Λαϊκή Συσπείρωση Αγίου Δημητρίου: Ανακοίνωση για τα κρούσματα στην κατασκήνωση του δήμου





“Τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκαν κρούσματα στην παιδική κατασκήνωση στη Ραφήνα και σε δύο παιδικούς σταθμούς του δήμου (2ο & 5ο). Η διοίκηση του δήμου καλείται να εξετάσει τι περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν για την ασφαλή επαναλειτουργία αυτών των δομών το επόμενο διάστημα. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε θέσει ήδη από την περσινή χρονιά πως απαιτούνται αυξημένα μέτρα εν μέσω πανδημίας για την ασφαλή λειτουργία όλων των παιδικών σταθμών και των δομών & δραστηριοτήτων όπως κατασκήνωση, αθλοδιακοπές & παιχνιδοδιακοπές. Πρόκειται για δομές που – στο σύνολό τους – έχουν αυξημένες απαιτήσεις, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, και με αυτήν την έννοια δε μπορεί να βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του δήμου, αλλά χρειάζονται συνδυαστικά μέτρα από δήμο-περιφέρεια-κράτος.

Εδώ ακριβώς εντοπίζουμε τη μεγαλύτερη ευθύνη της δημοτικής αρχής, και άλλων παρατάξεων, που αποθεώνουν τη λογική της «αποκέντρωσης» και της αυτοτέλειας των δήμων. Στην πράξη στηρίζουν την πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που απαλλάσσει το κράτος από αρμοδιότητες, τις μετακυλίει στους υπο-χρηματοδοτημένους δήμους, οι οποίοι τελικά δε μπορούν να ανταποκριθούν ολοκληρωμένα.
Τα κρούσματα αυτών των ημερών στις δημοτικές δομές αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που αρκείται στην έκδοση των γνωστών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ που στην πράξη κρίνονται ανεπαρκή (εκτός από «λάστιχο» σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, όπως συμβαίνει μπροστά στο άνοιγμα του τουρισμού). Την ίδια στιγμή, δεν παίρνει κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας (αντίθετα, σχεδιάζει το κλείσιμο
νοσοκομείων), των σχολείων, των ΜΜΜ. Ως προς τους δήμους η κυβέρνηση αρκέστηκε σε ορισμένες προσλήψεις έκτακτου προσωπικού αντί για μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ η κρατική χρηματοδότηση και φέτος ήταν μειωμένη, οδηγώντας στο μοντέλο δήμος-επιχείρηση.

Επειδή είναι η 2η χρονιά πανδημίας που τη βιώνουμε με το ανοιγοκλείσιμο σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών, και τώρα της κατασκήνωσης, χρειάζεται να απορριφθεί από το λαό η λογική της «ατομικής ευθύνης» που καλλιεργεί η κυβέρνηση και να διεκδικήσουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών μας και των εργαζομένων συνολικά σε αυτές τις δομές.
Η δωρεάν πρόσβαση σε υποδομές που προσφέρουν ψυχαγωγία και συνδυάζουν δραστηριότητες που αφορούν τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, αποτελούν ανάγκη για κάθε παιδί. Οι δομές αυτές πρέπει να υποστηρίζονται με την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση ώστε να απεμπλακούν από την επιχειρηματική δράση (βλ. αθλο- & παιχνιδοδιακοπές), να διευρυνθούν με επιπρόσθετους κατάλληλους χώρους όπου χρειάζεται (βλ. παιδικούς σταθμούς) και να αναβαθμιστούν, ώστε να έχουν δωρεάν πρόσβαση όλα τα παιδιά που απευθύνονται σε αυτές. Παράλληλα, απαιτούνται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – παιδαγωγικού, βοηθητικού, υγειονομικού – με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών.

Διεκδικούμε επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ Covid σε όλο το προσωπικό, καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού (με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), στήριξη του δημόσιου τομέα Υγείας, και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, καθώς τα θεωρούμε ως μέτρα 1ης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ως Λαϊκή Συσπείρωση Αγ.Δημητρίου απαιτούμε:
Οι παιδικοί σταθμοί να λειτουργούν με ολιγομελείς ομάδες παιδιών (άρα απαιτούνται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα). Παραμένει ζωτικής σημασίας ζήτημα να βρεθούν κατάλληλοι χώροι όπου θα στεγαστούν προσωρινά τμήματα παιδικών σταθμών για να αποσυμφορηθούν οι υπάρχοντες. Παράλληλα πρέπει να προχωρήσει ο σχεδιασμός & η δημιουργία σύγχρονων κατάλληλων παιδικών σταθμών, δημόσιων και
δωρεάν για όλα τα παιδιά. Ειδικά για τη θερινή κατασκήνωση, που είναι δομή με αυξημένες και ιδιαίτερες απαιτήσεις που πολλαπλασιάζονται εν μέσω πανδημίας, να γίνει πλήρης έλεγχος ως προς τα μέτρα που
ελήφθησαν στην 1 η περίοδο. Να επανεξεταστούν τα μέτρα, εάν κρίνονται ανεπαρκή, ακόμη κι
αν κάτι τέτοιο αφορά και το ίδιο το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ που ακολουθήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται παράλληλα ουσιαστική εποπτεία από τα αρμόδια κλιμάκια της περιφέρειας & του κράτους. Να εξεταστούν (από τη διοίκηση και την αρμόδια υπηρεσία που έχει γνώση της λειτουργίας & των αναγκών της κατασκήνωσης) και να παρθούν πέραν των αναγκαίων αυτονόητων μέτρων – μαζικά, περιοδικά τεστ σε προσωπικό και παιδιά, μάσκες &
αποστάσεις όπου είναι εφικτό, τακτική παρακολούθηση των παιδιών από την παιδίατρο – επιπρόσθετα μέτρα, που αφορούν τις ίδιες τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία της κατασκήνωσης (π.χ. συχνή απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων κι αν απαιτείται πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού καθαριότητας, αποφυγή – στο μέτρο του δυνατού – ανάμιξης των κοιτώνων μεταξύ τους, πρόσληψη δεύτερου/ης νοσηλευτή/ριας κ.ά.).



Σε κάθε περίπτωση, η παιδική θερινή κατασκήνωση αποτελεί «ανάσα» για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους το καλοκαίρι, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες που όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να κάνουν και φέτος διακοπές. Γι’ αυτό η λειτουργία της πρέπει να στηριχθεί ολόπλευρα με όλα τα αναγκαία μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια και για όλα τα παιδιά και το προσωπικό που συμμετέχει σε αυτήν”.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.