Τέλος τα SMS από 14 Μαΐου – Στις 00.30 θα ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας




Από 1η Ιουνίου ενεργοποιείται το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί – Στις 00.30 θα ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας- Χωρίς ραντεβού το λιανεμπόριο – Χωρίς μουσική η εστίαση έως το τέλος του μήνα – Πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει κάνει έστω μια δόση εμβολίου έως το τέλος Ιουνίου – Με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson οι εμβολιασμοί σε 19 νησιά – Ολοκληρώθηκε η διαδικασία σε 32 μικρά νησιά – Στο 97% η προσέλευση στα ραντεβού

Ελεύθερες οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις με δύο τρόπους ανάλογα με τον προορισμό, διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τις 00:30 και πλήρη κατάργηση των SMS, όλα σε ισχύ από τις 14/5, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Επίσης το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away. H επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών θα γίνει στις 17/5, των θερινών κινηματογράφων 21/5, των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων στις 28/5. Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο τον Μάιο θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: συγκεκριμένα όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών ή βεβαίωση νόσησης. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Και για το άνοιγμα του τουρισμού θα ισχύσει το Green Pass.



Ο κ. Σκέρτσος τόνισε τη σημασία των self test στη διαδικασία του ανοίγματος των δραστηριοτήτων. Όπως είπε έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 8 εκατ. δωρεάν self tests, σε περισσότερους από 2,9 εκατ. πολίτες και πρόσθεσε: 11.532 συμπολίτες μας επιβεβαίωσαν, έως σήμερα, ότι είναι φορείς του ιού χάρη στα self tests. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας όλο το προηγούμενο διάστημα και εφόσον ήταν ασυμπτωματικοί θα κυκλοφορούσαν και θα μετέδιδαν τον ιό.

Την παράλληλη στο πρόγραμμα “Ελευθερία” οργάνωση της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» για τον καθολικό και πλήρη εμβολιασμό των μόνιμων κατοίκων των νησιών το αργότερο ως τα τέλη Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση για τον κορονοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας.

Η επιχείρηση αφορά τον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τα νησιά αυτά είναι: Η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα.

Παράλληλα, ο υπουργός υγείας επεσήμανε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.915.568 εμβολιασμοί και στο τέλος της μέρας θα αγγίξουμε τα 4 εκατ. Συνολικά, 2,6 εκατ. συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,59% του πληθυσμού και περισσότεροι από 1,3 εκατ. συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που ξεπερνά το 13%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ στους εμβολιασμούς ανά 100.000 κατοίκους και στην 8η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό που είναι πλήρως εμβολιασμένος, σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό, τονίζοντας ότι σήμερα τιμάμε τους ανθρώπους που με αυταπάρνηση δίνουν καθημερινά τον μεγάλο αγώνα για τη ζωή και που έχουν καταφέρει κάτι αξιοθαύμαστο: να μείνει όρθιο το ΕΣΥ και να μην καταρρεύσει όπως σε πολλές άλλες χώρες με συστήματα Υγείας πολύ πιο ισχυρά από το δικό μας.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.