In.gr: Στον Δήμο Αλίμου όλα είναι τέχνη




(Χρήστος Ράπτης/in.gr) Μια μεγάλη υπαίθρια «πινακοθήκη», που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, δημιουργείται στους δρόμους της πόλης του Αλίμου, καθώς ο Δήμος «ντύνει» τα ψυχρά τηλεφωνικά ΚΑΦΑΟ με έργα διάσημων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.

Οι καλλιτέχνες του SpyLex Design μεταμορφώνουν τα άχαρα κουτιά σε υπαίθρια εκθέματα που όλοι οι περαστικοί μπορούν να απολαύσουν.

Τα περίφημα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, οι «Ιππείς» του επίτιμου δημότη Αλίμου Αλέκου Φασιανού, αλλά και έργα των Βασιλείου και Σόρογκα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η συνέχεια. 

Με λίγα έξοδα, αλλά με πολύ ταλέντο και αγάπη για την τέχνη, η αισθητική της πόλης αλλάζει και ομορφαίνει η καθημερινότητα στις γειτονιές του Αλίμου! Είδαμε και σε άλλους δήμους παρεμφερείς δράσεις προκειμένου να ντυθεί με χρώμα η άχρωμη καθημερινότητα. Στην Τρίπολη ζωγραφίζουν τους κάδους απορριμμάτων, στη Νέα Ιωνία χρωματίζουν σκάλες και άλλα σημεία της πόλης. Μόνο θετικά σχόλια διατυπώνονται από όσους είναι αντικειμενικοί παρατηρητές.



Η ροπή προς την τέχνη μάλλον είναι μια μεταδιδόμενη κουλτούρα. Ο Ανδρέας Κονδύλης δήμαρχος του δήμου Αλίμου, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία, το 2017 –στην πρώτη του θητεία- ξεκίνησε την προσπάθεια για την δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Αλίμου.

Άρχισε η συλλογή έργων Τέχνης και μέχρι σήμερα 80 πίνακες κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων έχουν συγκεντρωθεί και αποτελούν τον αρχικό πυρήνα της εικαστικής συλλογής που ανήκει στον Δήμο και φιλοδοξεί να είναι μια πρώτης τάξεως «μαγιά» για την Πινακοθήκη του Αλίμου με μόνιμη συλλογή και κτήριο που θα καλύπτει τις ανάγκες μιας μοντέρνας πινακοθήκης.

Το όνειρο του να αποκτήσει και ο Άλιμος τη Δημοτική Πινακοθήκη που του αξίζει στην νέα μαρίνα που θα δημιουργηθεί.

«Οραματιζόμαστε μια μόνιμη στέγη Τέχνης και Πολιτισμού, όπου οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων μας θα μπορούν δωρεάν να επισκέπτονται και να ξεναγούνται. Είναι δικαίωμα για τα παιδιά η επαφή με την τέχνη και η αληθινή ψυχαγωγία, που δυστυχώς μόνο κάποιοι προνομιούχοι μπορούν να απολαμβάνουν. Φιλοδοξούμε επίσης να κάνουμε τη Δημοτική μας Πινακοθήκη πόλο έλξης επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, προοπτική που θα συμβάλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας» είχε δηλώσει κατά το παρελθόν.

Οι αγορές των έργων τέχνης σύμφωνα με πληροφορίες γίνονταν παρουσία εκτιμητή του δημοσίου και πάντα συνοδεύονταν με χαρτιά γνησιότητας ώστε κανείς να μην αμφισβητήσει την αυθεντικότητα τους ή αν τα χρήματα του ταμείου του δήμου πιάνουν τόπο.

Η αλήθεια είναι πως ο δήμαρχος Κονδύλης διέκρινε μια ευκαιρία εν μέσω οικονομικής κρίσης και κατάφερνε να αποκτάει για λογαριασμό του δήμου σπουδαία έργα σε τιμές ευκαιρίας. Σαφώς και κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν πως τα σχεδόν 400 χιλιάρικα που έχουν δοθεί προς αυτό το σκοπό θα μπορούσαν να δαπανηθούν προς άλλες κατευθύνσεις και έχουν μερίδιο στο δίκιο.

Όμως, καθένας που σκέφτεται μακροπρόθεσμα θα εντοπίσει και τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης. Πρώτον, όλοι οι Έλληνες και ξένοι θα μπορούνε να επισκέπτονται την έκθεση και να θαυμάζουν τα έργα και επιπλέον ο δήμος Αλίμου θα έχει στη κατοχή του σημαντικά έργα που μπορεί να αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο την αξία τους. Οι δήμοι γενικότερα έχουν τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία είτε είναι ακίνητα είτε είναι κινητές αξίες. Η επένδυση στη τέχνη σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια καινοτόμος αυτοδιοικητική ενέργεια που αξίζει αναφοράς.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.