Το παρασκήνιο της «κόντρας» Κωνσταντέλλου-Σαραντάκου και η παρέμβαση Βορίδη




«Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν κρύβει την ένταξή του στη Νέα Δημοκρατία “παιδιόθεν”, όπως συχνά ο ίδιος λέει» έγραφε το site 3vita.gr τον Μάιο του 2018.

Στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης του 2018, ήταν κοινό μυστικό ότι ο δήμαρχος των 3Β, μεταξύ των δύο υποψήφιων, προτιμούσε την Έννυ Φαρμακίδη σε σχέση με την Κλαίρη Σαραντάκου.

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2018, η Κλαίρη Σαραντάκου επικράτησε έναντι της προτιμόμενης από τον δήμαρχο Έννυ Φαρμακίδη.

Η μεν Έννυ Φαρμακίδη είχε συνδέσει την πορεία της με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο (ως υποψήφια το 2010 και μέλος της παράταξης έκτοτε) η δε Κλαίρη Σαραντάκου ήταν υποψήφια στις δημοτικές εκλογές του 2014 με την παράταξη του Δημήτρη Δαβάκη και υποψήφια ευρωβουλευτής το 2019.



Παρά την ανεπίσημη υποστήριξη του δημάρχου προς την αντίπαλό της, η κυρία Σαραντάκου κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος συγκεντρώνοντας 235 ψήφους, έναντι 208 της αντιπάλου της Έννυς Φαρμακίδη.

Παρά τις 208 ψήφους υπέρ της, η Έννυ Φαρμακίδη έμεινε εκτός σύνθεσης του 11μελούς Δ.Σ. της Δημ.Τ.Ο. διότι σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος δεν έφτανε το απαιτούμενο ποσοστό του 40% για να εκλεγεί στο νέο όργανο (σ.σ.: Αυτά είναι πλειοψηφικά συστήματα: ο νικητής τα παίρνει όλα!).

Οι σχέσεις του δημάρχου με τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. δοκιμάστηκαν για άλλη μια φορά το τελευταίο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2021, με αφορμή έγγραφο της  8ης Απριλίου 2021, της προϊστάμενης της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών Κλαίρης Σαραντάκου, που εγκαλούσε το δήμαρχο για συγκεκριμένη υπηρεσιακή παράβαση.

Ειδικότερα, η κυρία Σαραντάκου κάλεσε τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θέτοντας μάλιστα προθεσμία “εντός 10 ημερών” να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούσαν μια καταγγελία που κατέθεσε ο καλλιτέχνης και διαχειριστής της τοπικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας notiansvoice.grΒαγγέλης Πανάτος, στις 31 Μαρτίου 2021. Ο πολίτης υποστήριζε ότι ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν απάντησε σε αιτήματά του.

Το  έγγραφο της κυρίας Σαραντάκου στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκε στα social media όπου μέσα από αυτά, η δημοτική αρχή φαίνεται να είναι «εχθρική» προς τους πολίτες, μια δημοτική αρχή η οποία δεν απαντάει σε αιτήματα και ερωτήσεις των πολιτών.

Η τοπική εφημερίδα «Εβδόμη» υπήρξε ωστόσο, το πρώτο ειδησεογραφικό μέσο που το δημοσίευσε, αυτούσιο αρχικά στις 21 Απριλίου στη σελίδα της στο Facebook και έπειτα στο φύλλο της, της 24ης Απριλίου, με πρωτοσέλιδο τίτλο “Το Υπουργείο Εσωτερικών εγκαλεί το Δήμο ΒΒΒ για παράλειψη καθήκοντος απέναντι σε δημότη”.

Μάλιστα, η «Εβδόμη» πήρε ανοικτά θέση υπέρ της κυρίας Σαραντάκου (δείτε σχετικό άρθρο εδώ), συγχαίροντας παράλληλα και τον υπουργό Μάκη Βορίδη«Ένας νέος αέρας φυσάει στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως φαίνεται, από τις ενέργειές του. Εκπλαγήκαμε ευχάριστα γιατί απευθύνεται στο Δήμαρχο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και τον εγκαλεί γιατί δεν απάντησε σε έγγραφο δημότη.

Αυτό δείχνει ότι η κεντρική διοίκηση άρχισε να ανταποκρίνεται στα δίκαια του πολίτη.

Και ιδιαίτερα για το Δήμο ΒΒΒ, εκκρεμούν πάρα μα πάρα πολλά αναπάντητα έγγραφα πολιτών, που επιδεικτικά περιφρονεί ο δήμαρχος.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια προσωπικά στον κο Υπουργό Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό Στ. Πέτσα» 

Η δημοτική αρχή δεν αντέδρασε επίσημα ωστόσο το φίλα προσκείμενο σε αυτή site 3vita.gr δημοσίευσε στις 7 Μαΐου ένα σκληρό άρθρο με τίτλο «Το Μετέωρο Βήμα Μιας Δημόσιας Υπαλλήλου», υπογεγραμμένο από τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαουτάρη (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ).

Ο κ. Λαουτάρης υποστήριξε ότι το έγγραφο ανακλήθηκε «κατ’ απαίτηση του ΥΠΕΣ Μάκη Βορίδη» διότι «αρμοδιότητα διοικητικού ελέγχου στους ΟΤΑ έχουν αποκλειστικά οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κάθε περιφέρειας και όχι το Υπουργείο Εσωτερικών» σημειώνοντας ειρωνικά για την κυρία Σαραντάκου, ότι «φαίνεται ότι η προϊσταμένη είτε δεν γνώριζε είτε προσποιήθηκε ότι δεν γνωρίζει τα όρια της δικαιοδοσίας της».

