Οξεία μυοκαρδίτιδα λόγω COVID-19: Πώς αντιμετωπίζεται




Ανάμεσα στα όργανα που προσβάλλει ο νέος κορωνοϊός είναι και η καρδιά. Και δυστυχώς αυτή η προσβολή δεν αφορά μόνο τα άτομα που έχουν ήδη κάποιο πρόβλημα και το γνωρίζουν, ή άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα και δεν το γνωρίζουν, αλλά και άτομα χωρίς κάποιο πρόβλημα.


Αυτός είναι όχι μόνο ένας ακόμα λόγος για να προσέχουμε αλλά και ένας λόγος για να μην αμελούμε την εξέταση οποιουδήποτε συμπτώματος, έστω και φαινομενικά άσχετου με την καρδιά ή την COVID-19, από φόβο για τον κορωνοϊό, τονίζει ο δρ Ιωάννης Παληός M.D., Ph.D., Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς στο Metropolitan Hospital, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Τι προβλήματα μπορεί γενικά να προκαλέσει ο κορωνοϊός στην καρδιά;

Η λοίμωξη από τον κορωνοϊό (COVID-19) μπορεί να προκαλέσει: οξεία μυοκαρδίτιδα, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, επιδείνωση γνωστής καρδιακής νόσου π.χ. καρδιακής ανεπάρκειας. Η οξεία φλεγμονή που προκαλείται από την ιογενή λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει κάποια ρήξη αθηρωματικής πλάκας στις στεφανιαίες αρτηρίες και να οδηγήσει σε έμφραγμα. Η φλεγμονώδης αντίδραση δημιουργεί συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν στην πρόκληση αρρυθμιών, ακόμα και κολπικής μαρμαρυγής. Η μυοκαρδιακή φλεγμονή που προκαλείται από την ιογενή λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε οξεία μυοκαρδίτιδα και να επιδεινώσει σημαντικά την καρδιακή μας λειτουργία.



Τι είναι η oξεία μυοκαρδίτιδα από κορωνοϊό;

H οξεία μυοκαρδίτιδα από τον κορωνοϊό (λοίμωξη COVID-19) είναι οξεία μυοκαρδιακή βλάβη που δημιουργείται είτε λόγω της τοξικότητας του ιού είτε λόγω της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού στον ιό (οξεία φλεγμονή του μυός της καρδιάς).

Πώς ανιχνεύεται;

Συνήθως η οξεία μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται μετά από COVID-19 ως πόνος στον θώρακα και συνοδεύεται από παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξετάσεις αίματος (θετική τροπονίνη). Η καλύτερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση της οξείας μυοκαρδίτιδας είναι η μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Είναι εξέταση ασφαλής, ανώδυνη, μη αιματηρή, χωρίς ακτινοβολία και έχει τεράστια αξία στη διάγνωση της οξείας μυοκαρδίτιδας και την πρόγνωση των ασθενών μετά από προσβολή από οξεία μυοκαρδίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αντιμετώπιση της οξείας μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνει αρχικά την αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου COVID-19 με τις υπάρχουσες θεραπείες και στη συνέχεια χορήγηση ειδικής καρδιολογικής αγωγής επί παρουσίας μυοκαρδιακής βλάβης. Η αγωγή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, την καρδιακή συχνότητα και έχουν αντιαρρυθμική δράση όπως οι β-αναστολείς και φάρμακα που βελτιώνουν τη συσπαστικότητα του μυοκαρδίου όταν αυτή έχει επηρεαστεί όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης. Απολύτως απαραίτητη είναι η ξεκούραση και η αποχή από την εργώδη εργασία και τον αθλητισμό καθώς και η τακτική καρδιολογική παρακολούθηση για τουλάχιστον 3-6 μήνες από τη διάγνωση της οξείας μυοκαρδίτιδας.

Πότε επιστρέφουμε στην άσκηση μετά από oξεία μυοκαρδίτιδα από κορωνοϊό;

Γενικά η επιστροφή στην άθληση επιτρέπεται μετά από 3-6 μήνες ανάρρωσης από οξεία μυοκαρδίτιδα. Η επιστροφή στην άσκηση ωστόσο απαιτεί προηγουμένως πλήρη καρδιολογική εκτίμηση που περιλαμβάνει αιματολογικό έλεγχο με δείκτες φλεγμονής και μυοκαρδιακής βλάβης και απεικονιστικό καρδιολογικό έλεγχο με triplex και μαγνητική τομογραφία καρδιάς. Μετά λοιπόν από 3-6 μήνες και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, οι δείκτες φλεγμονής και μυοκαρδιακής βλάβης (τροπονίνη) είναι φυσιολογικοί, η λειτουργία της καρδιάς όπως αυτή φαίνεται στο triplex και τη μαγνητική τομογραφία καρδιάς είναι φυσιολογική, δεν υπάρχουν στοιχεία μυοκαρδιακού οιδήματος ή σημαντικής μυοκαρδιακής ίνωσης στη μαγνητική τομογραφία καρδιάς και δεν υπάρχουν σοβαρές αρρυθμίες στο holter ρυθμού ή τη δοκιμασία κόπωσης επιτρέπεται η κανονική επιστροφή στην άσκηση.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.