Οι καταπατητές του Σαρωνικού έχουν θράσος




Υβρεις και προπηλακισμούς δέχτηκαν δημοτικοί σύμβουλοι και περίοικοι που πραγματοποίησαν αυτοψία στην παραλία Πεύκο στο Λαγονήσι -την καταπάτηση της οποίας αποκάλυψε το Σάββατο η «Εφ.Συν.»- αλλά και στην παραπλήσια παραλία Αγίου Νικολάου Αναβύσσου. ● «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για ελεύθερες ακτές» διακηρύσσει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. Άρης Χατζηγεωργίου/efsyn.gr

Με άγριες διαθέσεις υποδέχθηκαν oι καταπατητές σε ακτές του Σαρωνικού δημοτικούς συμβούλους και περίοικους που κατέβηκαν χθες για αυτοψία, λίγες ώρες μετά και τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» με τίτλο «Η καντίνα που… έφαγε μια ολόκληρη παραλία».

Το δημοσίευμά μας (Σάββατο, 17/4/21) αφορούσε την παραλία Πεύκο στο Λαγονήσι, όπου μέσα σε ένα καθεστώς γενικευμένης ασυδοσίας μια μικρή τροχήλατη καντίνα κατάφερε τα τελευταία χρόνια, χωρίς να έχει σύμβαση και να πληρώνει μίσθωμα, να εγκαταστήσει δύο σταθερά beach bars και να απλώσει εκατοντάδες ομπρελοξαπλώστρες, καταλαμβάνοντας σχεδόν το σύνολο της αμμουδιάς μέχρι εκεί που σκάει το κύμα.

Οπως αναφέραμε και στο ρεπορτάζ, περίοικοι που κατέβαιναν το προηγούμενο καλοκαίρι και δεν έβρισκαν καν τόπο να απλώσουν μια πετσέτα απειλήθηκαν από εκπροσώπους της επιχείρησης με ξυλοδαρμό.



Δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι κάνουν αυτοψία στην παραλία Πεύκο όπου ο καταπατητής προχωρούσε σε τρίτη επέκταση δραστηριοτήτων. Το κιόσκι ενοικίασης σκαφών είχε απομακρυνθεί χθες

Με αντίστοιχες διαθέσεις και απειλητικές χειρονομίες υποδέχθηκε εκπρόσωπος της επιχείρησης και χθες τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρέθηκαν στην παραλία μαζί με κάποιους από τους περιοίκους που συμμετέχουν στην «Κίνηση Κατοίκων για την Παραλία Πεύκο». Η Κίνηση συγκέντρωσε μέσα στον χειμώνα 300 υπογραφές και ζήτησε από τον Δήμο Σαρωνικού να επιβάλει τη νομιμότητα.

Πάντως, χθες, αν και δεν έλειψαν οι απειλές (όπως αργότερα είπε και στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου), οι καταπατητές είχαν απομακρύνει το κιόσκι για την ενοικίαση σκαφών που είχαν πρόσφατα τοποθετήσει ως νέα επέκταση δραστηριοτήτων και είχαν μαζέψει τα σκάφη σε κλειστό χώρο.

Αμμοληψίες σε αρχαιολογικό χώρο
Αποκαλυπτική ήταν όμως και η αυτοψία των δημοτικών συμβούλων σε ακόμη μία παραλία που βρίσκεται λίγο μετά το Πεύκο, στον Αγιο Νικόλαο Αναβύσσου. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή ακτή με βαρύ παρελθόν αυθαιρεσιών έως και πριν από τη δεκαετία του 2000.

Αποθηκευμένα μέσα στην παράνομη καντίνα τα σκάφη μέσω των οποίων οι καταπατητές στην παραλία Πεύκο σχεδίαζαν νέα επέκταση δραστηριοτήτων

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, λειτουργούσε επί χρόνια τεράστια επιχείρηση beach bar που οργάνωνε έως και γαμήλιες δεξιώσεις, εκμεταλλευόμενη το εκκλησάκι που βρίσκεται στην απέναντι χερσονησίδα.

Στη χθεσινή αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι η καντίνα είχε περιφράξει κομμάτι της παραλίας και μέσα στον περιφραγμένο χώρο είχε σωρεύσει βουνά άμμου που είχε απομακρύνει από τον αιγιαλό! Σκαπτικά μηχανήματα του Δήμου Σαρωνικού ξεκίνησαν να ξηλώνουν την περίφραξη και τότε εμφανίστηκαν εκπρόσωποι της επιχείρησης που προσπάθησαν φωνάζοντας να εμποδίσουν τις εργασίες.

Απευθύνθηκαν με προσβλητικές εκφράσεις στους δημοτικούς συμβούλους, αλλά τελικά τα μηχανήματα προχώρησαν, ξήλωσαν την περίφραξη και έσπρωξαν την άμμο πίσω προς την πλευρά της θάλασσας. Πάντως, όπως αργότερα ανέφερε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, μπορεί η παράνομη απομάκρυνση της άμμου να αποκαταστάθηκε μερικώς, αλλά διαπιστώθηκε ότι είχαν ξεριζωθεί δεντράκια που είχαν φυτέψει στον χώρο μαθητές τοπικών σχολείων.

«Οι προσπάθειές μας για ελεύθερες ακτές συνεχίζονται μέχρι να αποδοθούν στους πολίτες ως δημόσιο αγαθό», δήλωσε στη συνέχεια ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. «Κατά τη σημερινή (σ.σ.: χτεσινή) αυτοψία, και ενώ έχουν προηγηθεί διαρκείς και συντονισμένες ενέργειες από την πλευρά της δημοτικής αρχής, διαπιστώθηκε ότι είχαν αφαιρεθεί από τον ενδιαφερόμενο ένα αυθαίρετο κιόσκι, αυθαιρέτως τοποθετημένα ομπρελοκαθίσματα καθώς και τα ταχύπλοα που χρησιμοποιεί παρανόμως για θαλάσσιες δραστηριότητες», προσθέτει η ανακοίνωση του δήμου, σημειώνοντας ότι «οι συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων για τις καταπατημένες παραλίες μάς υποχρεώνουν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες: στους ίδιους τους πολίτες».

Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει υπενθυμίζοντας ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για το κοινόχρηστο τμήμα του αιγιαλού (κοντά στο κύμα), ενώ η υπόλοιπη παραλία ανήκει στη δικαιοδοσία της εταιρείας ΕΤΑΔ, η οποία έχει δεσμευτεί πως θα απομακρύνει τον καταπατητή από το τμήμα που διαχειρίζεται το «Πεύκο».

«Eίμαστε παρόντες για να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει ο δήμος μας, το σημαντικότερο δημόσιο αγαθό για τους δημότες μας: τις παραλίες μας», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως δήμαρχος Σαρωνικού Γ. Σωφρόνης, μιλώντας για «κοινό θεσμικό μέτωπο με τη δημοτική αρχή».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.