Ο χορός των ευθυνών για τον “Μπάλλο” : “Φίλια πυρά” σε Πατούλη – “Δεν φταίμε εμείς…φταίνε οι άλλοι” απαντά




Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη για το κατά πόσο ήταν έτοιμη η Περιφέρεια Αττικής να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία “Μπάλλος”, ενώ παράλληλα οι συγκλονιστικές εικόνες από τους απεγνωσμένους επιβάτες του λεωφορείου που βυθίστηκε στα νερά, στα έργα στον Φαληρικό Όρμο, κόβουν την ανάσα!

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, απαντώντας στην κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και στα “φίλια πυρά”, είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου: “Ακούσατε πόσοι χιλιάδες νερού έπεσαν μόνο στον Κηφισό. Η πυκνότητα ήταν περίπου το 1/3 του μέσου όρου της ετήσιας βροχόπτωσης, κι όμως η Αττική μπόρεσε και άντεξε. Γιατί άντεξε στις συνοικίες.

Δεν είδαμε στις συνοικίες να υπάρχουν συσσωρευμένα αυτοκίνητα από κάποιο ασυγκράτητο σε επίπεδο υπερχείλισης ρέμα και ούτε είδαμε χαμένες ζωές” τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε απαντώντας σε όσους λένε ότι δεν λειτουργεί το δίκτυο ότι “εδώ και δεκαετίες θα έπρεπε προφανώς να είχαν γίνει πολλά έργα και υποδομές σε επίπεδο όμβριων υδάτων.

Αυτά που έχουν γίνει και εμείς έχουμε σχεδιάσει σε δύο χρόνια και για τα επόμενα χρόνια και λειτουργούν πάνω από 100 έργα όμβριων υδάτων στις γειτονιές, οι δήμοι συνεργάζονται και γι’ αυτό ήταν μεγάλη ανταπόκριση στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό γειτονιών.



Δεν είδαμε ιδιαίτερα πλημμυρισμένες γειτονιές” επεσήμανε.

“Είδαμε δύο εικόνες στο επίπεδο της παλιάς Λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Ιδρύματος Νιάρχος, φαινόμενα που οφείλονται στην υπερχείλιση του Ιλισού.

Σε 1,5 με δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το παράλιο μέτωπο και προφανώς και το αποστραγγισιτκό του έργο και έτσι δεν θα δούμε ακόμη και σε ακραίες περιπτώσεις τέτοιες εικόνες. Αυτή ήταν ακραία, σοκαριστική θα χαρακτήριζε κάποιος, περίπτωση” πρόσθεσε ακόμη.

Όσον αφορά στο έργο στον Φαληρικό όρμο,αλλά και την αποκατάσταση του προβλήματος που προκλήθηκε χθες στην παλιά παραλιακή εξαιτίας του “Μπάλλου”, ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε κατά την επισκεψή του στο σημείο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβε,, το αντιπλημμυρικό έργο στο δυτικό κανάλι παρέλαβε όλα τα όμβρια από την περιοχή του δήμου Μοσχάτου Ταύρου, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το πρόβλημα προκλήθηκε στο ανατολικό τμήμα του εκτελούμενου έργου και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο επισημάνθηκε ότι αυτά τα προβλήματα “θα εκλείψουν οριστικά σε περίπου 3 μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της Α΄Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην παραλιακή λεωφόρο. Με το έργο αυτό κατασκευάζονται υπερσύγχρονοι συλλεκτήρες απορροής και αποστραγγιστικό σύστημα, το οποίο θα διασφαλίσει στο ακέραιο την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, τις ζωές και τις περιουσίες των περιοίκων, κυρίως στους δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου”.

Ρένα Δούρου: Διοίκηση Πατούλη: Η “πτώχευση” του αναδόχου “φταίει” για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο αντιπλημμυρικό κανάλι του Φαληρικού
Νωρίτερα, η Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στη χθεσινή συνέντευξη του Γιώργου Πατούλη στον Kontra Channel και τις δηλώσεις του σχετικά με τον Φαληρικό όρμο, είπε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της:

Με έκπληξη και ανησυχία ενημερώθηκαν χθες οι πολίτες από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, ότι το έργο στον Φαληρικό όρμο δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί… πτώχευσε ο ανάδοχος!

Η δήλωση αυτή, με την οποία ο Περιφερειάρχης επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού καναλιού (που έπρεπε να είναι έτοιμο από πέρσι τον Σεπτέμβριο), δημιουργεί, πέρα από την εύλογη ανησυχία για το μέλλον του έργου, και πολλά ερωτήματα που οφείλει άμεσα να απαντήσει η Διοίκηση της Περιφέρειας.