Η επίσημη αιτιολογία της ανάκλησης αναφέρεται σε νεότερο έγγραφο της κυρίας Σαραντάκου (18 ημέρες μετά την αποστολή του αρχικού). Ειδικότερα, γνωστοποίησε στον Δήμο των 3Β ότι “ανακαλείται η υπ’ αριθ. 6294/8.4.2021 επιστολή η οποία εστάλη εκ παραδρομής“. Και συμπλήρωσε: Η από 31.3.2021 καταγγελία του κ. Ευάγγελου Πανάτου, της οποίας έχετε λάβει γνώση, διαβιβάστηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τυχόν δικές της ενέργειες”.

Επισήμως δεν υπήρξε ανταπάντηση από την κυρία Σαραντάκου στο άρθρο που την θίγει. Ωστόσο, στις 9 Μαΐου, ο σύμβουλος έκδοσης (σ.σ: ουσιαστικά αρχισυντάκτης) της «Εβδόμης» Κώστας Βενετσάνος δημοσίευσε μία «Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών Κ. Μάκη Βορίδη» όπου εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του κ. Λαουτάρη ότι ο υπουργός πήρε θέση υπέρ του δημάρχου«Φαίνεται ότι βιαστήκαμε να σας συγχαρούμε, για την ενέργεια του Υπουργείου σας…» (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ)

Πέρα από την υπεράσπιση της κυρίας Σαραντάκου αλλά και της Εβδόμης, ο κ. Βενετσάνος εστιάζει την επιχειρηματολογία του στη διάψευση των ισχυρισμών του κ. Λαουτάρη ότι η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου όπου προΐσταται η κυρία Σαραντάκου ήταν αναρμόδια να ελέγξει διοικητικά τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης:

«Θέλουμε όμως κύριε Υπουργέ, να διατυπώσουμε κάποια ερωτήματα:

― Ο άτυπος και προσχηματικός αντιπρόσωπος του Γρ. Κωνσταντέλλου ισχυρίζεται ότι «αρμοδιότητα διοικητικού ελέγχου στους ΟΤΑ έχουν αποκλειστικά οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις…». Εάν όντως αυτό ισχύει, τι δουλειά έχει η «Διεύθυνση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου» του Υπουργείου σας; Έτσι για να προσθέσουμε άλλον έναν «διάδρομο» στον λαβύρινθο της Δημόσιας Διοίκησης;

Και όταν η «Αποκεντρωμένη» δεν ενεργεί ή κωλυσιεργεί ή αγνοείται – περιφρονείται από «πάσχοντες από Βοναπαρτισμό», ποιός την ελέγχει;

Κι ακόμα, εξ όσων γνωρίζω, και στη διαδικασία της ιεραρχίας, αυτή ισχύει από τα κατώτερα κλιμάκια προς τα ανώτερα και μάλιστα με ορισμένη διαδικασία και προϋποθέσεις, υπερπηδάται.

Δεν γνωρίζω ότι απαγορεύεται στον Υπουργό να ελέγξει τον κλητήρα κι ότι πρέπει ν’ απευθυνθεί στον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου, αυτός, στον Γεν. Δ/ντή, εκείνος στο Δ/ντή, στον τμηματάρχη κ.ο.κ.

Κύριε Υπουργέ, απευθυνόμενοι σε σας πλέον οι πολίτες κι εγώ προσωπικά, διερωτώμεθα, που είναι η διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης, που τόσο θερμά υποστηρίζετε στη Βουλή;

Εάν ένας Δήμαρχος διακατεχόμενος από Ναπολεόντειο σύμπλεγμα, που περιφρονεί τους νόμους, και τους χαρακτηρίζει «απαρχαιωμένους», μπορεί να σας «πιέσει», όπως διαχέεται στην πολιτική, διοικητική και κομματική ατμόσφαιρα του Δήμου ΒΒΒ, τότε ειλικρινά λυπούμαι και ανησυχούμε για την πορεία της πατρίδας μας.

Ελπίζουμε η κ. Σαραντάκου ν’ αντέξει στην πίεση και στο λεκτικό και ψυχολογικό μπούλινγκ που υφίσταται.

Ελπίζω ακόμη να σας ωφελήσουν οι καλοπροαίρετες παρατηρήσεις ενός αιθεροβάμονος υπευθύνου πολίτη».

Τα επίμαχα άρθρα της αντιπαράθεσης είναι στη διάθεση των αναγνωστών.

Ο έλεγχος της Δημ.Τ.Ο. Ν.Δ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, το κόμμα από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος, από μια αντίπαλο, αποτελεί αναμφίβολα ένα «αγκάθι» για τον δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, κάτι που μπορεί να του στοιχίσει εκλογικά σε ποσοστά στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2023, όπου ο ίδιος όπως έχει δηλώσει, θα διεκδικήσει μια τρίτη συνεχόμενη εκλογή του, η οποία  με την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα έχει διάρκεια πενταετούς θητείας για τον νικητή, θα λήγει δηλαδή το 2028. Πηγή: ilovevouliagmeni.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.