Με πρωτοποριακή τεχνολογία το λίφτινγκ στις εργατικές πολυκατοικίες του Ταύρου (ΕΙΚΟΝΕΣ)




Ριζική αναμόρφωση θα γίνει σε ένα συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών στον Ταύρο (δίπλα από το δημαρχείο), στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος RINNO.
Οι ομάδες του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, με τη συνεργασία της Meazon και παρουσία στελεχών της Greenpeace Greece που θα υποστηρίξει με το δικό της τρόπο το έργο, τοποθέτησαν μετρητές στα διαμερίσματα και αποτύπωσαν με προηγμένο 3D Scanner το κτίριο.
“Το κτίριο θα παρακολουθείται για έναν ολόκληρο χρόνο και θα αντλούνται δείκτες κατανάλωσης αλλά και ποιότητας εσωτερικής ατμόσφαιρας, ενώ παράλληλα θα αρχίσει η μοντελοποίηση του κτιρίου με προηγμένα λογισμικά BIM και ενεργειακού ισοζυγίου” δήλωσε ο δήμαρχος, Ανδρέας Ευθυμίου.
“Στα μέσα του 2022 θα γίνει η ριζική ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου που θα αποτελέσει πιλότο για ολόκληρη την περιοχή των εργατικών πολυκατοικιών του Ταύρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους κατοίκους για την άψογη συνεργασία που έχουμε¨.

Το όραμα του έργου RINNO είναι να παραδώσει μια λύση που θα βοηθήσει δραστικά στην αύξηση της ριζικής ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 3.5%. Κυριότερος στόχος του έργου είναι αναπτύξει, να επιδείξει και να επικυρώσει μια λειτουργική διεπαφή χρήστη με επαυξημένη νοημοσύνη ενώ παράλληλα θα είναι επικεντρωμένη στον ένοικο των κτηρίων με σκοπό να διατηρήσει και να διευκολύνει ολόκληρο τον κύκλο της ανακαίνισης ενός κτηρίου (σχεδιασμός, επισκευή, παρακολούθηση). Η ιδέα βασίζεται σε ένα σύνολο οικονομικών, πολύ-χρηστικών, φιλικών προς το περιβάλλον και εύκολα υλοποιήσιμων κτηριακών καινοτομιών οι οποίες μπορούν να ομαδοποιηθούν στα εξής: α) Άμεση και εύκολη τοποθέτηση κελύφους κτίριο β) Υβριδικές λύσεις με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέσα αποθήκευσης ενέργειας.

To RINNO συνδυάζει όλα τα παραπάνω χρησιμοποιώντας καινοτόμες διαδικασίες, μεθόδους και εργαλεία μετασκευής με όσο το δυνατόν λιγότερη όχληση προς τους κατοίκους/ ενοίκους των κτηρίων που θα γίνει η παρέμβαση. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν: αποτελεσματικές κατασκευαστικές στρατηγικές, περιβάλλον εργασίας ικανό να διευκολύνει την ανάπτυξη επαυξημένης πραγματικότητας και την άμεση συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων ασχέτως αριθμού. Όλες αυτές οι διεργασίες αναμένεται να μειώσουν τόσο το χρόνο αλλά και το κόστος που απαιτείται για μια ανακαίνιση βελτιώνοντας παράλληλα και την απόδοση του κτηρίου. Όλες οι προαναφερόμενες παρεμβάσεις έχουν υπολογισθεί ότι θα έχουνε αποσβεστεί σε λιγότερο από 4 χρόνια.

Η υλοποίηση των ενεργειών του έργου θα υποστηριχθεί από καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία θα είναι συντονισμένα με τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας και θα εμπλουτιστούν από επενδυτικά εργαλεία τα οποία θα απενεργοποιήσουν τον κίνδυνο και θα χρησιμοποιήσουν προηγμένα επενδυτικά προγράμματα χρηματοδότησης.



To RINNO αναμένεται να επηρεάσει θετικά το ανεπαρκές οικοδομικό απόθεμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: α) επιτυγχάνοντας ένα φιλόδοξο ετήσιο ποσοστό ανακαίνισης 3,5% β) εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 165 GWh το έτος γ) μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας δ) συνολική μείωση χρόνου και κόστους σε σύγκριση με μια κλασσική ανακαίνιση κατά 30% και 40% αντίστοιχα και ε) εκτιμώμενη μείωση 40.400 τόνων CO2-eq το έτος. Η λύση του RINNO θα παρουσιαστεί σε 4 πιλοτικές περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας (3.386 m2) μετά από μία προ-πιλοτική δοκιμή καλύπτοντας διάφορες κλιματικές ζώνες της ΕΕ και αγορές διαφορετικής ωριμότητας στον τομέα της ανακαίνισης

Κοινοπραξία

  • RINA CONSULTING SPA – Italy
  • ETHNIKO KENTRO EREVNAS KAI TECHNOLOGIKIS ANAPTYXIS – Greece
  • REGENERA LEVANTE SL – Spain
  • FUNDACION CIRCE CENTRO DE INVESTIGACION DE RECURSOS Y CONSUMOS ENERGETICOS – Spain
  • Ekolab ApS – Denmark
  • Avedøre Boligselskab – Denmark
  • EUROPEAN GREEN CITIES APS – Denmark
  • UNIVERSITY OF NORTHUMBRIA AT NEWCASTLE – United Kingdom
  • BOUYGUES CONSTRUCTION – France
  • K-flex Polska Sp. z o.o. –Poland
  • Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy – Finland
  • GREENSTRUCT P.C – Greece
  • ELLINIKO INSTITOUTO PATHITIKOU KTIRIOU –Greece
  • NARODOWA AGENCJA POSZANOWANIA ENERGII – Poland
  • PINK GMBH – ENERGIE- UND SPEICHERTECHNIK – Austria
  • MOTIVIAN ANONYMOS ETAIREIA KAINOTOMON LYSEON PLIROFORIKIS – Greece
  • DUBLIN CITY UNIVERSITY- Ireland

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.