Οι επενδύσεις των 2,5 δισ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλάζουν την Αττική
Επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της παραλιακής ζώνης της Αττικής. Της Ελένης Μπότα/capital.gr
Τα νέα project σε συνδυασμό με τις αναπλάσεις που πραγματοποιούνται κατά μήκος της αθηναϊκής ακτογραμμής, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον Ελλήνων αλλά και ξένων αγοραστών.
Ήδη σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι τιμές των ακινήτων σε πολλές περιοχές των νοτίων προαστίων έχουν αρχίσει να αυξάνονται και να κυμαίνονται από 2.500 μέχρι 4.500 ευρώ το τετραγωνικό και να φτάνουν τις 6.500 με 7.000 ευρώ το τετραγωνικό στην περίπτωση πολυτελών κατοικιών.
Μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που δρομολογούνται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι τα Αστέρια Γλυφάδας.
Το project, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη ενός πεντάστερου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 400 κλινών, αλλά και μιας σειράς ακόμη άλλων αναπτύξεων όπως κατοικίες και καταστήματα.
Η έκταση ανήκει στην Grivalia Hospitality, η οποία το 2017 εξαγόρασε, προς 29,5 εκατ. ευρώ, το 80% της Ναυσικά Α.Ε. που διαθέτει τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας, ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ, ενώ το υπόλοιπο 20% της εταιρείας ελέγχει ο όμιλος Παπαθεοχάρη.
Στόχος είναι το καλοκαίρι του 2022 να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του συγκροτήματος στο σύνολό του.
Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει την υλοποίηση πεντάστερου ξενοδοχείου με 115 δωμάτια, 12 σουίτες και 14 τουριστικές κατοικίες, 2 εστιατόρια, κέντρο spa, εκθεσιακό χώρο, αρχαιολογικούς περίπατους, χώρους δραστηριοτήτων για παιδιά και εφήβους.
Στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου και στην πλευρά προς την παραλία θα διαμορφωθούν καθιστικοί χώροι, υπαίθριες κολυμβητικές δεξαμενές και υπαίθρια bar.
Επίσης τα 100 παλιά bungalows του συγκροτήματος με επιφάνεια 43-49 τ.μ. θα μετατραπούν σε ανεξάρτητες μονάδες φιλοξενίας εκτός από δέκα μονάδες που συνενώνονται ανά δύο για να δημιουργήσουν σουίτες. Στο σύνολό τους δημιουργούνται 95 επιπλωμένα διαμερίσματα.
Οσον αφορά τις 14 ανεξάρτητες κατοικίες στο δυτικό όριο της έκτασης του συγκροτήματος θα αποτελούν ανεξάρτητες μονάδες, ενεργειακά αυτόνομες, με πρόβλεψη ιδιωτικού υπαίθριου χώρου καθώς και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων για κάθε κατοικία.
Παράλληλα θα κατασκευαστεί κέντρο αναζωογόνησης και ομορφιάς που θα περιλαμβάνει αποδυτήρια, θερμαινόμενη πισίνα, αίθουσες σάουνα και χαμάμ, γυμναστήριο, χώρους θεραπείας, κέντρο αισθητικής και υποστηρικτικούς χώρους, ενώ ο νέος σχεδιασμός προβλέπεται τη δημιουργία 2 εστιατορίων, bar και ιδιωτικής λέσχης σε δύο διαφορετικά υπάρχοντα κτίρια.
Μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού
Στα ύψη έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ακινήτων στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο Ελληνικό η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου – ένα από τα εμβληματικά έργα της χώρας που θα φέρει σημαντικές ανακατατάξεις όχι μόνο στην οικιστική ανάπτυξη αλλά και στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων.
Εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου αναμένεται να δημιουργηθεί μία νέα πόλη. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την κατασκευή των δύο Πύργων (κατοικιών και γραφείων) που πρόκειται να κατασκευαστούν στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.
Ο Πύργος Κατοικιών, ύψους έως 200 μέτρων, με συνολική επιφάνεια 45.000 τ.μ., θα έχει πανοραμική θέα τόσο στη θάλασσα όσο και στην υπόλοιπη έκταση του Ελληνικού αλλά και στην πόλη της Αθήνας. Ο Πύργος Γραφείων θα βρίσκεται στο πάνω μέρος της έκτασης, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.
