Την Τρίτη θα απολογηθεί ο 32χρονος πιλότος (VIDEO)




Προθεσμία μέχρι την Τρίτη έλαβε ο 32χρονος Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος για να απολογηθεί για την καθ’ ομολογία γυναικοκτονία της 20χρονης συζύγου του Καρολάιν στα Γλυκά Νερά στις 11 Μαΐου.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πιλότος έφτασε συνοδεία ισχυρής αστυνομικής παρουσίας στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων Ο Χαράλαμπος Αναγνωστόπουλος προσήλθε στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

Ο 32χρονος έφτασε συνοδεία της αστυνομίας, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο, δεμένος πισθάγκωνα και υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Διοικητής Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης



«Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Όπως γνωρίζετε χθες εξιχνιάστηκε η υπόθεση ανθρωποκτονίας στα Γλυκά Νερά, δουλέψαμε από την πρώτη μέρα συντεταγμένα και με πείσμα.

Σε όλες τις υποθέσεις δίνουμε κόπο και ψυχή, για να τις εξιχνιάσουμε.

Σε αυτή είχαμε σαν άνθρωποι ένα λόγο παραπάνω. Συνεργαστήκαμε απόλυτα με τις εγκληματολογικές Υπηρεσίες και φυσικά με την ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Η υπόθεση ήταν δύσκολη διότι δεν υπήρχαν στοιχεία και ίχνη και η αστυνομία δουλεύει με υποψίες οφείλει να σχηματίζει δικογραφίες, δηλαδή να τεκμηριώνει αδιάσειστα ότι λέει.

Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έχει πολλές λαμπρές επιτυχίες γιατί τα στελέχη του είναι εκπαιδευμένα επαγγελματίες και αστυνομικοί.

Για παράδειγμα, ήταν σημείο-κλειδί ότι έχτισαν μία σχέση εμπιστοσύνης με το σύζυγο του θύματος. Είμαι περήφανος σαν Διευθυντής για τις Υπηρεσίες και τα στελέχη μας. Γιατί ανταποκρίνονται χωρίς ωράρια, χωρίς δεύτερη σκέψη σε μία αποστολή στην προστασία του πολίτη.

Η ασφάλεια είναι για εμάς προϋπόθεση και συνεχές ζητούμενο.

Προϋπόθεση για την ελευθερία και ζωή των πολιτών, ζητούμενο γιατί το έγκλημα όπως και η κοινωνία εξελίσσονται, μετασχηματίζονται.

Ιδιαίτερα τώρα που ζήσαμε και ακόμα ζούμε τον εφιάλτη της πανδημίας.

Σας ευχαριστώ και πάλι που είστε εδώ.»

Διευθύντρια Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη

« Σχετικά με την υπόθεση ανθρωποκτονίας στα Γλυκά Νερά, το προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών μαζί με το προσωπικό του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής από την πρώτη στιγμή διενήργησε πολύωρη και ενδελεχή εξερεύνηση της οικίας και του περιβάλλοντα χώρου και περισυνέλλεξε στοιχεία, ίχνη και πειστήρια προς εργαστηριακή αξιοποίηση.

Πραγματοποιήθηκε εργαστηριακή εξέταση αυτών τόσο από τα Εργαστήρια DNA, όσο και από τα λοιπά Τμήματα της Διεύθυνσης, όπως το Τμήμα Εξερευνήσεων αναφορικά με τα αποτυπώματα, το Τμήμα Φωτογραφικού αναφορικά με το ηλεκτρονικό σκίτσο που δημιουργήθηκε κατά περιγραφή του Χαράλαμπου Αναγνωστόπουλου και επίδειξη φωτογραφιών στο πλαίσιο του modus operandi, το Τμήμα Ιχνών και Εργαλείων αναφορικά με το σημείο εισόδου και άλλων.

Τα αποτελέσματα των πολυήμερων εξετάσεων κατέδειξαν την πολυπλοκότητα της συγκεκριμένης υπόθεσης, ενώ έγινε άμεσα κατανοητό ότι ο τρόπος και η μεθοδολογία της υπόθεσης αυτής απαιτούσαν περαιτέρω επιστημονική διερεύνηση.

Στο σημείο αυτό των εργαστηριακών εξετάσεων, απεδείχθη εξαιρετικά κρίσιμη η αξιοποίηση του ψηφιακού υλικού που παραδόθηκε από την Ασφάλεια Αττικής και εξετάσθηκε από το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων.

