Ερασίνειο: Στο σφυρί ξανά, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείας
Αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, μια τεράστια ευκαιρία για το σύστημα υγείας, προκειμένου να «ανασάνει» από την υπερπληθώρα ασθενών, ιδιαίτερα μετά το ανορθόδοξο χτύπημα της πανδημίας. Ασφαλώς υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες καθώς η υπόθεση είναι περιπεπλεγμένη. Σταύρος Γριμάνης – newmoney.gr

Το Ερασίνειο Ογκολογικό Νοσοκομείο, πάντως, στέκει εδώ και μια δεκαετία εκεί στα…ορεινά της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου και είναι παραδομένο στη φθορά του χρόνου. Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιουλίου αυτό το μοναδικό και σχεδόν ολοκληρωμένο κτιριακό συγκρότημα θα βγει, για μια ακόμη φορά, στο σφυρί, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 25,7 εκατ. ευρώ και με επισπεύδουσα τη Eurobank.

Το φιλόδοξο σχέδιο
Γυρίζοντας πίσω το ρολόι του χρόνου, πριν από περίπου 15 χρόνια, το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο ύψους 90 εκατ. ευρώ, -από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο χώρο της υγείας τις τελευταίες δεκαετίες-, έμπαινε μπροστά με στόχο να προσθέσει μια εξαιρετικά κρίσιμη και πολύτιμη υποδομή, καθώς προοριζόταν να αποτελέσει το μοναδικό νοσοκομείο που θα εξειδικευόταν σε θέματα, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και αποκατάστασης νεοπλασματικών ασθενειών, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ταυτόχρονα όμως, θα εξυπηρετούσε και την τοπική κοινωνία παρέχοντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών ενός γενικού νοσοκομείου. Η δυναμικότητα του θα ήταν 220 κλίνες και προβλεπόταν η τοποθέτηση υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού που θα έδινε νέες δυνατότητες για τους ογκολογικούς ασθενείς, ενώ το επιτελείο του βρισκόταν ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τα μεγαλύτερα ογκολογικά κέντρα στην ΗΠΑ και την Ευρώπη, όπως το κορυφαίο στο είδος του M. D. Αndersοn Cancer Center.Εμπνευστής του μεγάλου αυτού σχεδίου ήταν ο μαιευτήρας Νικόλαος Λοΐσιος, τον οποίο πλαισίωνε ομάδα εξειδικευμένων γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και διάφοροι επενδυτές, όπως ο όμιλος Ρέστη και η Attica Ventures.

Έτσι, τον Απρίλιο του 2007 η εταιρεία «Ερασίνειο Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική» πήρε από τις τράπεζες ομολογιακό δάνειο 33,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια άρχισε το έργο να κατασκευάζεται φτάνοντας μέχρι τη διαμόρφωση των κτιρίων και την τοποθέτηση μεγάλου μέρους του μηχανολογικού εξοπλισμού. Σημειωτέον ότι υπήρχε στρατηγική συμφωνία με την Ελλάκτωρ για την κατασκευή και τη μετέπειτα διαχείρισή του επί μια δεκαετία.

Το πρόβλημα όμως ήταν το timing, καθώς η ανάπτυξη του project συνέπεσε με την είσοδο της χώρας στο μακρύ και σκοτεινό τούνελ της οικονομικής κρίσης. Έτσι, αντί να ανοίξει τις πύλες του το 2010, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, η χρηματοδότηση σταμάτησε, το πλάνο «πάγωσε» και απέμεινε το τεράστιο στοιχειωμένο συγκρότημα που βλέπει όποιος περνάει από τη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου.

Παράλληλα, το ομολογιακό δάνειο καταγγέλθηκε από τον Απρίλιο του 2015 και από το 2018 ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Eurobank (ως εκπροσώπου των ομολογιούχων) να το πουλήσει μέσω πλειστηριασμού.

Αρχικά η τιμή ήταν στα 31,9 εκατ. ευρώ, καθότι μιλάμε για συγκρότημα εμβαδού 55.000 τ.μ., επί οικοπέδου 51 στρεμμάτων, μαζί με τον υφιστάμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό (ανελκυστήρες, κλιματιστικά, λέβητες, μετασχηματιστές μέχρι και κυλιόμενες σκάλες).

Όλες οι προσπάθειες του παρελθόντος όμως απέβησαν άκαρπες και από πέρυσι άρχισε νέος κύκλος μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Εκεί βγήκε τον περασμένο Δεκέμβριο με πρώτη τιμή προσφοράς 25,7 εκατ. ευρώ, αλλά πάλι οδηγήθηκε σε αναστολή λόγω πανδημίας. Στη συνέχεια ανέβηκε ξανά στην πλατφόρμα, -αποτελώντας και το πιο ακριβό asset σε επίπεδο τιμής εκκίνησης-, με προγραμματισμό για τις 22 Ιουλίου.

