Τι είναι το φαινόμενο «Ψυχρή Λίμνη» που θα εκδηλωθεί και στην Αττική (VIDEO)




Με ζέστη ξεκινά η σημερινή ημέρα Δευτέρα 7/6, όμως θα τα χαλάσει ο καιρός από το μεσημέρι και όλη την εβδομάδα φαίνεται ότι θα έχουμε έντονη αστάθεια, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Όπως εξήγησε ο γνωστός μετεωρολόγος οι επόμενες μέρες θα έχουν το εξής μοτίβο: Θα ξεκινούν με ζέστη, το απόγευμα θα εκδηλώνονται βροχές και ισχυρές καταιγίδες και μετά πάλι ο καιρός θα φτιάχνει μέσα στη νύχτα. Έτσι θα πάμε μέχρι την Κυριακή.

Για την παραπάνω εξέλιξη υπεύθυνα είναι νεφικά συστήματα που θα προσεγγίσουν τη χώρα μας από την περιοχή της Ιταλίας και των βόρειων – βορειοδυτικών Βαλκανίων καθώς θα φέρουν μαζί τους ψυχρές αέριες μάζες στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας.

Αυτά θα προκαλέσουν μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της ανώτερης ατμόσφαιρας και της θερμοκρασίας του εδάφους με αποτελέσματα να υπάρχει έντονη καιρική αστάθεια.



«Αυτό το φαινόμενο στη μετεωρολογία ονομάζεται »Ψυχρή Λίμνη»

Η ψυχρή λίμνη εκδηλώνεται κυρίως τις απογευματινές ώρες.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη η αστάθεια θα εκδηλωθεί σε όλο τον ηπειρωτικό κορμό, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

Αυτές τις ώρες δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή τόσο για το χαλάζι όσο και τους κεραυνούς» σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Γιατί, όμως, πέφτει χαλάζι τέτοια εποχή στην Ελλάδα;

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες του meteo, οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, καθώς σχετικά ψυχρές αέριες μάζες από τη Βόρεια Ευρώπη βρίσκουν συχνά δίοδο προς τα νότια. Η παρουσία ψυχρών αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με την έντονη θέρμανση του εδάφους αυτή την περίοδο, δημιουργούν συνθήκες αστάθειας. Με παρουσία κατάλληλων ποσοτήτων υγρασίας, η αστάθεια οδηγεί συχνά σε εκδήλωση καταιγίδων, μερικές από τις οποίες παράγουν χαλάζι.

Το χαλάζι ξεκινά να δημιουργείται στις καταιγίδες κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες έντονης αστάθειας και αλλαγής ταχύτητας του ανέμου καθ’ ύψος, που δημιουργεί στροβιλισμό εντός των νεφών. Aλλεπάλληλα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα το οδηγούν σε διάφορα ύψη, καθώς οι χαλαζόκοκκοι μεγαλώνουν, όταν υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν πάνω τους. Πολλές φορές η αστάθεια από μόνη της είναι αρκετά έντονη και όταν ο άνεμος είναι ασθενής, πάλι δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά και καθοδικά ρεύματα εντός των καταιγίδων, που ευνοούν την παραγωγή χαλαζιού, όπως θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr ξεκίνησε από το 2020 την προσπάθεια προγνώσεων για το χαλάζι, το οποίο αποτελεί την πιο δύσκολη παράμετρο (μορφή υετού) στην πρόγνωση καιρού. Χρησιμοποιώντας πλήθος ατμοσφαιρικών παραμέτρων στους αλγορίθμους υπολογισμών που εφαρμόζονται σε υπερυπολογιστές, το meteo είναι πλέον σε θέση να προβλέπει με σχετική ακρίβεια το μέγιστο μέγεθος του χαλαζιού που πρόκειται να πλήξει μια περιοχή τις επόμενες 48 ώρες.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.