Άρθρο του Γιάννη Φωστηρόπουλου για την ανακύκλωση




Η ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η ανακύκλωση και η μετάβαση από το γραμμικό μοντέλο παραγωγής «παραγωγή, κατανάλωση, απόρριψη» στην κυκλική οικονομία, αποτελούν χρόνια τώρα ευρωπαϊκή και πλέον εθνική προτεραιότητα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεφύγουμε άμεσα από τον μεσαίωνα των χωματερών και μέσα από στοχευμένες δράσεις, από το 80% των απορριμμάτων που θάβουμε σήμερα, να φτάσουμε με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα μονοψήφια ποσοστά.

Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος πως ο αυτοδιοικητικός κόσμος θα αρθεί στο ύψος της κρίσιμης περίστασης, όπως διαχρονικά πράττει. Εξάλλου, οι Δήμοι εκτός των περιβαλλοντικών κινήτρων, έχουν επιπλέον και ισχυρότατα οικονομικά κίνητρα, καθώς η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης που επιτυγχάνουν, συνεπάγεται ανάλογη μείωση των συντελεστών τιμολόγησης στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων τους.  Κοινώς, όσο περισσότερο ανακυκλώνει ένας Δήμος, τόσο λιγότερο πληρώνει για το σύνολο των απορριμμάτων του. Αλλά ακόμα και η ίδια η αναβάθμιση του περιβάλλοντος σε μια Χώρα τουριστική όπως η Ελλάδα, είναι βέβαιο πως αποτελεί μέσο τουριστικής προβολής και έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως Δημοτική Αρχή, μέσα από μια επιθετική καμπάνια προωθούμε τη φιλοσοφία και τη δράση της ανακύκλωσης, μέσω της διαλογής στην πηγή, προσπαθώντας να καλλιεργήσουμε μία κουλτούρα συνυπευθυνότητας στους πολίτες.  Μεγάλη μας ελπίδα για αλλαγή νοοτροπίας είναι η νέα γενιά, για αυτό και στα σχολικά μας συγκροτήματα τοποθετήσαμε κάδους εσωτερικής ανακύκλωσης, ώστε η χωριστή συλλογή πλαστικών μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών να γίνει καθημερινή πράξη ευθύνης.  Τελευταία ψηφίδα σε αυτό το μωσαϊκό αποτέλεσε η ανάπτυξη ενός σημαντικού δικτύου διαλογής βιοαποβλήτων στην κύρια πηγή τους, τους μεγάλους παραγωγούς, με τη δράση να επεκτείνεται σταδιακά και στα νοικοκυριά του Παλαιού Φαλήρου, αφού πρώτα υπάρξει εξατομικευμένη ενημέρωση σε κάθε «ανάδοχο» καφέ κάδου, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή χρήση και η επιτυχία του εγχειρήματος.



Έχουμε μόλις ξεκινήσει, μένουν όμως ακόμα να γίνουν πολλά.  Διαχειριζόμενοι υπεύθυνα τα απορρίμματά μας, θα μετατρέψουμε τις πόλεις μας σε πράσινες υγιείς πόλεις. Το αξίζουμε οι ίδιοι, το χρωστάμε στα παιδιά μας! Γιάννης Φωστηρόπουλος – Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.