Παράταση σχολικού έτους για νηπιαγωγεία και δημοτικά έως 25 Ιουνίου και γυμνάσια και λύκεια μέχρι 11 Ιουνίου




Στις 14 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, για το πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολείων. Όπως σημείωσε δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, ενώ θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους μέχρι 25 Ιουνίου για νηπιαγωγεία και δημοτικά έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια. Οι πανελλήνιες θα διεξαχθούν στις 14 Ιουνίου, στις 15/6 για τα ΕΠΑΛ. Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ διευκρίνισε πως το μέτρο των self test θα εφαρμοστεί και στην επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο βαθμός προαγωγής των μαθητών, θα προκύψει από το μέσο όρο των βαθμών του Α΄ και Β τετραμήνου κάθε μαθητή. «Αφουγκραζόμαστε τη γενικότερη πίεση των μαθητών και θεωρήσαμε σημαντικό να αφιερώσουν οι μαθητές περισσότερο χρόνο στη δια ζώσης διδασκαλία και στην εμβάθυνση της ύλης», εξήγησε η υπουργός.

Υπενθυμίζεται πως όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία.

Έναρξη κατατακτηρίων εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνει μετά τις 20 Μαΐου.



Σε σχέση με τα μέτρα προστασίας και πρόσληψης είπε ότι θα ισχύει το self test  2 φορές την εβδομάδα για όλους του μαθητές, εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων. Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ και της ρεπόρτερ Ελίνας Κολύβα διευκρίνισε πως το μέτρο των self tests θα ισχύσει και για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή σε δημοτικά και νηπιαγωγεία. Θα πρέπει να επιδεικνύουν τα αρνητικά τεστ κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Μέχρι τωρα τα self tests που έχουν βγει θετικά ειναι 1.753. Για τις θετικές δηλώσεις covid είπε πως όσοι βγαίνουν θετικοί δεν λογίζονται ως κρούσματα μέχρι να βγει το επιβεβαιωτικό μοριακό τεστ. Από εκεί και πέρα ακολουθείται το πρωτόκολλο. «Είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο τα sel test, την πρώτη εβδομάδα είχαμε 600 επιβεβαιωμένα κρούσματα, άνθρωποι που δεν ήξεραν ότι ήταν φορείς».

Σημείωσε δε πως τα self test δεν πρέπει να δημιουργήσουν εφησυχασμό. «Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, αυτό που έχει σημασία είναι ο δείκτης θετικότητας ο οποίος βαίνει ευτυχώς μειούμενος» είπε.

Επανέλαβε έκκληση προς όλους για εμβολιασμό και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την ανταπόκριση, αλλά και την άψογη τήρηση όλων των μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας. «Περισσότεροι από 9.500 εκπαιδευτικοί πανελλαδικά έχουν εμβολιαστεί πανελλαδικά στο πλαίσιο των αδιάθετων δόσεων εμβολίων» είπε.

Για το άνοιγμα των φροντιστηρίων είπε ότι έχει τεθεί στην επιτροπή των ειδικών αλλά δεν υπάρχει εισήγηση.

Για την ελάχιστη βάση εισαγωγής είπε πως οι ρυθμίσεις που ισχύουν από φέτος δεν επηρεάζουν την προετοιμασία των μαθητών, ούτε την ύλη, ούτε τα μαθήματα. «Επιδρούν από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών και μετά, στην κατάταξη των φοιτητών. Είναι ένα μέτρο που στοχεύει να αναβαθμίσει το επίπεδο των ακαδημαϊκών σπουδών προς όφελος όλων. Δεν είναι σωστό να εγγράφονται μαθητές με βαθμό 0,6 στα 20 γιατί τους δημιουργούμε φρούδες ελπίδες και θέλουμε να τους δίνουμε διεξόδους. Τους κοροϊδεύουμε. Κοροϊδεύουμε και τους άλλους φοιτητές που πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις και τους φορολογούμενους», δήλωσε.

Ο αριθμός των εισακτέων ανά πανεπιστημιακό τμήμα θα ανακοινωθεί στις 15 Μαΐου.

Είπε επίσης πως οι υποψήφιοι θα μπορούν να εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα μέσω πανελληνίων, είτε σε κάποιο δημόσιο ΙΕΚ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους και ορισμένα άλλα κριτήρια.

Σε σχέση με τα πανεπιστήμια, είπε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση για την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου.

Τέλος, 367.868 αιτήσεις voucher για αγορά τάμπλετ ή λάπτοπ έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής για ισάριθμους μαθητές, από 4 έως 24 χρονών. Πηγή: ertnews.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.