Νέα Σμύρνη: Φόρος τιμής στον «αρχιτέκτονα του περιοδικού Τύπου στην Ελλάδα»
Με τη συμπλήρωση φέτος τριάντα χρόνων από το θάνατο του Απόστολου Μαγγανάρη, του «αρχιτέκτονα του περιοδικού Τύπου στην Ελλάδα» και πρώτου προέδρου της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου, το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ χαιρετίζει θερμά την τιμητική απόφαση του Δ.Σ. της Νέας Σμύρνης για την τοποθέτηση της προτομής του μεγάλου Έλληνα δημοσιογράφου και λογοτέχνη στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης, δίπλα σε προτομές και άλλων προσωπικοτήτων μικρασιατικής καταγωγής.
Ο Απόστολος Μαγγανάρης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1904. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του συγγράφοντας επιθεωρήσεις και θεατρικά έργα. Σε ηλικία 24 ετών έγινε αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Εβδομάς», ξεκινώντας ουσιαστικά τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία, που κράτησε σχεδόν 50 χρόνια.
Από το 1952 και για 18 χρόνια εργάστηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» και σε εκείνον αποδίδεται η μετονομασία της στήλης των «Σταυρωτών Λέξεων» σε «σταυρόλεξο».


Το όνομά του είναι άρρηκτα και εμβληματικά συνδεδεμένο με την έκδοση του θρυλικού περιοδικού «Η μάσκα», ενώ εξέδωσε και πλειάδα άλλων ιστορικών περιοδικών της εποχής, όπως «Φαντάζιο», «Θησαυρός», «Μπουκέτο».
Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου το 1935, ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.
Γενναιόφρων και πάντα μαχόμενος για τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ενώ το 1931 έλαβε μέρος στην πρώτη απεργία δημοσιογράφων στο περιοδικό «Εβδομάς».
Αποχώρησε από τη δημοσιογραφία το 1972 αλλά συνέχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία. Η τελευταία του ποιητική συλλογή έχει τον τίτλο «Θρήνοι και παινέματα για τις χαμένες πατρίδες».
Ο δημοσιογραφικός και λογοτεχνικός κόσμος έγινε φτωχότερος με το θάνατό του, στις 29 Αυγούστου 1990 σε ηλικία 86 ετών.
Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ χαιρετίζει και επικροτεί την απόφαση του Δήμου Νέας Σμύρνης, ως φόρο τιμής, σε έναν μεγάλο δάσκαλο, μια εμβληματική προσωπικότητα που σφράγισε με το πρωτοπόρο έργο του μια νέα εποχή στον εικονογραφημένο περιοδικό Τύπο και την ελληνική δημοσιογραφία.


Aνδρέας Κονδύλης: Χρυσή εποχή για τον Δήμο Αλίμου με έργα 24 εκατομμυρίων ευρώ
Πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, στο Άλσος Εθνικής Μνημοσύνης, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αρχιτέκτονα του εικονογραφημένου περιοδικού τύπου στην Ελλάδα και Σμυρνιού στην καταγωγή Απόστολου Μαγγανάρη. Παρόντες ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Χρηστάκης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παναγιώτης Γιατζίδης, η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου μας Κλαίρη Δεληγιάννη, η οποία συντόνισε και την εκδήλωση, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Γεράσιμος Τζώρας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτησάντων Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Γιώργος Δρακόπουλος και μέλη της οικογένειας Μαγγανάρη: η σύζυγος Καίτη Κοντώση – Μαγγανάρη, η κόρη Κάτια Μακρίδη και οι δύο δισέγγονές του. Χαιρετισμό απέστειλε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης στον χαιρετισμό του τόνισε: «Αποδίδουμε σήμερα τον ελάχιστο φόρο τιμής σε μια προσωπικότητα εμβληματική που σφράγισε με το έργο της την ελληνική δημοσιογραφία και διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη του. Η απόδοση τιμής σε τέτοιους ανθρώπους πρωτοπόρους και ξεχωριστούς είναι μια οφειλόμενη διαχρονική επιταγή».

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Γεράσιμος Τζώρας επεσήμανε: «Τώρα έφτασε η στιγμή που η Νέα Σμύρνη, τηρώντας ως ιερή παρακαταθήκη την ανάμνηση του τραγικού παρελθόντος της Σμύρνης, αποδίδει τις προσήκουσες τιμές στη μνήμη του Μαγγανάρη, άξιου τέκνου της Αιολικής γης». Ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας εξήρε το έργο του Απόστολου Μαγγανάρη στον ημερήσιο Τύπο αλλά και στον περιοδικό όπου όχι μόνο διέπρεψε ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής αλλά και ως «σελιδοποιός» δίνοντας σάρκα και οστά στη δημοσιογραφία του 20ού αιώνα. Φωτογραφίες: Ελένη Γρηγοριάδου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X