Κατά την εξέταση των ψηφιακών δεδομένων έγινε άμεσα αντιληπτό, από το εξειδικευμένο προσωπικό μας, ότι βάσει των στοιχείων που προέκυπταν, υπήρχαν έντονες αναντιστοιχίες. Μια σειρά ερωτημάτων θα έπρεπε να τεθούν, οι απαντήσεις των οποίων απεδείχθησαν πολύτιμα και καθοριστικά στοιχεία για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

θα ήθελα να συγχαρώ όλους, τόσο το προσωπικό της Δ/νσης Εγκληματολογικών Ερευνών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους επιδεικνύοντας επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, αποδεικνύοντας το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της Διεύθυνσης, όσο και το προσωπικό της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα το προσωπικό του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που έχει αποδείξει διαχρονικά, επίσης, τον επαγγελματισμό του.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσουμε τον κάθε πολίτη ότι με τον ίδιο ζήλο θα συνεχίσουμε να δίνουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα ευρήματα στις Αρχές ασφαλείας της Χώρας μας, έτσι ώστε να αποδίδεται δικαιοσύνη.»

Προϊστάμενος Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Κωνσταντίνος Χασιώτης

«Θα σας παρουσιάσω σύντομα ένα μικρό ιστορικό της έρευνας που ξέρω ότι όλο αυτό το διάστημα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούσατε μαζί με εμάς, για να λυθούν κάποιες απορίες για το χρονικό και την αλληλουχία των διαδικασιών που ακολουθήσαμε.

Όλα ξεκίνησαν την 11η Μαΐου του τρέχοντος έτους , στις 6.20 ώρα το πρωί, όταν το Κέντρο της Άμεσης Δράσης ειδοποιήθηκε από τον σύζυγο του θύματος, ο οποίος κάλεσε σε βοήθεια.

Οι αστυνομικοί που πήγαν πρώτοι στο σημείο , είδαν πρώτοι το θύμα στο κρεβάτι νεκρό και τον σύζυγό της στο πάτωμα, δίπλα από το κρεβάτι δεμένο με σχοινί στα χέρια και στα πόδια και με ταινία στο κεφάλι του.

Οι αστυνομικοί αντίκρισαν από την πρώτη στιγμή και το έντεκα μηνών βρέφος να βρίσκεται πάνω στο θύμα.

Τα πρώτα χρήσιμα δεδομένα που προέκυψαν σ την έρευνα μας ήρθαν από το εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το κυριότερο εύρημα ήταν η αιτία θανάτου που όπως διαπιστώθηκε οφειλόταν σε ασφυξία.

Σε ασφυξία δια αποφράξεως των αεροφόρων οδών όπως λέμε, δηλαδή με κλείσιμο της μύτης και του στόματος.

Βρέθηκαν τα χέρια του θύματος δεμένα πισθάγκωνα και χρόνος θανάτου προσδιορίσθηκε μεταξύ 4ης και 5ης πρωινής ώρας.

Επίσης παρατηρήθηκαν κάποια σημάδια, εκχυμώσεις όπως λέμε, στα χέρια και στα πόδια του συζύγου από τα δεσμά με τα οποία ήταν δεμένος.

Ένα κρίσιμο εύρημα ήταν ότι , αυτά τα σημάδια ήταν μόλις διακρινόμενα , δεν ήταν ιδιαίτερα ορατά και αυτό δημιούργησε έναν αρχικό προβληματισμό, για το κατά πόσο αυτό ήταν αναμενόμενο σε σχέση με τον χρόνο κατά τον οποίο ο σύζυγος ισχυρίσθηκε αρχικά ότι ήταν δεμένος.

Συνεχίσαμε όμως να ερευνούμε το χώρο στον οποίο είχε λάβει χώρα το περιστατικό και παρατηρήσαμε κάποιες μεταβολές σε σχέση με την αρχική του κατάθεση, όπως λέμε, διαπιστώσαμε δηλαδή ότι οι χώροι είχαν ερευνηθεί όχι ιδιαίτερα σχολαστικά αλλά επιλεκτικά σε ορισμένα σημεία, κυρίως στον χώρο του υπνοδωματίου αλλά και στο σαλόνι.

