Θεοδωρικάκος: «Δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει ευημερία αν οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς»
  • Υπάρχει κανείς που μπορεί να πιστέψει ότι η εφαρμογή του νόμου για τις πορείες σημαίνει μείωση της δημοκρατίας; Το αντίθετο συμβαίνει. Η δημοκρατία έχει ανάγκη από τάξη, ασφάλεια, γιατί αυτά είναι και οι εγγυητές και της ελευθερία
  • Οι άνδρες και οι γυναίκες που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία έχουν την πλήρη στήριξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Αστυνομία δίπλα στους πολίτες για την ασφάλεια της κοινωνίας.

Στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 φιλοξενήθηκε το Σάββατο το πρωί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Στην εκπομπή του Βαγγέλη Γιακουμή και της Έλλης Σπυροπούλου, ο Υπουργός Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μίλησε για τις επισκέψεις του στα Αστυνομικά Τμήματα, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, το προφίλ που θέλει να έχει η Αστυνομία, τον εκσυγχρονισμό της  και την ενίσχυσή της. Αναφέρθηκε στο νόμο για τις πορείες τονίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ζητώντας τη συναίνεση του πολιτικού κόσμου.     

Αναλυτικά η ραδιοφωνική παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Δημοσιογράφος: Πάμε να δούμε τώρα τι γίνεται και στα θέματα της ασφάλειας των πολιτών, γιατί ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κύριος Τάκης Θεοδωρικάκος έχει πέσει από τα αξημέρωτα στη δουλειά θα έλεγα, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ηλεκτρική καρέκλα αυτή. Βέβαια εντάξει δεν τον φοβάμαι γιατί έχει περάσει από Εσωτερικών και έχει αποδειχτεί ότι είναι μαχητής, με αυτήν την έννοια το λέω και δεν τον φοβάμαι. Έχει τεράστια εμπειρία δεν το συζητάω και το θέμα είναι τι θα γίνει με την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών. Γιατί βλέπουν και την εγκληματικότητα το τελευταίο διάστημα ειδικά έχει γίνει χαμός με την εγκληματικότητα. Πάμε να τα δούμε, πάμε να τον καλημερίσουμε καταρχάς και να τον ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Τάκη Θεοδωρικάκο. Καλή σας μέρα κύριε υπουργέ.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα, καλημέρα σε σας και στους ακροατές του ραδιοφώνου του Alpha.Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ γιατί δεχτήκατε να μιλήσουμε και θέλω σας παρακαλώ πολύ κύριε υπουργέ, να μας πείτε ποια είναι η φιλοσοφία και ποια είναι η κεντρική ιδέα, γιατί σας είδα που επισκεφτήκατε και αστυνομικά τμήματα τη δεύτερη μέρα, μόλις αναλάβατε δηλαδή το πόστο αυτό, που είναι μία ηλεκτρική καρέκλα, επισκεφτήκατε τα αστυνομικά τμήματα Περιστερίου, γειτονιών δηλαδή λαϊκών και του Ασπροπύργου και συνομιλήσατε και με τους ανθρώπους, τους άντρες και τις γυναίκες της αστυνομίας. Ποια είναι η κεντρική σας ιδέα, η φιλοσοφία σας δηλαδή, θέλετε να ενισχύσετε, με ποιον τρόπο θα γίνει, την ασφάλεια των πολιτών;

