Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετέχει στην «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετέχει στην «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες τις Ευρώπης, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου και στην Ελλάδα στηρίζεται από Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Βάζοντας σε προτεραιότητα την βιώσιμη μετακίνηση, ο θεσμός κάθε χρόνο δίνει σε Δήμους την ευκαιρία να αναπτύξουν στοχευμένες δράσεις, και μαζί με τους πολίτες να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν νέους βιώσιμους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης μέσα στις πόλεις τους, ενθαρρύνοντας και προωθώντας τη Βιώσιμη Κινητικότητα.


Aνδρέας Κονδύλης: Αναβαθμίζεται αισθητικά και ποιοτικά το παραλιακό μέτωπο του Αλίμου (VIDEO)
Με το πανευρωπαϊκό σύνθημα φέτος “Μένουμε υγιείς και μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον”ο Δήμος Αγίου Δημητρίου σχεδίασε για μια ολόκληρη εβδομάδα μια σειρά από δράσεις που έχουν διττό στόχο:

Από τη μία πλευρά, μέσω των βιωματικών δράσεων, εργαστηρίων και ενημερώσεων, δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών του Δημοτικού γύρω από την ασφαλή, ανεμπόδιστη και συμπεριληπτική μετακίνηση όλων των πολιτών και κυρίως στο σεβασμό στον πεζό, τη μητέρα με το καροτσάκι, τους ηλικιωμένους και τα ΑμΕΑ. Ενώ από την άλλη, ενθαρρύνονται και παρακινούνται οι πολίτες να επιλέγουν βιώσιμους και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, η δημοτική και δημόσια συγκοινωνία, διασφαλίζοντας την υγεία και την ευεξία, προστατεύοντας το περιβάλλον, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη και συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής, διάστασης του Δήμου.

Καθημερινά και για μια ολόκληρη εβδομάδα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν μια σε βιωματικές δράσεις που περιλαμβάνουν μαθήματα – σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής και ΚΟΚ, δημιουργικά παιχνίδια, ρομποτικές κατασκευές, θεματικές θεατρικές παραστάσεις, περιβαλλοντικές προβολές και εκθέσεις, εικαστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα δρόμου, ποδηλατοβόλτες με ασφάλεια στην πόλη, παραδοσιακά παιχνίδια γειτονιάς και πολλά άλλα.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου με την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο, όπου για λίγες ώρες θα υπάρχει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας σε ένα τμήμα της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου, και για μερικές ώρες θα φιλοξενήσει ΜΟΝΟ πεζούς, ποδηλάτες, λαμπαδηδρόμους, μάγους, ζογκλέρ & ξυλοπόδαρους και…  άφθονο παιχνίδι, χορό, μουσική, ζωγραφική, ρομποτική, αθλητισμό και φωτογραφία. Οι περισσότερες δράσεις θα επικεντρωθούν στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και στην Πράσινη και χωρίς ρύπους μετακίνηση για όλους.

Άγιος Δημήτριος – «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2021»

1) Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου έως Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου( ώρες μαθημάτων 8:30- 13:00)

Πρωί :

 • «Bόλτες …Ποδηλάτου»
 • « Παιχνίδια με τον Κ.Ο.Κ»

Ποδηλατοβόλτες με ασφάλεια στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και σεμινάρια – μαθήματα για να μάθουν τα παιδιά τον Κ.Ο.Κ μέσω βιωματικών δράσεων, δημιουργικά παιχνίδια, ρομποτική και κατασκευές. Απευθύνεται σε παιδιά των Δημοτικών Σχολείων στο ωράριο του Σχολείου.

2) Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου (09:30)

 • « Ποδηλατικός Γύρος»
 • Εκκίνηση από οδό Ζαλόγγου ( Πλατεία Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου)
 • με κατεύθυνση προς τον Ασύρματο
 • τερματισμός στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, όπου θα πραγματοποιηθούν βιωματικά παιχνίδια οδικής συμπεριφοράς  α. Ανθρώπινα ποδήλατα, β. Αγγίγματα ζωής, γ. Αρματοδρομίες, δ. Παίζω και ανακυκλώνω, ε. Μαθαίνουμε τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.

3) Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου

 • «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» – Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς.

15:30 Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στη Λ. Αγίου Δημητρίου  από το ύψος της οδού Λ.Ακρίτα έως την οδό Νοταρά.