Η εταιρεία, η Γενική Συνέλευση και τι βγαίνει στο σφυρί
Η εταιρεία «Ερασίνειο-Ογκολογική Θεραπευτική Κλινική Α.Ε.» είναι ενεργή, ενώ κατά καιρούς υπήρξαν προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας που εκλέχθηκε τον Ιούνιο του 2018, με θητεία μέχρι τον Ιούνιο του 2023, συμμετέχουν ο Νικόλαος Λοΐσιος, ως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, η σύζυγός του ιατρός Όλγα Λοΐσιου-Χούρσογλου, ως Αντιπρόεδρος, καθώς και ο Γιώργος Γανωτής, οι Τζορντάνα και Νεφέλη Λοΐσιου, κόρες του Νικολάου Λοίσιου και επίσης ιατροί, όπως και οι Αθανάσιος Παπατζιτζές και Αδαμαντία Μπουγά.

Για τις 12 Ιουνίου 2021 είχε προγραμματιστεί η σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας με μόνο θέμα «εντολή ανάθεσης και εκπροσώπησης για την εξεύρεση επενδυτή για την επανεκκίνηση και λειτουργία της κλινικής ιδιοκτησίας της εταιρείας με κάθε νόμιμο μέσο και τρόπο»…

Πάντως, την Πέμπτη αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό το ακίνητο μαζί με όλα τα «συστατικά και παραρτήματα του» και συγκεκριμένα αγροτεμάχιο σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση 50.812,43 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στη Δ.Ε. Κρωπίας, στη θέση «ΛΟΥΤΣΑ ΚΟΥΚΕ ή ΒΟΥΡΒΑΤΣΗ» εκτός σχεδίου και εκτός ζώνης πόλεως Κορωπίου, μαζί με το κτίσμα.

Εντός του κτίσματος βρίσκεται και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, μερικώς εγκατεστημένος, τα κυριότερα στοιχεία του οποίου είναι:

Κυλιόμενες σκάλες, 2τμχ, ΚΟΝΕ, TypeEJV100/35
Ανελκυστήρες, 10τμχ, ΚΟΝΕ, Μηχανικοί,
Ανελκυστήρες, 2τμχ, ΚΟΝΕ, Μηχανικοί,
Μετασχηματιστές, 3τμχ, ΑΒΒ, 1600 KVA, 5/ H/Z, 2τμχ, ΓΕΜΚΟ,1000 KVA,
Πεδία μέσης τάσης, 1τμχ, ORION-ABB, 630 A,
Πεδία χαμηλής τάσης, 33τμχ, Seller-ABB,
Λέβητες, 3τμχ, 1.000.000 kcal/hr, (στο λεβητοστάσιο υπάρχουν και αντλίες κυκλοφορητές, καθώς και ο πίνακας αυτοματισμών της Grundfos),
Πυροσβεστικό συγκρότημα με μία ηλεκτροκίνητη και μία πετρελαιοκίνητη αντλία, 1τμχ, GRUNDFOS, 130m3/h-90MYΣ
Πιεστικό σύστημα νερού με 3 αντλίες, 1τμχ, GRUNDFOS, 90.24m3/h-21,7 ΜΥΣ,
Κεντρικές κλιματιστικές Μονάδες, 24τμχ, INTERKLIMA,
Δίδυμοι κυκλοφορητές (Αντλίες) Κλιματισμού, 18τμχ, GRUNDFOS, Inverter 2900rpm.

Τα βάρη, τα σενάρια και η ώρα της κρίσης
Σε βάρος της εταιρείας υπάρχουν υποθήκη (από 1/6/2007) υπέρ της Eurobank για 4.020.000 ευρώ, προσημείωση (από 17/2/2011) υπέρ της Eurobank για 4.370.000 ευρώ, προσημείωση (από 1/8/2013) υπέρ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας για 881.636,13 ευρώ, και η από 8/4/2015 επιταγή υπέρ της Eurobank για 1.000.000 ευρώ. Με απόφαση (412/2020) του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η τιμή πρώτης προσφοράς ορίστηκε στα 25.700.000.
Κατά καιρούς κυκλοφόρησαν διάφορα σενάρια για την πιθανή αξιοποίηση του Ερασίνειου, με κυρίαρχο αυτό της λειτουργίας του ως Γενικό Νοσοκομείο προκειμένου να καλύψει ανάγκες της Ανατολικής Αττικής που στερείται παντελώς τέτοιων υποδομών.

Αυτή ή μια αντίστοιχη προοπτική πιθανά να είναι ακόμη εφικτή, με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των απαιτήσεων των τραπεζών, αρκεί βέβαια να υπάρξει η αναγκαίά βούληση από όλες τις πλευρές. Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα…

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.