Επίσης διαπιστώσαμε ότι ήταν παραβιασμένο ένα παράθυρο στο υπόγειο και αυτό ήταν το σημείο που εκτιμήσαμε ότι ενδεχομένως είχαν εισέλθει οι δράστες, τους οποίους ανέφερε ο σύζυγος του θύματος ότι είχαν μπει μέσα για να ληστέψουν το ζευγάρι.

Επίσης διαπιστώσαμε κάτι που ήταν σχετικά ασυνήθιστο, μάλλον εξαιρετικά ασυνήθιστο θα έλεγα , ότι ο σκύλος της οικογένειας βρισκόταν κρεμασμένος στην κουπαστή της σκάλας.

Εκτός από την εικόνα αυτή του χώρου κατασχέθηκαν από την Υπηρεσία μας πειστήρια τα οποία ελπίζαμε ότι θα βοηθήσουν στην πορεία των ερευνών και τα πιο χρήσιμα από αυτά ήταν μια κάμερα που βρισκόταν εγκατεστημένη στον χώρο του σαλονιού, ένα ρολόι ψηφιακό, smartwatch που λέμε, το οποίο φορούσε το θύμα στο χέρι του και τα κινητά τηλέφωνα του θύματος και του συζύγου.

Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών αρκετά μεγάλο, αφιερώθηκε στην αρχή για να διαπιστώσουμε, να ελέγξουμε τον ισχυρισμό του συζύγου και να διαπιστώσουμε με ποιον τρόπο και ποιοι άνθρωποι είχαν εισ έλθει μέσα στο διαμέρισμα του ζεύγους.

Παρά τις αγωνιώδεις και κοπιώδεις προσπάθειές μας και αφού συλλέξαμε πλήθος υλικού, μαρτυρίες και αλλά και με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που εξέτασε εργαστηριακά τον χώρο, δεν καταφέραμε, παρά τις προσπάθειές μας, να διαπιστώσουμε την ύπαρξη άλλων προσώπων πέραν των δύο ενηλίκων που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο σπίτι και του μωρού .

Το γεγονός αυτό του αν επιβεβαιωνόταν άφηνε μόνο μία άλλη εκδοχή πιθανή, εφόσον δεν ήταν άλλοι δράστες οι όποιοι να ευθύνονταν για την δολοφονία του θύματος , τότε η έρευνα έπρεπε αναγκαστικά να στραφεί στον σύζυγο.

Η εξέταση κάποιων πειστηρίων και ιδιαίτερα των ψηφιακών πειστηρίων που είχαμε κατασχέσει από τον χώρο, μας έσωσε κάποιες ενδείξεις και ειδικά κάποια από τα πειστήρια που έδειχναν κίνηση αντικειμένων και ειδικά του τηλεφώνου του συζύγου κατά τον χρόνο που αυτός είχε δηλώσει ότι ήταν δεμένος, αυτά λοιπόν τα ευρήματά μας έδωσαν κάποιες ενδείξεις ότι ήταν πιθανή μία εμπλοκή του συζύγου στην δολοφονία της 20χρονης κοπέλας.

Για να επιβεβαιώσουμε αυτές τις υποψίες που είχαν δημιουργηθεί, θα έπρεπε να εξετάσουμε πλέον σχολαστικά και με ιδιαίτερες λεπτομέρειες τον σύζυγο, τον οποίο φέραμε στα γραφεία μας στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση και πλέον τον εξετάσαμε με σχολαστικότητα και θέτοντας του ιδιαίτερα ερωτήματα.

Κατά την αρχική συζήτηση μαζί του όμως μαζί του και πριν προλάβουμε να εκθέσουμε σε αυτόν τα ευρήματα της έρευνάς μας, απέτρεψε την συζήτηση πάνω στη σχέση που είχε με το θύμα, πάνω στη σχέση που είχε με το παιδί του και προς έκπληξή μας πάνω στη σχέση που είχε δημιουργηθεί με την ομάδα που ερευνούσε την υπόθεσή του και ιδιαίτερα με τον επικεφαλής της ομάδας αυτής.

