«Γκρεμίζει» και την οικοδομή το κύμα ακρίβειας (VIDEO)
Aγκάθι για την οικοδομική δραστηριότητα που το τελευταίο διάστημα ανακάμπτει αποτελεί το κύμα ακρίβειας που χτυπά και τον κλάδο των κατασκευών.

Το πρώτο 6μηνο του έτους εκδόθηκαν περισσότερες από 11.400 νέες άδειες οικοδόμησης παρουσιάζοντας αύξηση 36,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα χαμόγελα των κατασκευαστών όμως έχουν παγώσει εξαιτίας της μεγάλης αύξησης στα δομικά υλικά.


Σημαντική παρέμβαση Κονδύλη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Οι Αποκεντρωμένες είναι η ντροπή της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης
Αγκάθι στη ραγδαία αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και ιδιαίτερα του χάλυβα που έχει διπλασιαστεί

«Δυστυχώς, υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις σε υλικά που είναι πολύ σημαντικά για την οικοδομή», σημειώνει ο Κωστής Παπαδόπουλος, πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής, μιλώντας στο OPEN.

Τον Ιούλιο η τιμή του πετρελαίου κίνησης κατέγραψε αύξηση 20,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020, οι σωλήνες χαλκού 16,4%, οι σιδερόβεργες 16,3%, τα καλώδια 12,1%, τα καλοριφέρ 7,5% και τα τούβλα 4,7%.

«Η αύξηση της ζήτησης και το μεταφορικό κόστος αύξησαν τις τιμές στα δομικά υλικά», εκτιμά απ’ την πλευρά του ο Σταμάτης Κούρτης, έμπορος υλικών κατασκευών. 

Η κατασκευή νέων κατοικιών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είχε πιάσει πάτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 η οικοδομική δραστηριότητα συμμετείχε στο Ελληνικό ΑΕΠ σε ποσοστό 11% ενώ το 2020 μόλις με 2%. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον Λευτέρη Ποταμιάνο, πρόεδρο των μεσιτών Αττικής, «υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσο οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν τις τιμές των κατοικιών».

Το ράλι ακρίβειας και στα δομικά υλικά αναμένεται να ανακοπεί μόλις η διεθνής παραγωγή επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και πέσει το μεταφορικό κόστος.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X