Δήμος Αλίμου: Μεγάλη ανταπόκριση στον δωρεάν Μαστογραφικό Έλεγχο




Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των γυναικών του Αλίμου στην πρόκληση του Δήμου να προγραμματίσουν έναν δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο. Η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού και είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την σωστή ενημέρωση.

Η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε) συνεχίζοντας το «Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της έγκαιρης διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού», θα βρίσκεται Δευτέρα 25, Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, στον αύλειο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους 25 και Αυξεντίου, για δωρεάν Μαστογραφικό Έλεγχο. (Στη φωτό η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Αλίμου, Αναστασία Σιμητροπούλου, η διευθύντρια Ουρανία Ζαχαροπούλου και η υπάλληλος της υπηρεσίας Κυριακή Τοψή)

Προϋποθέσεις για τον Μαστογραφικό Έλεγχο:

Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
Να μην έχει γίνει Μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στον μαστό.
Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (3 ημέρες πριν από την περίοδο τους και 5 ημέρες μετά)
Για την αποφυγή συνωστισμού, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες να κλείνουν ραντεβού στο τηλέφωνο 210.9886947, από τις 08:30 π.μ. έως τις 15:30 (Δευτέρα με Παρασκευή). Θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διασποράς της COVID-19.



Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την συχνότερη διάγνωση κακοήθειας σε γυναίκες στην εποχή μας. Αποτελεί μια πραγματική «μάστιγα», αφού έχει βρεθεί ότι στο Δυτικό κόσμο, περίπου μια στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει από κάποια μορφή κακοήθειας του μαστού στη ζωή της.

Ωστόσο, με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών αυτών θα ξεπεράσει τελείως το πρόβλημα τους και θα ιαθεί από την νόσο, επιστρέφοντας σε μια απόλυτα φυσιολογική ζωή.

Καρκίνος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων. Σπάνια, όμως, αναπτύσσονται κακοήθειες και από τον λιπώδη ή τον μυϊκό ιστό, που λέγονται σαρκώματα.

Κάθε διόγκωση του μαστού δεν είναι απαραίτητα καρκίνος.

Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως είναι ομαλοί, δεν επεκτείνονται σε άλλα όργανα και η αφαίρεσή τους συνεπάγεται τη μη επανεμφάνισή τους.

Αντίθετα, ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται προοδευτικά, διηθεί τα παρακείμενα όργανα ή ιστούς (δέρμα, μύες, λεμφαδένες) και αργότερα μπορεί να δώσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα (ήπαρ, πνεύμονες, οστά, εγκέφαλος κα.).

Συμπτώματα
Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα. Τονίζεται ότι ο καρκίνος του μαστού, σε αρχικά τουλάχιστον στάδια, δεν προκαλεί πόνο.

Αργότερα μπορεί να εμφανιστεί ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό ή διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή καθήλωση του δέρματος ή της θηλής του μαστού (εισολκή θηλής).

Αν η γυναίκα δεν δώσει σημασία στα παραπάνω αναφερθέντα συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση (block) λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α.

Πρόληψη
Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει:

α. Την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα

β. Την κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό

γ. Τη μαστογραφία και τις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού έχει σκοπό να υπενθυμίζει σε όλους πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ιαθεί και πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.