Υπουργός: Η κεντρική ιδέα κύριε Γιακουμή είναι σαφής. Η ασφάλεια όλων των πολιτών, παντού σε όλες τις γειτονιές στο λεκανοπέδιο της Αττικής, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, σε κάθε πόλη της πατρίδας μας, κάθε χωριό, στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας, ασφάλεια για όλους τους πολίτες. Δεν υπάρχει ούτε ελευθερία, δεν υπάρχει ευημερία αν οι άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς. Πρέπει να νικήσουμε το φόβο. Θα συμφωνήσω ότι τους προηγούμενους μήνες έχουν παρατηρηθεί πολύ σοβαρά εγκλήματα, υπάρχει μία έξαρση της εγκληματικότητας, υπάρχουν και καινούργια φαινόμενα, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, κρούσματα της οποίας αυξάνονται διαρκώς και είναι θέματα τα οποία απασχολούν την Ελληνική Αστυνομία και θα δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Άρα θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Δημιουργούμε, οικοδομούμε και θα υπάρχει μία Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι φιλική προς τον πολίτη, είναι εδώ για να υπηρετήσει την κοινωνία και γι αυτό θα είναι σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Θα δουλέψουμε μαζί με την Αστυνομία. Η επίσκεψή μου χθες στα Αστυνομικά Τμήματα στο Περιστέρι και στον Ασπρόπυργο και στη συνέχεια οι συναντήσεις που είχαμε με τους δημάρχους των δύο αυτών δήμων του λεκανοπεδίου της Αττικής, στέλνουν το μήνυμα ότι στηρίζουμε απολύτως τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας και ευχαριστούμε για τη δουλειά που κάνουν, καταγράφουμε τα προβλήματα, διότι υπάρχουν προβλήματα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα και η δική μας δουλειά ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να δούμε πώς θα ενισχύσουμε την Αστυνομία να είναι πιο κοντά στους πολίτες, να είναι πιο κοντά στις γειτονιές για να μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικά τη δουλειά της.

Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ θα ήθελα να σας ρωτήσω, σας παρακαλώ πολύ, βλέπετε, αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι το καλοκαίρι που περάσαμε με τις φωτιές και η Ελληνική Αστυνομία, κατάκοποι οι άντρες και οι γυναίκες με όλο το έργο που προσέφεραν για τη διαφύλαξη της ασφάλειας, ειδικά σε περιοχές που είχανε πάρει φωτιά και είχαν καεί σπίτια και όλα τα σχετικά.

Υπουργός: Και τώρα που μιλάμε κύριε Γιακουμή, εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονται στις πυρόπληκτες περιοχές προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες των πολιτών, δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά. Ταυτόχρονα η ΕΛ.ΑΣ. απασχολεί περί τους 8.500 άνδρες και γυναίκες από τη δύναμή της καθημερινά, για τους έλεγχους εφαρμογής των μέτρων για την πανδημία του κορωνοιού. Πρόκειται για τεράστια…

Δημοσιογράφος: 8.500 άντρες και γυναίκες; Τι λέτε τώρα;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: 8.500 άντρες σε 1800-1900 συνεργεία ανά την Ελλάδα και θέλω να πω ότι αυτή η δουλειά είναι τεράστια, διότι η Ελληνική Αστυνομία, όλη αυτή τη μεγάλη χρονική περίοδο, που δυστυχώς πληγήκαμε από την πανδημία το κορωνοιού, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο, για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Διότι όλοι θυμόμαστε τις διακυμάνσεις μέσα σε αυτή την κρίση από την εποχή της καραντίνας μέχρι τις σημερινές μέρες. Η δουλειά που κάνει είναι πάρα πάρα πολύ σημαντική, η δουλειά που κάνει οφείλει να ενισχυθεί με τη συνεργασία της με τις τοπικές κοινωνίες και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι και αυτό ένα τμήμα των κατευθύνσεων που δίνουμε και τις οποίες συζητήσαμε επίσης χτες στις επισκέψεις που προαναφέραμε.

Δημοσιογράφος: Παράλληλα η Ελληνική Αστυνομία, φαντάζομαι θα χρειάζεται και ενίσχυση και του στόλου, του στόλου εννοώ των οχημάτων αλλά θα χρειάζεται και ενίσχυση σε έμψυχο, σε ανθρώπους δηλαδή. Βλέπετε ότι μπορούν να γίνουν και προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν;

