Συζητήθηκε στο ΣτΕ η αίτηση Kωνσταντέλλου για την ακύρωση της εκλογής του μητροπολίτη Αντωνίου




Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το θέμα της ανάδειξης του Αντωνίου Αβραμιώτη σε Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης. Η συγκεκριμένη υπόθεση, που συζητήθηκε σήμερα στο ΣτΕ, έφτασε ενώπιον του μετά από αίτηση ακύρωσης του Γρηγορίου Κωνσταντέλλου Δημάρχου Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης.

Ειδικότερα, ο κ. Κωνσταντέλλος είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη αίτηση το 2019 υπό την ιδιότητα του δημότη και του ενορίτη του ναού του Αγίου Ιωάννη Βούλας. Με την αίτησή του ζητούσε την ακύρωση της εκλογής του Αντωνίου Αβραμιώτη και του από 2.4.2019 Προεδρικού Διατάγματος που επικύρωσε την ανάδειξή του σε Μητροπολίτη.

Ο προσφεύγων υποστηρίζει ότι η εκλογή του Αντώνιου Αβραμιώτη είναι παράνομη, καθώς είχε κώλυμα εκλογιμότητας, το οποίο ανάγεται στο ότι κατέχει τη θέση Τιτουλάριου Επισκόπου και όχι του βοηθού Επισκόπου. Ο Τιτουλάριος Επίσκοπος, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντέλλο, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος Μητροπολίτης, πολύ περισσότερο να εκλεγεί Μητροπολίτης.

Ο κ. Κωνσταντέλλος υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ότι η εκλογή διενεργείται από τον κατάλογο των Αρχιμανδριτών και στον κατάλογο αυτό δεν μπορεί να εγγραφούν Μητροπολίτες και οι υπόλοιποι Αρχιερείς, όπως είναι οι Τιτουλάριοι Επίσκοποι.



Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αφού εκοιμήθει ο μακαριστός Μητροπολίτης Γλυφάδος Παύλου, πλήρωσε την θέση δ’ εκλογής με τον Αντώνιο Αβραμιώτη.

Για την ανάδειξη του διεξήχθησαν δύο ψηφοφορίες. Στην πρώτη ψηφοφορία ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Ψωίνος έκαβε 52 ψήφους, ο Αντώνιος Αβραμιώτης 50 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Ρουσάκης 21 ψήφους, ενώ μια ψήφος ήταν λευκή. Κατά τη δεύτερη ψηφοφορία η μεταξύ τους απόσταση μειώθηκε σε μια ψήφο, αφού ο Αλέξιος Ψωίνος έλαβε 38 ψήφους και ο Αντώνιος Αβραμιώτης 37 ψήφους, ενώ μια ψήφος ήταν λευκή και μια άκυρη. Στην συνέχεια έγινε επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων και το αποτέλεσμα ήταν απόλυτη ισοψηφία (38-38) και λόγω αρχαιότητας, εκλεγείς αναδείχθηκε ο Αντώνιος Αβραμιώτης (20 Μαρτίου 2019). Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μάνθου/lawandorder.gr

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.