Ν.Σμύρνη: Η καμπάνα φωνάζει για τη σφαγή των Αρμενίων και το ξίφος ζητά δικαίωση


Με αφορμή την τέλεση δοξολογίας στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στην Nέα Σμύρνη για τον εορτασμό της 106ης επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, ρίχνουμε το βλέμμα μας στο γλυπτό αυτό έργο του Νεοσμυρνιού Βάσου Καπάνταη:
Στις 14 Απριλίου 1979 πραγματοποιήθηκαν, στην πλατεία Χρυσοστόμου της Νέας Σμύρνης (σήμερα Πάρκο Εθνικής Μνημοσύνης), τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου των Αρμενίων που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βάσος Καπάνταης. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης και οι Αρμένιοι της Ελλάδας τίμησαν με αυτό τον τρόπο τους 1.300.000 Αρμένιους που σφαγιάστηκαν το 1915 από τα οθωμανικά στρατεύματα.


Πρόκειται για μια ορειχάλκινη καμπάνα τοποθετημένη πάνω σε βάθρο από ακατέργαστη πέτρα. Πάνω στην καμπάνα είναι ενσωματωμένο ένα ξίφος και σκαλισμένα γράμματα στην αρμένικη γλώσσα. Κατά τον Χρ. Χρήστου «η καμπάνα φωνάζει για τη σφαγή των Αρμενίων και το ξίφος ζητά δικαίωση». Πάνω στο βάθρο είναι σκαλισμένα: ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΓΩΝ.
Φωτογραφίες: Ελένη Γρηγοριάδου


Μηνυτήρια Αναφορά του Κονδύλη για το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα στο ρέμα Τραχώνων / Αγ. Νικολάου (ΕΙΚΟΝΕΣ) – notia.gr
Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X