Κύστη Κόκκυγος: Πρόληψη και θεραπεία με Laser
H κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα. Η αιτιοπαθογένεια παραμένει άγνωστη αλλά εικάζεται πως δημιουργείται από την είσοδο τριχών μέσα στο δέρμα στο επίπεδο του κόκκυγα. Σπάνια είναι συγγενής, δηλαδή προϋπάρχει από την εμβρυϊκή ζωή. Είναι πολύ συνηθισμένη πάθηση ιδιαίτερα σε άνδρες από την εφηβεία έως την ηλικία των 40 ετών, ιδίως σε δασύτριχα και παχύσαρκα άτομα με πολύωρη καθιστική ζωή, αναφέρει ο δρ Γεώργιος Θ. Λιάγκος, MD, PhD, Γενικός Χειρουργός, Πρωκτολόγος (https://drliagkos.gr/).

Πρόληψη

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της. Ενδεχομένως, η αποφυγή της πολύωρης καθιστικής ζωής, η μείωση του σωματικού βάρους και η αποτρίχωση της περιοχής να δρουν ανασταλτικά. 

ΣυμπτώματαΤα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος χωρίζονται σε:

  • Συμπτώματα οξείας φάσης: Πόνος, οίδημα, ερυθρότητα, εκροή δύσοσμου υγρού από το στόμιο – συρίγγιο της κύστης (τρύπα στο δέρμα κοντά στην περιοχή).
  • Συμπτώματα χρόνιας φάσης: Συνήθως χωρίς συμπτώματα ή ήπια ενόχληση – διόγκωση στην περιοχή.

Διάγνωση

Η επισκόπηση / κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο χειρουργό είναι αρκετή, αλλά αν υπάρχουν πολλαπλά στόμια πιθανόν να χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις όπως υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. Όσο πιο άμεσα γίνει τόσο καλύτερα, καθώς η νόσος εξελίσσεται με υποτροπή των φλεγμονών και επέκτασης των συριγγίων.

Στην οξεία φάση (απόστημα):

Η απλή διάνοιξη αρκεί για την παροχέτευση και τον έλεγχο της σήψης, χωρίς να λύνει οριστικά το πρόβλημα

Οριστική θεραπεία:

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι η εξάχνωση αυτής με κυκλικές οπτικές ίνες laser τελευταίες γενιάς. Η πιο διαδεδομένη είναι η τεχνική FiLaC και μπορεί να συνδυαστεί με την βοήθεια μικρο-ενδοσκοπικής κάμερας υψηλής ευκρίνειας που λέγεται EPSIT.

H χαρτογράφηση της νόσου με ειδικό ενδοσκόπιο συμβάλλει στην ακριβή καταγραφή της πορείας των συριγγίων και με τη βοήθεια ειδικών λαβίδων εκτελείται επιμελής καθαρισμός. Τέλος, μία πολύ λεπτή οπτική ίνα laser εφαρμόζει κυκλική ακτινοβολία συγκεκριμένης έντασης προκαλώντας ελεγχόμενη καταστροφή της κύστης, των συριγγίων και των διακλαδώσεων αυτών.

Πλεονεκτήματα των ενδοσκοπικών τεχνικών εξάχνωσης με οπτική ίνα LASER

Τα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι πολλαπλά για τον ασθενή, όπως:

  • Αναίμακτη θεραπεία.
  • Χωρίς πόνο.
  • Χωρίς τραύμα μετά το χειρουργείο.
  • Χωρίς επώδυνες αλλαγές.
  • Ταχεία ανάρρωση με επιστροφή την ίδια ημέρα σε καθημερινές δραστηριότητες.
  • Μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία.
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

H σωστή ενημέρωση του ασθενούς για τα οφέλη κάθε μεθόδου καθορίζει το θεραπευτικό πλάνο καθώς οι σύγχρονες τεχνικές έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των παλαιότερων, αλλά δεν είναι αποτελεσματικές σε όλες τις περιπτώσεις. Η αποτρίχωση της περιοχής με εγκεκριμένα μηχανήματα Laser βοηθά, βάσει μελετών, τη μελλοντική μείωση των υποτροπών.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.