«Αντιμέτωποι με νέα πανδημία», λέει η Μέρκελ




Eν μέσω μιας «νέας πανδημίας που προκαλείται από την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης» βρίσκεται η Γερμανία, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προτού ανακοινώσει την παράταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τη 18η Απριλίου. Τις τελευταίες ημέρες, το μεταλλαγμένο στέλεχος προκαλεί θεαματική έξαρση των κρουσμάτων και έντονο φόβο για την πιθανή κατάρρευση του γερμανικού συστήματος υγείας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγησε ότι «είμαστε αντιμέτωποι κατά κάποιον τρόπο με έναν νέο ιό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: είναι πιο μεταδοτικός, πιο θανατηφόρος και παραμένει λοιμώδης επί περισσότερο χρόνο» και κατέληξε ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη». 

Οι συναθροίσεις, την περίοδο του Πάσχα (1η-5η Απριλίου), επιτρέπονται μόνο για πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά. Η Αγκελα Μέρκελ, πάντως, συνέστησε στους Γερμανούς να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτών, τονίζοντας ότι μόνο τα καταστήματα τροφίμων θα είναι ανοικτά, ενώ θα ζητηθεί από τις εκκλησίες να πραγματοποιήσουν τις λειτουργίες μόνο διαδικτυακά. Επίσης, αναφερόμενη στη σύγκρουση μεταξύ της Ε.Ε. και της ΑstraZeneca για τις εξαγωγές εμβολίων στη Βρετανία, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την υποστήριξή της προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Πράγματι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με την ΑstraZeneca και θα λάβουμε υπεύθυνα αποφάσεις» κατέληξε. 
Στη Βρετανία έκλεισε χθες ένας χρόνος από την έναρξη του πρώτου lockdown. Η «Ημέρα Στοχασμού», όπως ονομάστηκε, και η μνήμη των δεκάδων χιλιάδων θυμάτων της πανδημίας τιμήθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής. Τα εθνικά μνημεία και τα δημοσία κτίρια φωτίστηκαν χθες βράδυ με κίτρινο χρώμα σε ένδειξη σεβασμού για τους νεκρούς. Το πρωί ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ επισκέφθηκαν το εμβολιαστικό κέντρο που δημιουργήθηκε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ για να συγχαρούν τους υγειονομικούς και τους εθελοντές που εργάζονται εκεί.

Λύση στο πρόβλημα της άρνησης των υγειονομικών να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 στην περιφέρεια του Βένετο έδωσε μία Ιταλίδα δικαστής, αποφασίζοντας ότι όσοι δεν εμβολιάζονται δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τον μισθό τους. Εντεκα εργαζόμενοι σε οίκο ευγηρίας είχαν προσφύγει στο δικαστήριο όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν. 



Tέλος, μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Infectious Diseases», δείχνει ότι ο ρινοϊός, που προκαλεί κοινό κρυoλόγημα, δρα ως προστάτης έναντι του νέου κορωνοϊού, «απομακρύνοντάς» τον από τα κύτταρα. Ηταν γνωστό ότι ορισμένοι ιοί βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο για την επικράτησή τους. Η μελέτη του σκωτσέζικου πανεπιστημίου έδειξε πως όταν κύτταρα του αναπνευστικού εξετέθησαν ταυτόχρονα στον νέο κορωνοϊό και στον ρινοϊό, μόνο ο δεύτερος προκάλεσε επιτυχώς λοίμωξη. Οταν προηγήθηκε κατά 24 ώρες η έκθεση στον ρινοϊό, ο κορωνοϊός έμεινε εκτός κυττάρων. Ακόμα και όταν προηγήθηκε κατά 24 ώρες η λοίμωξη από κορωνοϊό, η έκθεση στον ρινοϊό τον εξώθησε από τα κύτταρα

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.