Συνεχίζοντας λοιπόν τη συζήτηση πάνω στα ζητήματα που είχε ο ίδιος αρχίσει να θέτει, σε κάποιο στάδιο της εξέτασής του, ήθελε να μας διαβεβαιώσει ότι ποτέ δεν ήθελε να εξαπατήσει και να πει ψέματα και το μόνο που ήθελε ήταν να αποφύγει την σύλληψη για να μείνει με το παιδί του , έξω από την φυλακή.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό γρήγορα οδήγησε στην ομολογία της πράξης του, την οποία απέδωσε σε έναν διαπληκτισμό που είχαν με τη σύζυγό του. Αυτός ο διαπληκτισμός δημιούργησε μία έκρηξη συναισθήματος και δεν άργησε να οδηγήσει στο αποτέλεσμα που γνωρίζουμε.

Επιβεβαίωσε τα ευρήματα τα ιατροδικαστικά, ότι δηλαδή, επέφερε το θάνατο στη σύζυγο του, με ασφυκτικό μηχανισμό, όπως λέμε και στη συνέχεια περιέγραψε τις κινήσεις του, όπως την παραβίαση του παραθύρου, την οποία ο ίδιος έκανε, την έρευνα που δημιούργησε στο χώρο, την θανάτωση του σκύλου που υπήρχε μέσα στο σπίτι, αναφέρθηκε στην αφαίρεση μιας κάρτας μνήμης από την κάμερα που ήταν εγκατεστημένη στο χώρο του σαλονιού, ώστε να μην είναι διαθέσιμο στην αστυνομία το υλικό που είχε καταγραφεί.

Μας είπε ότι ο ίδιος έδεσε τον εαυτό του και τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση , όλα αυτά όπως ήδη είναι αντιληπτό, αλλά μας το είπε και ο ίδιος, έγιναν προκειμένου να σκηνοθετήσει το χώρο έτσι ώστε να πείσει την αστυνομία ότι πρόκειται για ληστεία.

Σας ευχαριστώ πολύ. »

Υπενθυμίζεται ότι εναντίον του 32χρονου πιλότου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα για τη δολοφονία στα Γλυκά Νερά.

Ειδικότερα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι τα κακουργήματα της:
Ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση

Κακοποίησης ζώου

Τα πλημμελήματα είναι αυτά της:
ψευδούς καταγγελίας καθώς κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του

ψευδούς κατάθεσης κατ´ εξακολούθηση

Οι δικαστικές Αρχές εξέδωσαν σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης καθώς θεωρείται ύποπτος φυγής λόγω της ιδιότητάς του ως πιλότος, αλλά και γιατί κρίθηκε ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.

Στο σκεπτικό του εντάλματος αναφέρεται ότι ο τρόπος που σκότωσε την Καρολάιν αλλά και η προσπάθειά του να παραπλανήσει τις Αρχές με ψευδή στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει καμία αναστολή.

Σύμφωνα με το δικηγόρο του 32χρονου, Βασίλη Σπύρου, ο κατηγορούμενος είναι συγκλονισμένος από το γεγονός του θανάτου της Καρολάιν ενώ η προσωπική του εκτίμηση είναι πως ο εντολέας του ξαλάφρωσε με την ομολογία του.

Τι θα γίνει με την επιμέλεια του βρέφους
Το μονοπάτι που θα οδηγήσει τη μικρή Λυδία σε ασφαλή αγκαλιά και περιβάλλον μετά την ομολογία του 32χρονου πιλότου, αναζητούν οι αρχές. Ήδη η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών η οποία βάση του άρθρου 1532 του Αστικού Κώδικα μπορεί να αναθέσει την επιμέλεια προσωρινά είτε στους συγγενείς της Καρολάιν στην Αλόννησο, είτε στην οικογένεια του κατηγορούμενου πιλότου στα Γλυκά Νερά.

Το σκεπτικό των αρμόδιων υπηρεσιών
Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες μελετούν το που θα μπορέσει το 12 μηνών μωρό να μεγαλώσει καλύτερα, εξετάζουν τις συνθήκες διαβίωσης, προκειμένου να καταλήξουν με πόρισμα τους ποιο από τα δύο περιβάλλοντα είναι το καλύτερο για το άτυχο μωρό. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 1532 του Αστικού Κώδικα σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις ο εισαγγελέας διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο προς διασφάλιση του συμφέροντος και προστασίας του τέκνου «μέχρι την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, στο οποίο πρέπει να απευθύνεται εντός 90 ημερών, με δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας αυτής κατά 90 επιπλέον ημέρες». Η απόφαση της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών αναμένεται να ληφθεί άμεσα.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.