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω κάποια συγκεκριμένη εξαγγελία. Θα συμφωνήσω ότι υπάρχουν σοβαρά θέματα, θα έλεγα ανάγκη πιο ορθολογικής κατανομής των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δυνατότητες που υπάρχουν. Από εκεί και πέρα θα δούμε, τί πρόσθετο θα κάνουμε. Πάντως, καταγράφουμε τις επόμενες μέρες, τα προβλήματα με άμεση παρουσία με επισκέψεις σε αστυνομικά τμήματα και διευθύνσεων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσιογράφος: Θα επισκεφτείτε όλη τη χώρα από ότι αντιλαμβάνομαι.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα συνεχίσω γιατί κύριε Γιακουμή κανένας δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απευθείας άποψη και επίσης θέλω να αισθανθούν όλοι οι αξιωματικοί και οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας ότι έχουν άμεση σχέση και απόλυτη στήριξη από τον νέο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

Δημοσιογράφος: Καλά αυτό δεν το συζητάμε γιατί είστε και ένας νέος άνθρωπος. Το έχετε αποδείξει αυτό και όταν ήσασταν και στο Υπουργείο Εσωτερικών γιατί προσωπικά η πόρτα σας ήταν πάντοτε ανοιχτή και άρα το ίδιο θα κάνετε και τώρα εκ των ουκ άνευ είναι αυτή η συζήτηση, ότι έτσι και αλλιώς υπάρχει η στήριξη αυτή που δίνετε και η εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και θέλω να ακούω τη δική τους περιγραφή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους, προκειμένου επαναλαμβάνω να δούμε ποια από αυτά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και με ποιον τρόπο.

Δημοσιογράφος: Πάντως είναι δύσκολο το έργο αυτό που καλείστε να φέρετε σε πέρας γιατί είπαμε η εγκληματικότητα κύριε Υπουργέ είναι αυξημένη και κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει με όλα αυτά που γίνονται και ακούμε συνέχεια. 

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει είναι μία θέση η οποία απαιτεί συνεχή ετοιμότητα για διαχείριση κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων. Έχω πλήρη συνείδηση της δουλειάς που έχω αναλάβει και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η συνεργασία με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η συνεργασία με τον Υφυπουργό τον κ. Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίο είναι ένας πολύ έμπειρος άνθρωπος σε αυτή τη δουλειά και θα τα βγάλουμε πέρα.

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι βέβαιο ότι θα τα βγάλετε πέρα και ήδη μάλιστα χτες είδαμε την πρώτη εφαρμογή του νόμου τότε για τον ας τον πούμε τον περιορισμό τον απεργιών και των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας ούτως ώστε να μην παρακωλύεται η κυκλοφορία σε αυτούς τους δρόμους.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται. Διότι εάν οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, μετά ο καθένας, αφού έχει τη δυνατότητα να μην εφαρμόζει τους νόμους, πηγαίνουμε στο ποιος είναι πιο ισχυρός για να μην εφαρμόζει το νόμο. Αυτό δεν είναι δίκαιο και δεν είναι σωστό. Στη δημοκρατική οργανωμένη κοινωνία και πολιτεία οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ο νόμος τι λέει; Ο νόμος λέει, και παρά πολύ σωστά, ότι υπάρχει, το Σύνταγμα το λέει πριν από το νόμο, υπάρχει το δικαίωμα των διαδηλώσεων. Καθένας μπορεί ελεύθερα να κάνει διαδηλώσεις. Όμως οι διαδηλώσεις τους δεν μπορεί να δημιουργούν πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο. Άρα, όταν είναι εκατό διακόσιοι άνθρωποι στο κέντρο της Αθήνας ή οπουδήποτε αλλού, δεν μπορούν να κλείνουν όλο τον δρόμο. Χθες τι έγινε; Μια πολύ μικρή συγκέντρωση και πορεία και περιορίστηκε στον χώρο που έπρεπε. Δεν υπάρχει κανένα θέμα απαγόρευσης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους που θέλουν να διαδηλώσουν για ό,τι νομίζουν, είμαστε δημοκρατική χώρα, απλώς η αστυνομία θα πρέπει να φροντίζει την τήρηση του νόμου, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρενοχλείται η λειτουργία της πόλης, δεν μπορεί να κλείνει η πόλη από εκατό και διακόσιους ανθρώπους, οι οποίοι ναι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν αλλά σε ένα σχήμα του πεζοδρομίου ή του δρόμου, ανάλογα με το πόσοι είναι.

