Έφυγε από τη ζωή η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου




Μια ταλαντούχα σκηνογράφος, μια νέα γυναίκα που μας έχει χαρίσει σπουδαίες σκηνογραφίες, έβαλε σήμερα το πρωί τέλος στη ζωή της, βυθίζοντας στο πένθος τους συναδέλφους και φίλους της.

Η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου αποφάσισε να γράψει μόνη της τη λέξη «τέλος» αφήνοντάς μας άφωνους και λυπημένους.

Το κορίτσι που εκσφενδονίστηκε στο στερέωμα του θεάτρου και με το ταλέντο της υπέγραψε μερικές από τις πιο σημαντικές παραστάσεις και έκανε συνεργασίες που σφράγισαν το θέατρο από τη δεκαετία του 90 μέχρι σήμερα δεν είναι πια μαζί μας.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1966, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και στην Ανωτάτη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μαθήτευσε δίπλα στον Διονύση Φωτόπουλο.



Η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου,  ένα κορίτσι φουριόζικο και σιωπηλό μαζί υπέγραψε αξέχαστες θεατρικές επιτυχίες, δούλεψε σταθερά με σκηνοθέτες όπως ο Θωμάς Μοσχόπουλος και ο Νίκος Καραθάνος και πάντα ονειρευόταν έναν καλύτερο κόσμο μέσα στο θέατρο. Ξεκίνησε την καριέρα της από θέατρο Αμόρε, με το Θωμά Μοσχόπουλο και υπέγραψαν μαζί δεκάδες έργα.

Η Έλλη ανήκε σε μια γενιά που έφερε έναν άλλο αέρα στη σκηνογραφία, δανείστηκε από τη μόδα και την ποπ κουλτούρα και ανανέωσε ή δημιούργησε μοναδικούς και αφαιρετικούς, πάντα πυκνούς σε νοήματα σκηνικούς χώρους.

Από το 1996 έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια σε περισσότερες από εξήντα θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Λονδίνο, Ιταλία κ.α.). Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες για παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Αμόρε, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Γκόλφω, Ο βυσσινόκηπος, Μόλις χώρισα κ.ά.), το Θέατρο Πόρτα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών και σε διάφορα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σχεδίασε τα κοστούμια για την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004) και για τον 51ο Διαγωνισμό της Γιουροβίζιον (2006).

Έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Θωμά Μοσχόπουλο, Γιάννη Χουβαρδά, Λευτέρη Βογιατζή [Σχολείο γυναικών/L’ École des femmes], Δημήτρη Λιγνάδη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Σταύρο Τσακίρη, Νίκο Καραθάνο, Ξένια Καλογεροπούλου [Το σκλαβί] κ.ά. Επίσης εργάστηκε για την ταινία Κυνόδοντας (2009) του Γιώργου Λάνθιμου, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Καννών και προβλήθηκε διεθνώς. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε άπαξ, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2006-07, σχεδιάζοντας σκηνικά και κουστούμια για την τριπλή παραγωγή μπαλέτου Η μοναχική (ΜακΜίλλαν/Άρνολντ), Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου [Prélude à l’après-midi d’un faune] (Μανταφούνης/Ντεμπυσσύ), Οι Συλφίδες [Les Sylphides] (Ρήγος/Αντάμ). Πηγή: lifo.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.