Αν δεν το πράξει, τότε θα επιβεβαιώσει ότι αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους για να απαλλαγεί των ευθυνών της, μεταθέτόντας τες πότε στην ανάδοχο εταιρία και πότε στους Δημάρχους της περιοχής” αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυρίας Δούρου.

Ακόμη προστίθεται, δεν είναι όμως μόνο αυτή η δήλωση του Περιφερειάρχη που προκαλεί ανησυχία στους πολίτες ενόψει του επερχόμενου χειμώνα αλλά και πράξεις και κυρίως οι παραλήψεις της Διοίκησής του με αποτέλεσμα μεγάλα και κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα να έχουν οδηγηθεί σε ακύρωση ή στασιμότητα.

Πέρα από το αντιπλημμυρικό κανάλι, που θα μπορούσε να είχε συμβάλλει στην αποφυγή του περιστατικού της βύθισης του λεωφορείου στις γέφυρες της λεωφ. Ποσειδώνος, έχουν οδηγηθεί σε διάλυση σημαντικές εργολαβίες αποχέτευσης ομβρίων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η σημερινή Διοίκηση Πατούλη παρέλαβε από την Διοίκηση της Ρένας Δούρου, ενεργές Συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2020 – και για τα φρεάτια και για τους καθαρισμούς ρεμάτων. Και παρότι είχε όλο το χρόνο για να προχωρήσει έγκαιρα τους ανοιχτούς διαγωνισμούς, δεν το έπραξε…

Παράλληλα η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας έκανε πολύ ανεπαρκή καθαρισμό στα ρέματα του Λεκανοπέδιου, διαθέτοντας φέτος για το σκοπό αυτό, μόλις 200.000 ευρώ. Ποσό ελάχιστο, συγκρινόμενο με τα 3.000.000 των σχετικών πιστώσεων επί Διοίκησης της Δύναμης Ζωής, οι οποίες κάλυπταν μέρος του 2019 και το 2020″.

Ακόμη η κυρία Δούρου απέδωσε ευθύνες και στην κυβέρνηση: “Στο θέμα συνυπεύθυνη είναι και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που δεν έδωσε, αν και όφειλε από το νόμο, πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Προφανώς το έξοδο αυτό για την προστασία της κοινωνίας απορρίφθηκε από τη νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση. Ωστόσο, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, δόθηκαν από την Κυβέρνηση πιστώσεις 3.700.000 ευρώ, όμως για να γίνουν απ’ ευθείας αναθέσεις! Πράγματι, στην πρώτη εργολαβία καθαρισμού ρεμάτων που δημοπρατήθηκε, προϋπολογισμού περίπου 2.000.000 ευρώ, η έκπτωση είναι μόλις 8% από 50% που ήταν επί Διοίκησης Δούρου! Η δε διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί μετά από 4 μήνες!

Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Η Περιφέρεια Αττικής δεν έχει σήμερα ενεργή εργολαβία για τον καθαρισμό των φρεατίων των κεντρικών δρόμων του Λεκανοπέδιου. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γίνει φέτος καθαρισμός φρεατίων, όπως γινόταν κάθε χρόνο, εξ ου και οι πλημμύρες. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού είναι στην Ημερήσια Διάταξη της…. επόμενης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής! Η ολοκλήρωση των διαδικασιών σύμφωνα με τον Νόμο και η υπογραφή της Σύμβασης θα γίνει σε 3 περίπου μήνες!

Ας μην επιχειρήσει ο λαλίστατος Περιφερειάρχης να διαψεύσει τα παραπάνω – τα περί πτώχευσης τα είπε ο ίδιος δημόσια και όλα τα υπόλοιπα τεκμαίρονται από έγγραφα της Περιφέρειας.

Κυβέρνηση και πολιτικά ομογάλακτη Διοίκηση της Περιφέρειας δημιουργούν, με όρους αδιαφάνειας, και απευθείας αναθέσεων, συνθήκες ανασφάλειας για τους πολίτες. Και ο χειμώνας είναι ακόμη στην αρχή του…” ολοκληρώνεται η ανακοίνωση της κυρίας Δούρου.

Περιφέρεια Αττικής: Η αντιπλημμυρική προστασία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης
Απάντηση έδωσε η Περιφέρεια στη Ρένα Δούρου σημειώνοντας χαρακτηριστικά: “Η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» και αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική, με ψέματα και συκοφαντίες και με αφορμή τα πλημμυρικά φαινόμενα των δύο τελευταίων ημερών, προσπαθούν να πετύχουν πολιτικό συμψηφισμό για να ξεχαστούν οι δικές τους εγκληματικές παραλείψεις και λάθη στα ζητήματα της αντιπλημμυρικής και της πολιτικής προστασίας.