Δημοσιογράφος: Ξέρετε, λέγεται εδώ και πολλά χρόνια ότι ναι να διαδηλώνουν οι άνθρωποι και όποιοι θέλουν τα αιτήματά τους κ.λπ. αλλά από την άλλη δεν μπορεί να παρακωλύεται η κίνηση στους δρόμους ή να κλείνουν μαγαζιά, να κατεβάζουν ρολά γιατί φοβούνται οι άνθρωποι μη χάσουν τις περιουσίες τους με την έννοια των ζημιών που γίνονται. Έγινε μια συζήτηση, η οποία γινόταν πάρα πολλά χρόνια, κανείς όμως δεν αναλάμβανε το πολιτικό κόστος να το πω εγώ για να εφαρμόσει αυτόν το νόμο. Να λοιπόν τώρα που εφαρμόζεται, έγινε η αρχή χθες, φαντάζομαι ότι δεν θα παρεκκλίνουν από το νόμο και το επόμενο διάστημα θα τηρούνται πάλι όλα τα μέτρα και ότι χρειάζεται.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και σε αυτό περιμένω τη συνεργασία και την υποστήριξη και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων. Δεν είναι θέματα αυτά για αντιπολίτευση. Υπάρχει κανείς που μπορεί να πιστέψει ότι η εφαρμογή του νόμου σημαίνει μείωση της δημοκρατίας; Το αντίθετο συμβαίνει. Η δημοκρατία έχει ανάγκη από τάξη, ασφάλεια, γιατί αυτά είναι και οι εγγυητές και της ελευθερίας. Η κοινωνία είναι ένα σύνολο, δεν είναι κάποιοι άνθρωποι και πρέπει να φροντίζουμε όλο το σύνολο της κοινωνίας, εξασφαλίζοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα ταυτόχρονα την κανονική λειτουργία στην πόλη, την ομαλότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Δημοσιογράφος: Έτσι ακριβώς είναι κ. Υπουργέ. Κρατάμε αυτά που είπατε, με την έννοια ότι η εμπιστοσύνη σας στους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι δεδομένη έτσι και αλλιώς, ότι θα συνεχίσετε να επισκέπτεστε τα αστυνομικά τμήματα και να συνομιλείτε με το έμψυχο δυναμικό, γιατί αλλιώς είναι τώρα η προσωπική επαφή, κακά τα ψέματα και αλλιώς είναι απ’ το γραφείο να σηκώνει ένας υπουργός το τηλέφωνο και να λέει στον Αρχηγό της Αστυνομίας θέλω το ένα ή το άλλο. Εσείς κάνετε πράξη αυτό, ότι έχετε άμεση επαφή με τους άνδρες και τις γυναίκες και πραγματικά είναι πολύ καλό γιατί έτσι ξέρετε λύνονται και πολλά προβλήματα, δια ζώσης, όταν υπάρχει αυτή η επαφή.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς έτσι είναι. Και επαναλαμβάνω ότι αυτή η επαφή, η άμεση επικοινωνία, είναι ένας κανόνας που θα συνοδεύει τη δουλειά που θα κάνω ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μέχρι την τελευταία μέρα που θα βρεθώ σε αυτή τη θέση. Θέλω να κρατήσετε το μήνυμά μου. Ασφάλεια, ασφάλεια για όλους τους πολίτες, αστυνομία φιλική απέναντι στους πολίτες, φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους, σκληρή και αποτελεσματική απέναντι στο έγκλημα.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για την επικοινωνία που είχαμε και θα έχουμε τη δυνατότητα να τα ξαναπούμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί κάνετε και ποδαρικό θα λέγαμε στη νέα ραδιοφωνική σαιζόν. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Θεοδωρικάκο.

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ πολύ και εγώ.

Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.