Πως γίνεται προσευχή με κομποσκοίνια; Ποια τα είδη τους;




Τα κομποσκοίνια τα βλέπουμε στα χέρια ή και τον λαιμό πολλών χριστιανών. Δυστυχώς, οι περισσότεροι απλά φορούν το κομποσκοίνι τους σαν «κόσμημα» με το οποίο δείχνουν την πίστη τους. Λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά ξέρουν ποιος είναι ο σκοπός του κομποσκοινιού, πως φτιάχνεται και τον λόγο για τον οποίο έχει την μορφή που λίγο πολύ έχουμε όλοι. Στη πραγματικότητα λοιπόν, το κομποσχοίνι χεριού που φοράμε δεν είναι απλά «διακοσμητικό», είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στον Θεό.

Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα κομποσχοίνια.

Ποια είναι τα είδη των κομποσκοινιών;

Πρώτα απ’ όλα τα κομποσκοίνια ξεχωρίζουν από το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Αν είναι από μαλλί, τότε μιλάμε για κομποσκοίνια μάλλινα ενώ αν είναι από μετάξι, μιλάμε για τα ακριβότερα και πιο σπάνια μεταξωτά κομποσκοίνια. Άλλη διαφορά είναι ο αριθμός των κόμπων. Ένα απλό κομποσκοίνι έχει συνήθως 33 κόμπους, όσα δηλαδή τα χρόνια του Χριστού στη Γη, υπάρχουν όμως και κομποσκοίνια με πολύ περισσότερους κόμπους. Ένα κομποσκοίνι 100άρι έχει 100 κόμπους ενώ υπάρχουν ακόμη και 300άρια. Τέλος, έχουμε άλλη μία κατηγορία η οποία αφορά το μέρος του σώματος στο οποίο θα φορεθεί το κομποσχοίνι. Αν φοριέται στο χέρι μιλάμε για κομποσχοίνι χεριού ενώ αν φοριέται στον λαιμό για κομποσκοίνι λαιμού.



Κομποσχοίνια Λαιμού – Χεριού

Τα κομποσχοίνια λαιμού – χεριού δεν έχουν κάποια ουσιαστική διαφορά όσον αφορά τη λειτουργία ή τον συμβολισμό τους. Η κύρια διαφορά τους είναι το γεγονός ότι ένα κομποσχοίνι λαιμού είναι πολύ μεγαλύτερο από ένα χεριού και άρα μια λιγότερο διακριτικό. Με άλλα λόγια, μπορεί να μην είναι δυνατόν να το φοράει κανείς συνέχεια. Τα κομποσκοίνια χεριού από την άλλη είναι πιο διακριτικά και μπορούν να φοριούνται σε όλες τις περιστάσεις. Θα λέγαμε λοιπόν ότι τα κομποσχοίνια λαιμού είναι κυρίως για το σπίτι ή την εκκλησία, ενώ τα κομποσχοίνια χεριού μπορούν να βρίσκονται πάντα πάνω μας. Εννοείται ότι αν προσεύχεστε συχνά μπορείτε να έχετε ένα κομποσχοίνι λαιμού συνέχεια μαζί σας, στην τσέπη σας.

Πώς γίνεται η προσευχή με κομποσκοίνι;

Όπως είπαμε και πριν, το κομποσκοίνι είναι ένα βοήθημα προσευχής. Όταν προσευχόμαστε πρέπει να είμαστε απολύτως συγκεντρωμένοι, αλλά οι πειρασμοί του περιβάλλοντα χώρου μας και οι σκέψεις που αφορούν την καθημερινότητα μας συχνά μας αποσπούν την προσοχή. Το κομποσκοίνι μας βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι με έναν πολύ απλό τρόπο: μετράμε τους κόμπους καθώς προσευχόμαστε, οπότε και «αποκλείουμε» τα εξωτερικά ερεθίσματα και τις σκέψεις που αποσπούν την προσευχή. Προσοχή: όταν λέμε μετράμε δεν εννοούμε αριθμούμε τους κόμπους αλλά ότι απλά τους ακουμπάμε. Μπορείτε κάθε φορά που ακουμπάτε έναν κόμπο να λέτε και μία ευχή όπως Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέησον με.

Πώς φτιάχνεται ένα κομποσχοίνι;

Τα κομποσκοίνια είναι συνήθως χειροποίητα και φτιάχνονται από ειδικούς τεχνίτες ή μοναχούς αν είναι μοναστηριακά.  Η διαδικασία είναι πολύ απλή: ο μοναχός ή ο τεχνίτης επιλέγει ένα λεπτό σχοινί η κλωστή από μαλλί ή μετάξι και ξεκινάει να δένει κόμπους. Ο κάθε κόμπος δένεται με ειδικό τρόπο ώστε να έχει «όγκο» και να μπορεί να τον ψηλαφεί εύκολα ο πιστός. Στα μοναστηριακά κομποσχοίνια, ο μοναχός λέει και κάποιες ευχές καθώς δένει τον κάθε κόμπο. Στο τέλος τα δύο άκρα του σχοινιού ή της κλωστής ενώνονται με έναν ειδικό κόμπο που μοιάζει με σταυρό. Δεν είναι σπάνιο να προστίθενται και γαλάζιες χάντρες ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία με συμβολικό πάντα χαρακτήρα.

Διαβασμένα κομποσκοίνια

Αφού δημιουργηθεί ένα κομποσκοίνι τότε συνήθως το πηγαίνουν μαζί με άλλα σε μία εκκλησία. Τα κομποσκοίνια μένουν στην εκκλησία για κάποιες μέρες κατά τις οποίες ο ιερέας διαβάζει ειδικές ευχές μετά την λειτουργία. Τα κομποσκοίνια που έχουν μείνει για κάποιες μέρες μέσα σε κάποια εκκλησία, λέγονται διαβασμένα και είναι πιο περιζήτητα. Τα Αγιορείτικα κομποσκοίνια και γενικά τα μοναστηριακά είναι πάντα διαβασμένα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.