δε θα υποκύψει στον πειρασμό να συγκρίνει το βιβλίο με την ταινία (άλλα τα εργαλεία του συγγραφέα και διαφορετικά του σκηνοθέτη), θα απολαύσει μια άρτια ταινία με εξαιρετική φωτογραφία. Η Αγγελική Αντωνίου με λιτότητα και προσπάθεια αποδίδει τα κυρίαρχα συναισθήματα των ηρώων και ήταν τυχερή αλλά και ευφυής που επέλεξε τόσους καλούς ηθοποιούς. Το τέλος της ταινίας παραμένει ανοιχτό κι αυτό το εκτιμώ πολύ, επειδή και στο βιβλίο υπάρχει η ίδια αντίληψη, αν και η Αγγελική Αντωνίου δημιούργησε ένα δικό της τέλος.» – Ευγενία Φακίνου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΔΑΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Α.Π.Θ. και σκηνοθεσία στην Γερμανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (DFFB) στο Βερολίνο. Εργάζεται σαν σκηνοθέτις, σεναριογράφος και παραγωγός. Ζει ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα.

Το 2006 δίδαξε σκηνοθεσία στην Κινηματογραφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕFA) και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ). Έχει διατελέσει μέλος του Κινηματογραφικού Κέντρου του Αμβούργου και μέλος επιτροπής διεθνών κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους, μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ που έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ και διανεμηθεί σε πολλές χώρες. Η πολυβραβευμένη της ταινία EDUART συμμετείχε σε περισσότερα από 50 φεστιβάλ, ήταν υποψήφια για τα ευρωπαϊκά βραβεία 2007 και η υποψηφιότητα της Ελλάδας για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2008. Το ντοκιμαντέρ «Οι Άγνωστοι Αθηναίοι (2020) απέσπασε το 1ο Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ (Βραβείο Ίρις 2021) της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.  Είναι ιδιοκτήτρια της Εταιρείας Παραγωγής, ANGELIKI ANTONIOU FILMPRODUKTION με έδρα το Βερολίνο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΦΑΚΙΝΟΥ

Η Ευγενία Φακίνου γεννήθηκε το 1945 στην Αλεξάνδρεια. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε γραφικές τέχνες και ξεναγός. Εργάστηκε για μερικά χρόνια σε περιοδικά ως γραφίστρια. Το 1976 δημιούργησε το κουκλοθέατρο “Ντενεκεδούπολη”.’Εχει γράψει και έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά βιβλία. Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα “Αστραδενή”. Τα μυθιστορήματα της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ουγγρικά, δανέζικα, γαλλικά, ολλανδικά, ιταλικά και σερβικά. Το 2005 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου – Σκάι 100,3) για το μυθιστόρημα της “Η μέθοδος της Ορλεάνης” και το 2008 με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων “Φιλοδοξίες κήπου”.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου “Εμπρός”. Έχει συμμετάσχει στις ταινίες: “Σπιρτόκουτο” Γ. Οικονομίδης, “Κυνόδοντας” Γ. Λάνθιμος, “Άλπεις” Γ. Λάνθιμος “The Lobster” Γ. Λάνθιμος. Συμμετείχε στην “Εκρηξη”και “Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών” Σ. Τζουμέρκας, “Amulet” R.Garai,“Πράσινη Θάλασσα” Α. Αντωνίου, “Ησυχία 6-9” Χ. Πασσαλής, “Human Flowers of Flesh” Η.Witmann, “A little Love Package” G. Solnicki.
Τον Οκτώβριο του 2004 ίδρυσε την θεατρική ομάδα blitz. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη
της ομάδας έχει σκηνοθετήσει, γράψει και συμμετάσχει ως ηθοποιός σε όλες τις
παραστάσεις της ομάδας. Η ομάδα έχει παρουσιάσει το έργο της σε διάφορα Φεστιβάλ
και πολυάριθμα θέατρα σε ευρωπαικές πόλεις. Σε συνεργασία με τον Χρήστο Πασσαλή, από το 2018 σκηνοθετεί στο Luzerner Theater στην Ελβετία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΟΡΤΕΚΗ

