Ανδρέας Κονδύλης: Σε άδεια άνευ αποδοχών οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στους παιδικούς που έρχονται σε επαφή με κρούσμα (VIDEO)




Το δημοτικό συμβούλιο Αλίμου αποφάσισε οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς που έρχονται σε επαφή με κρούσμα και πρέπει να μπουν σε καραντίνα, να βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα τους,

Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μίλησε στην εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” του OPEN, για την απόφαση της Πολιτείας να μη συμπεριλάβει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, ξεκαθαρίζοντας πως αυτοί που πρέπει να μείνουν σπίτι και είναι ανεμβολίαστοι θα βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Το περασμένο Ιούλιο, είπε ακόμα, «είχαμε πάρα πολλά κρούσματα σε παιδικούς σταθμούς και φτάσαμε να κλείσουμε πολλές μονάδες». Από την πλευρά του ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, εξήγησε τι σημαίνει η απόφαση αυτή πρακτικά για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον κ. Κονδυλη δεν μπορεί ο δήμος να επωμιστεί τη συνέπεια της επιλογής των εργαζομένων.

“Εδώ και κάποιο διάστημα θέσπισε η πολιτεία τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για κάποιες κατηγορίες εργαζομένων. Μεταξύ αυτών είναι και οι εργαζόμενοι σε όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. Δημοτικά Ιατρεία, ΚΔΑΠ κλπ. Δυστυχώς σε αυτά δεν συμπεριέλαβε τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς” είπε ο δήμαρχος



Στα σχολεία τα παιδιά είναι μεγαλύτερα ακόμη και στο δημοτικό μπορεί να φορέσουν τη μάσκα, στο γυμνάσιο και στο λύκειο μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, τα βρέφη και τα νήπια ούτε μάσκα μπορούν να φορέσουν ούτε εμβόλιο να κάνουν, είναι παντελώς εκτεθειμένα. Παρόλα αυτά επιτρέπεται να είναι ανεμβολίαστος ο παιδαγωγός, τουλάχισατον μέχρι στιγμής μπορεί η Πολιτεία να το κάνει υποχρεωτικό και θα πρέπει να το κάνει. Μας επιτρέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο να παίρνουμε κανονιστικές αποφάσεις για τη λειτουργία των υπηρεσιών της πόλης. Πήραμε λοιπόν μία απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο και είπαμε: Κάνουμε ισχυρή σύσταση σε όλο το προσωπικό των παιδικών σταθμών να εμβολιαστεί. Όταν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και χρειαστεί να απομονωθεί προληπτικά, πράγμα που δεν ισχύει για τον εμβολιασμένο, πλέον θα είναι σε άδεια άνευ αποδοχών.

Το Ιούλιο είχαμε πάρα πολλά κρούσματα σε παιδικούς σταθμούς και φτάσαμε να κλείσουμε ολόκληρες υπομονάδες. Κλείσαμε κουζίνες, τμήματα, γιατί βρέθηκαν ένας, δύο με κορωνοϊό και επειδή ήρθαν σε επαφή με πολλούς άλλους αναγκαστικά τις κλείσαμε”.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Γεωργίας Λαγού, αν έχει σκεφτεί το πολιτικό κόστος από αυτήν την απόφαση, ο δήμαρχος απάντησε: “Οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι βουλευτές, οι υπουργοί, όλοι μας είμαστε σε αυτές τις θέσεις για να κάνουμε αυτό που είναι επωφελές για την κοινωνία. Όχι αυτό που είναι επωφελές για το άτομό μας. Βεβαίως και υπάρχει ένα πολιτικό κόστος όμως οφείλουμε να προστατέψουμε την υγεία των παιδιών. Εμένα το μυαλό μου είναι την 1η Σεπτεμβρίου που θα ανοίξουμε θα έχουμε το παιδί και το βρέφος που θα μας φέρει ο γονιός του, στις καλύτερες συνθήκες. Και ας χρειαστεί να γίνουμε δυσάρεστοι, δεν μπορούμε να τα έχουμε με όλους καλά. Εγώ περίμενα από το Υπουργείο να έχει κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ανθρώπων στους παιδικούς σταθμούς, μου κάνει εντύπωση ή θα έχει διαφύγει ή θα τρέχουμε τον Σεπτέμβριο που θα αρχίσει να κολλάει ο ένας τον άλλο να το θεσπίσουμε. Αλλά θα είναι αργά…”.

Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς σε ερώτηση του δημοσιογράφου Βασίλη Τσεκούρα, για το τι σημαίνει η απόφαση αυτή, απάντησε:

“Στο δημόσιο όσοι έως 1/9 ή 16/8 δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού θα μπουν αυτομάτως με απόφαση του προϊσταμένου της αρχής τους σε άδεια άνευ αποδοχών η οποία θα παρατείνετε. Προφανώς θα γίνονται προσφυγές ή αιτήσεις ακύρωσης εντός του διμήνου και εκεί θα κριθεί αν είναι συνταγματικός ο νόμος ή όχι. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωράει σε νέες τρίμηνες συμβάσεις για να αναπληρώσει το προσωπικό που θα είναι σε άδεια. Να εξηγήσουμε ότι η άδεια άνευ αποδοχών δεν μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση. Αν κάποιος που βρίσκεται σε άδεια εμβολιαστεί, 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση θα επανέρχεται στην εργασία του. Ο νόμος προβλέπει ότι μπορεί να έρθει η κυβέρνηση και να διευρύνει τη λίστα των κλάδων οι οποίοι πρέπει να εμβολιαστούν”.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.