Τις τελευταίες ώρες στα ΜΜΕ, με αφορμή τις παρενέργειες που προκαλούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που χτύπησαν την Αττική και την υπόλοιπη χώρα, εμφανίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις σε βάρος της Περιφέρειας Αττικής.

Οι ισχυρισμοί τους αποδεικνύουν ότι βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου. Όλα όσα υποστηρίζουν εδώ και δύο ημέρες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και τη λειτουργία των αντιπλημμυρικών έργων.

Ειδικότερα σε ότι αφορά στην ανακοίνωση της παράταξης «Δύναμη Ζωής» επισημαίνονται τα εξής:

Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εργάζεται συστηματικά, εκτελώντας ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων έχοντας θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών της Αττικής.

Το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων που εκτελούνται ή βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης, ξεπερνούν τα 150 με προϋπολογισμό περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα στην κατηγορία «Ιδία Χρηματοδότηση» συμπεριλαμβάνονται 124 έργα με συνολικό προϋπολογισμό προ δημοπράτησης (με ΦΠΑ) 372.727.093,97 ευρώ.
‘Μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, υλοποιούνται 26 αντιπλημμυρικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 125.7 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 16 έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τα 10 είναι εκτελούμενα.

Σε ό,τι αφορά στον καθαρισμό των φρεατίων, υδροσυλλογής ομβρίων η Περιφέρεια με εργολαβία που ξεκίνησε 5 Απριλίου 2021 και ολοκληρώθηκε 5 Οκτωβρίου 2021 καθάρισε το σύνολο των φρεατίων του πρωτεύοντος αστικού οδικού δικτύου.

Παράλληλα, εντάχθηκε ο καθαρισμός δυόμισι χιλιάδων φρεατίων του πρωτεύοντος αστικού οδικού δικτύου σε δεύτερη εργολαβία προϋπολογισμού 1.5 εκ. ευρώ.

Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μπελαβίλα, επισημαίνουμε πως μιλά για φαινόμενα που σίγουρα δεν αφορούν και δεν συνδέονται με τα έργα που εκτελούνται στον Φαληρικό όρμο. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπελαβίλας:

Μέσα από την αγωνία του να κερδίσει δέκα λεπτά δημοσιότητας και να προσφέρει κομματικές υπηρεσίες στο ΣΥΡΙΖΑ, μπέρδεψε τα έργα που εκτελούνται και ολοκληρώνονται στην Α΄ Φάση Ανάπλασης του Φαληρικού (Οδοποιία και αντιπλημμυρικό), με τα έργα της Β’ Φάσης του έργου (Ανάπλαση της επιδομής και δημιουργία Οικολογικού Πάρκου).

Επίσης είναι προφανές ότι αναφέρονταν σε κάποιο άλλο έργο ή ίσως και σε κανένα έργο, αφού ενέπλεξε την απορροή του Κηφισού (που βρίσκεται Δυτικά και εκτός έργου Φαληρικού Όρμου), με το πρόβλημα που παρουσιάστηκε Ανατολικά, κάτω από τη γέφυρα της Εσπλανάδας στην «παλιά παραλιακή» (νυν οδός Εθνάρχου Μακαρίου).

Οι δε αναφορές του ότι τα χώματα που βρίσκονται εντός του Φαληρικού όρμου προκάλεσαν την έμφραξη των φρεατίων, εκτός εργοταξίου, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν, αφού στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας.

Η απορροή των υδάτων μέσω του Κηφισού ήταν απρόσκοπτη και πάντως δεν υπάρχει καμία σύνδεση της κατάστασης του Κηφισού, με το έργο που εκτελείται στον Φαληρικό Όρμο.

Στην πραγματικότητα και μέχρι σήμερα τα νερά αποχετεύονται μέσω του παλαιού παραλιακού συλλεκτήρα (και αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που εκτελείται το νέο έργο).

Στο δυτικό τμήμα του έργου (περιοχή Μοσχάτου) η απορροή λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο δε ανατολικό τμήμα (περιοχή Καλλιθέας) το πρόβλημα που παρουσιάστηκε οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του και συνεπώς, τα νερά που έρχονται από την περιοχή της Καλλιθέας, παροχετεύονται στον παλιό παραλιακό συλλεκτήρα, καταλήγοντας στον Ιλισό, όπως εξάλλου γίνεται τα τελευταία χρόνια, με τις ανεπάρκειες τα προβλήματα που υπάρχουν.

Λόγω του πολύ υψηλού όγκου βροχής και του μεγάλου όγκου νερών, που παροχετεύτηκαν στον Ιλισό, ανέβηκε η στάθμη των υδάτων στην εκβολή του, λειτουργώντας ανασχετικά με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η απρόσκοπτη εκροή των υδάτων από τον παλιό συλλεκτήρα, και να προκληθεί υπερχείλιση στην περιοχή του έργου, εν συνεχεία στην περιοχή του τεχνικού του ΤΡΑΜ και της κάτω διάβασης της οδού Εθνάρχου Μακαρίου.