Ήδη η Lamda Decelopment έχει ξεκινήσει πώληση κατοικιών αλλά και εμπορικών χώρων από τα σχέδια.
Στελέχη της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι εκτός από την οικιστική ανάπτυξη, θα καταγραφούν αυξήσεις των αξιών στα επαγγελματικά ακίνητα, διότι η ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου μέσα στο Ελληνικό θα αναβαθμίσει την κτηματαγορά των επαγγελματικών ακινήτων και θα οδηγήσει τα νότια προάστια να γίνουν σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο.
Ανάπλαση Φαλήρου
Η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου θα ενοποιήσει το κομμάτι από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι και τον Άλιμο, καθιστώντας πλέον την παράκτια περιοχή πιο εύκολα προσβάσιμη για τους κατοίκους όχι μόνο των γύρω δήμων, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου.
Η ολοκλήρωσή του αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά σε επίπεδο αγοραστικού ενδιαφέροντος περιοχές όπως η Βουλιαγμένη, η Γλυφάδα και το Ελληνικό αλλά και άλλες όπως το Παλαιό Φάληρο, τη Βάρη, το Λαγονήσι, την Παλαιά Φώκαια και τα Λεγρενά.
Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαµβάνει έκταση 800 στρεµµάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη πέριξ των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο του δήμου Παλαιού Φαλήρου. Ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο τμήμα τού -εν πολλοίς αξιοποίητου- παραλιακού μετώπου μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προετοιμασία των έργων της δεύτερης φάσης της ανάπλασης Φαλήρου.
Το αντικείμενο των έργων θα είναι η δημιουργία του οικολογικού πάρκου 220 στρεμμάτων που θα αποτέλέσει σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, άθλησης και αναψυχής.
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προγραμματιζόμενη επένδυση από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Μαρίνα του Αλίμου. Η αξιοποίηση προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 18.000 τ.μ. σύγχρονων εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη (έκτασης 210 στρεμμάτων) της μαρίνας, προκειμένου να δημιουργηθούν χρήσεις εστίασης και αναψυχής, ξενοδοχειακών υπηρεσιών, γραφείων, αποθήκευσης και επισκευών σκαφών, καθώς και εμπορικές χρήσεις. Η Άκτωρ Παραχωρήσεις, που έχει αναλάβει το έργο, θα επενδύσει 50 εκατ. ευρώ, σε διάστημα 4-5 χρόνων.
Ο νέος ποδηλατόδρομος των 22 χιλιομέτρων
Ένας ενιαίος ποδηλατόδρομος αλλά και πεζόδρομος μήκους 22 χλμ. πλάι στη θάλασσα, ενώνοντας το ΣΕΦ με τη Βουλιαγμένη, αναμένεται σύντομα να πάρει σάρκα και οστά. Ωστόσο η ποδηλατική διαδρομή από το Φάληρο μέχρι τη Βουλιαγμένη θα είναι μόνο η αρχή, καθώς στην συνέχεια η ανάπλαση θα συνεχιστεί μέχρι το Σούνιο καλύπτοντας μια απόσταση 48 χλμ. φτάνοντας συνολικά τα 70 χλμ.
Η καινούργια αυτή ποδηλατική διαδρομή θα συνδέει τον Πειραιά με τη Βουλιαγμένη και τελικά με τη Γλυφάδα. Ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και σηματοδοτεί με τον τρόπο του την ανάγκη της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα.
Έργο που όπως είπε ο πρωθυπουργός γίνεται πράξη με τα projects των δήμων, την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού που βρίσκεται στα τελευταία της στάδια για να ξεκινήσει, με το καινούργιο δρομολογούμενο πάρκο στο Φαληρικό Όρμο.
Το πρώτο στάδιο αφορά την ένωση 8 δήμων των νοτίων προαστίων, ενώ την αρμοδιότητα θα έχουν το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Πρόκειται για ένα έργο-μαμούθ καθώς απαιτούνται να ξεπεραστούν μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς που υπάρχει στο παραλιακό μέτωπο.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εξαγγείλει το πρόγραμμά του για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από τη Γλυφάδα, καθώς τα έργα στον συγκεκριμένο δήμο έχουν ξεκινήσει ήδη και ένα πρώτο μέρος του ποδηλατόδρομου και του πεζόδρομου θα μπορούν να το απολαύσουν οι πολίτες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.