Ο Γιάννης Τσορτέκης είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, αριστούχος απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Θεάτρου «η ρόζμαρυ στην κορφή των λόφων…». Ήταν δύο φορές υποψήφιος για το Βραβείο «Δημήτρης Χορν» και για το Βραβείο «Κάρολος Κουν». Έχει βραβευθεί με τον Έπαινο ερμηνείας «Κάρολος Κουν» κι έχει διακριθεί με το Βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στο 48 Hour Film ProjectAthens 2009, και με το Βραβείο «Best global acting award» στο 48HFP International film festival of Las Vegas. Από το 1998 σκηνοθετεί και παίζει στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ :

  • ·           Marché du Film (Work in progress / Category: Goes to Cannes), Γαλλία
  • Kitzbühel Film Festival (International Feature Film Competition), ΑυστρίαΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
  • Thessaloniki International Film Festival (Official Selection), Ελλάδα
  • Hof International Film Festival (Official Selection), Γερμανία
  • San Francisco Greek Film Festival (Competition), ΗΠΑ
  • Indie FEST Film Awards, ΗΠΑ, 2021 –ΒΡΑΒΕΙΟ Best of show
  • Los Angeles Greek Film Festival (Competition), ΗΠΑ,  3 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ Orpheus (Best Feature Film, Best Director και Best Performance (Αγγελική Παπούλια)
  • Rhode Island International Film Festival (Official Competition), ΗΠΑ
  • Split Film Festival / International Festival of New Film, Κροατία
  • Nashville Film Festival (Spotlight: International lens), ΗΠΑ
  • Sydney Film Festival, Europe! Voices of Women in Film, Αυστραλία
  • HiroshimaInternationalFilm Festival, Ιαπωνία
  • Festival FilmsFemmesMéditerranée, Γαλλία
  • Premio Internazionale di Cinema e Narrativa 2021, Διαγωνιστικό,Yποψήφια για το Βραβείο  Χρυσός Έφηβος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Σκηνοθεσία:                                       Αγγελική Αντωνίου

Σενάριο:                                             Αγγελική Αντωνίου (εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα

 “ΓΙΑ  ΝΑ ΔΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ” της Ευγενίας Φακίνου, Εκδόσεις Καστανιώτη)

Σύμβουλος σεναρίου:                    Χριστίνα Λαζαρίδη

Παραγωγοί:                                       Λιλέτ Μπόταση, Αγγελική Αντωνίου

Συμπαραγωγοί:                                Jost Hering

Παραγωγή:                                        Inkas Films (Αθήνα)

Συμπαραγωγή:                                 Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, Angeliki Antoniou

Filmproduktion (Βερολίνο), Jost Hering Filme (Βερολίνο)

Υποστήριξη παραγωγής από:      ΕΚΟΜΕ ΑΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας)

Διεύθυνση Φωτογραφίας:           Διονύσης Ευθυμιόπουλος

Καλλιτεχνική διεύθυνση:              Μιχάλης Σαμιώτης

Κοστούμια:                                         Χρύσα Δαπόντε

Μοντάζ:                                               Δημήτρης Πεπονής

Ήχος:                                                     Νίκος Παπαδημητρίου

Μιξάζ:                                                   Κώστας Φυλακτίδης

Μοντέρ ήχου:                                    Ιωάννης Γιαννακόπουλος

Sound design:                                    Nils Gradlowski

Μουσική:                                            Μίνως Μάτσας

Διανομή ρόλων:                               Σωτηρία Μαρίνη, Ακης Γουρζουλίδης

Μακιγιάζ:                                            Βίκυ Τατάκη

HΘΟΠΟΙΟΙ:

Αγγελική Παπούλια

Γιάννης Τσορτέκης

Τάσος Παλαντζίδης

Χρήστος Κοντογιώργης

Μελέτης Γεωργιάδης

Στέφανος Κοσμίδης

Βάσω Ιατροπούλου

Αναστασία Δένδια

Φοίβος Παπακώστας

Αννέτα Παπαθανασίου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.