17:30 – 20:30 Για ένα απόγευμα ο δρόμος ανήκει σε πεζούς, ποδηλάτες, λαμπαδηδρόμους, παιδιά και μεγάλους

Υπέροχες δράσεις με:

    • βιωματικά εκπαιδευτικά παιχνίδια

    • φροντίδα ενός σκύλου θεραπείας

    • χορό, ζωγραφική και μουσική 

    • θέατρο “Πρόταση γάμου”  Α.Τσέχωφ

    • ρομποτική και κατασκευές

    • αθλητισμό και «special Basketball», επίδειξη Boccia, επίδειξη Para Badminton, τζάμπολ   αγάπης

    • τέχνη, έκθεση ζωγραφικής «ανακύκλωση και τέχνη»

    • ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου

    • Κλιματούπολη   

Οι φορείς που στηρίζουν τις δράσεις του Δήμου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα           Κινητικότητας

 1. Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ‘’ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ’’ & Ο ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ‘’ΔΡΟΜΕΑΣ’’ με την χορωδία τους  και στην επίδειξη Boccia.
 • Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

συμμετέχει με ομάδα του  στο ‘’special Basketball’’ και  με το τμήμα χορού του παρουσιάζοντας μια ολιγόλεπτη παράσταση.

 •  Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Re-Battery συμμετέχει στις 22/9 ¨ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στις δράσεις της Αγ. Δημητρίου ενημερώνοντας για την ανακύκλωση μπαταριών.
 •  Το ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Κ.Α.Π.Ε. θα συμμετέχει στις 22/9 ¨ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στις δράσεις της Αγ. Δημητρίου με το παιχνίδι ‘’ΚΛΙΜΑΤΟΥΠΟΛΗ’’
 •  Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ’’Π.Ο.Σ.Ε.Α.’’ συμμετέχει στις 22/9 ¨ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στις δράσεις της Αγ. Δημητρίου συνδιοργανώνουν με την ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ και την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ για άλλη μια χρονιά  την λαμπαδηδρομία με αφετηρία την Πλατεία Άρη Βελουχιώτη στις 17:30 και τερματισμό στην Πλατεία Ηρώου (Ι.Κ.Α.).
 • Η ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ συνδιοργανώνουν μαζί για άλλη μία χρονιά την δράση «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ» την Κυριακή 19/09/2021 και την δράση «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» την Τετάρτη 22/09/2021 στην Λεωφόρο Αγίου Δημητρίου.
 • Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αγίου Δημητρίου συμμετέχει ενεργά στις δράσεις την 19/09/2021 κ 22/09/2021.
 • ARTimeleia Θεατρική ομάδα ανθρώπων με ή χωρίς αναπηρία ‘συμμετέχει την Τετάρτη 22/09/2021 «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» με την θεατρική παράσταση ‘’ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΑΜΟΥ’’ του ΤΣΕΧΩΦ.
 • Το ATHENS MAKERSPACE συμμετέχει την Τετάρτη 22/09/2021 με την δράση και κατασκευής  χρηστικών  αντικείμενων από ανακυκλωμένα καπάκια.
 1. To PET PARTNERS OF HELLAS συμμετέχει στις δράσεις την Τετάρτη 22/09/2021 παρουσιάζοντας  την μέθοδο της θεραπευτικής επαφής με σκύλους σε ευπαθείς ομάδες παιδιών και ενηλίκων.
 1. Το περιοδικό δράσης «ΣΧΕΔΙΑ» συμμετέχει στην δράση την Τετάρτη 22/09/2021.
 1. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετη αναπηρία «ΑΜΥΜΩΝΗ» συμμετέχει την Τετάρτη 22/09/2021 με το εργαστήριο κινητικότητας.
 1. Το σωματείο «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ» που προωθεί την βιώσιμη εναλλακτική μετακίνηση με έμφαση στο ποδήλατο συμμετέχει την Τετάρτη 22-09-2021 με πρόγραμμα εκμάθησης ποδηλάτου σε μικρά παιδιά.
 1. Η ποδηλατική κίνηση ‘’ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ’’ συμμετέχει στην δράση «»ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ» την 22/09/2021 δημιουργώντας  δύο πίστες ποδηλάτων (μία για μικρούς και μία για μεγάλους) με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.
 1. Ο σύλλογος πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων ‘’ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΖΩΗ’’ συμμετέχει στΙς πρωινές δράσεις στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής όπως και στην ‘’ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ’’ την 22/09/2021.
 1. Η χάλκινη Παραολυμπιονίκης στην σφαιροβολία το 2016 στο Ρίο ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΡΟΚΙΔΑ συμμετέχει την Τετάρτη 22/09/2021 κάνοντας επίδειξη στο Para Badminton μαζί με τον ομοσπονδιακό προπονητή ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗ.
 1. Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης’’ Ε.Ε.Ε.ΕΚ.’’ Αγίου Δημητρίου συμμετέχει την Τετάρτη 22/09/2021 με μία ομάδα στο ‘’ special basketball’’ και στην επίδειξη Boccia.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.