Παρ’όλο που τα αντλιοστάσια της οδού και του τεχνικού του ΤΡΑΜ λειτούργησαν κανονικά, εντούτοις ο μεγάλος όγκος νερού δεν ήταν δυνατόν να παροχετευθεί με αποτέλεσμα την συσσώρευση υδάτων στα τεχνικά έργα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η ύπαρξη των ήδη κατασκευασμένων τεχνικών αυτών έργων λειτούργησε σωστικά, ως λεκάνη ανάσχεσης, αποτρέποντας την πρόκληση έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην Καλλιθέα!

Με την ολοκλήρωση εντός του προσεχούς διμήνου και του ανατολικού τμήματος του αντιπλημμυρικού έργου, θα υπάρχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων” επισημαίνει η Περιφέρεια στην απάντηση στην κυρία Δούρου.

Ζαχαριάδης – Χατζηγιαννάκης : Όταν η ανικανότητα καλύπτεται με τυμβωρυχία
Ζαχαριάδης Χατζηγιαννάκης

“Αρχικά να ενημερώσουμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ότι οι κρατικές σελίδες ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι για να ενημερώνουν τον κόσμο και όχι για να βρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία” αναφέρουν στη δική τους ανακοίνωση ο Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Όπως προσθέτουν: “Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Περιφερειάρχη Αττικής.

Τελικά ισχύει η όχι η δήλωση «εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι φταίει η Περιφέρεια για τις πυρκαγιές, καθώς ο ρόλος της είναι επικουρικός προς την Πυροσβεστική».

Αν ισχύει τότε όσα αναφέρει για την προηγούμενη διοίκηση είναι λάσπη στον ανεμιστήρα, αν όχι να μας εξηγήσει τις δικές του ευθύνες αν τις βλέπει και όπου τις βλέπει.

Ο κ. Πατούλης επιρρίπτει τις ευθύνες της Περιφέρειας στους Δήμους, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη γραφειοκρατία, αντιγράφοντας το πετυχημένο επικοινωνιακό μοντέλο Μητσοτάκη ότι πάντα και για όλα φταίει κάποιος άλλος. Πρόσφατο παράδειγμα της ρητορικής του Περιφερειάρχη Αττικής αποτελεί η μετάθεση ευθυνών για τις καθυστερήσεις στο αντιπλημμυρικό κανάλι του Φαληρικού στην πτώχευση του αναδόχου.

Η αυτοαναφορικότητα και ο αυτοθαυμασμός του κ. Πατούλη περισσεύουν όταν σφετερίζεται τις επιτυχίες και την ολοκλήρωση των έργων από άλλους στην Αυτοδιοίκηση, αλλά αποποιείται των ευθυνών του, όταν υπάρχουν ολιγωρίες και καταστροφικά, περιβαλλοντικά και μη, φαινόμενα.

Προτείνουμε στο Γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη Αττικής να μην τον εκθέτει κατ’ αυτό τον τρόπο. Δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πλήρους απουσίας του «επιτελικού» συντονισμού η χώρα έχει μεταμορφωθεί σε μπάχαλο, τόσο με την κακοκαρία «Μπάλος» και «Ιανός» όσο και με τους καύσωνες.

Εϊναι εμφανές ότι οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια, οδηγούν σε παράλυση κάθε φορά που έχουμε ένα, ακραίο ή μη ακραίο, καιρικό φαινόμενο. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Όσον αφορά την ουσία, έχει κάτι να απαντήσει η Περιφέρεια Αττικής για το σήμερα;”.

Περιφέρεια Αττικής: Αιδώς Αργείοι
Ακολούθησε η απάντηση από το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής όπου τονίζεται ότι οι συμπολίτες δεν είναι “λωτοφάγοι” και “δεν ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί που στη διάρκεια της θητείας τους, όχι μόνον έπνιξαν κι έκαψαν την Αττική”. Ακόμη η Περιφερεια προσθέτει στην ανακοίνωσή της “Αιδώς Αργείοι”.

Η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

“Η κοινή δήλωση του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη και του αναπληρωτή Τομεάρχη Μίλτου Χατζηγιαννάκη, με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε στην Αττική η κακοκαιρία Μπάλος, προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών της Αττικής.

Οι συμπολίτες μας δεν είναι “λωτοφάγοι” και δεν ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί που στη διάρκεια της θητείας τους, όχι μόνον έπνιξαν κι έκαψαν την Αττική, αλλά ότι στη βάρδια τους χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές.

Αιδώς Αργείοι”.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.