Test κορωνοϊού – Οι νέες ανώτατες τιμές από τις 13/9




Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου όλα τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι, όπως προκύπτει, θα πρέπει να πληρώνουν σε ιδιωτικά κέντρα τα rapid test, ενώ για τα PCR τεστ όσοι ανεμβολίαστοι θέλουν να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από κορονοϊό, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι νέες τιμές να αποτελέσουν έναν ακόμα μοχλό πίεσης, ώστε – τουλάχιστον όλοι οι ενήλικες – να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο ρυθμός εμβολιασμού έχει μειωθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό που δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες δυσάρεστες συνέπειες.

Τονίζεται, δε, πως η κυβέρνηση προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει ένα ακόμα lockdown και θεωρεί πως το εμβόλιο είναι το βασικότερο μέσο ώστε να αποφευχθεί αυτό. Όσοι ανεμβολίαστοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που καθορίζει το ανώτατο όριο τιμών για το μοριακό και το rapid τεστ.



Αναλυτικά προβλέπονται:
Για το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου PCR:

Ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση δείγματος κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, το ποσό των 40 ευρώ.
Ως ανώτατο όριο τιμής χρέωσης της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και στις ιδιωτικές κλινικές, το ποσό των 20 ευρώ.
Για το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κορονοϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) ως ανώτατο όριο του αθροίσματος της τιμής χρέωσης παροχής υπηρεσίας (ανάλυση κ.λπ.), περιλαμβανόμενων των απαιτούμενων αντιδραστηρίων και αναλώσιμων υλικών, και της δειγματοληψίας στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στις ιδιωτικές κλινικές και σε κάθε άλλο σημείο λιανικής πώλησης το ποσό των 10 ευρώ.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλο το ΦΕΚ

Οι ανώτατες τιμές δεν ισχύουν στην περίπτωση κατά την οποία η δειγματοληψία πραγματοποιείται εκτός ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων και ιδιωτικών κλινικών, οπότε η τιμή τους διαμορφώνεται ελεύθερα.

Οι επιχειρήσεις που προσφέρουν τις παραπάνω υπηρεσίες και αγαθά, οφείλουν να αναρτήσουν σε εμφανές για το κοινό σημείο και στις ιστοσελίδες τους, τιμοκατάλογο που θα περιλαμβάνει και θα αναφέρει ευκρινώς τις ως άνω προβλεπόμενες ανώτατες τιμές.

Αναλυτικά τα πρόστιμα
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στις περιπτώσεις του PCR και του rapid επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με όσα ορίζονται στην περίπτωση του τιμοκαταλόγου επιβάλλεται από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

Όλα όσα ισχύουν για ανεμβολίαστους καθηγητές, φοιτητές και μαθητές
Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ.

Σχετικά με τους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test – που είναι δωρεάν από τα φαρμακεία. Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση του φοιτητή.

Στις δημόσιες δομές θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μόνο οι εμβολιασμένοι με συμπτώματα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.