Ανδρέας Κονδύλης: Να ανοίξει τώρα η “Ακτή του Ήλιου” για να αποφύγουμε το συνωστισμό, λόγω των Αλκυονίδων




Οι Αλκυονίδες μέρες και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες προβληματίζουν τον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη που βλέπει τις παραλίες της πόλης να γεμίζουν κόσμο και ακόμη δεν έφτασε το Σαββατοκύριακο. Για να αποφευχθεί ο συνωστισμός η λύση είναι μία: Να ανοίξει εδώ και τώρα η πλαζ “Ακτή του Ήλιου” που παραμένει κλειστή εδώ και μήνες.

Η συγκεκριμένη παραλία που είναι από τις μεγαλύτερες των νοτίων προαστίων έχει συμπεριληφθεί στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Ωστόσο αυτή η απόφαση είναι παράλογη, αφού το χειμώνα η επιχείρηση δεν λειτουργεί, απλά έχει τις πόρτες ανοιχτές για να κάνει ελεύθερα ο κόσμος το μπάνιο του.

Έτσι συνωστίζονται όλοι στην διπλανή δημοτική παραλία. Ο δήμαρχος πριν από λίγες ημέρες, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) με την οποία χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη, χωρίς καμία νομιμοποιητική βάση, την απαγόρευση της πρόσβαση των πολιτών στην οργανωμένη πλαζ “Ακτή του Ήλιου”.

Η “Ακτή του Ήλιου” άδεια και στην διπλανή παραλία χαμός

Με αφορμή το αυθαίρετο κλείσιμο της συγκεκριμένης παραλίας που έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση και τον συγχρωτισμό των πολιτών στις ελεύθερες ακτές της πόλης, ο δήμος ζητά από τη διοίκηση της ΕΤΑΔ να την ανοίξει αφού “από τις ισχύουσες σήμερα υγειονομικές διατάξεις σαφώς επιτρέπεται η κολύμβηση των πολιτών στη θάλασσα, κατά συνέπεια ξεκάθαρα επιτρέπεται η πρόσβαση των πολιτών στις ακτές“.



“Η αυθαίρετη παρεμπόδιση εκ μέρους σας για την πρόσβαση των πολιτών στην «Ακτή του Ήλιου» οδηγεί σε επικίνδυνες υγειονομικά καταστάσεις” αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη προς την ΕΤΑΔ

Δείτε ολόκληρη την επιστολή διαμαρτυρίας του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη:

Παρεμπόδιση πρόσβασης πολιτών στην Ακτή Αλίμου («Ακτή του Ήλιου»)

Σε συνέχεια των προφορικών προσκλήσεών μας προς τη διοίκηση της «Ακτής του Ήλιου» να παύσει να εμποδίζει τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στην Ακτή, καθώς και σε συνέχεια του με αρ.πρωτ. 949/26.1.2021 εγγράφου σας, με το οποίο κατ’ ουσίαν ισχυρίζεστε ότι τούτο έχει αποφασιστεί από εσάς ως μέτρο πρόληψης κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1ον Τα μέτρα πρόληψης κατά της διάδοσης του κορωνοϊού αποφασίζονται από τα αρμόδια προς τούτο όργανα της πολιτείας (Υπουργείο Υγείας, επιτροπές ειδικών επιστημόνων κ.λπ.) και σε καμία περίπτωση από την ΕΤΑΔ ΑΕ ή την «Ακτή του Ήλιου».

2ον Η ΚΥΑ με αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ.71342 (ΦΕΚ Β’ 4899/2020) που επικαλείσθε, ως νομιμοποιητική βάση για την απαγόρευσης πρόσβασης των πολιτών στις ακτές, σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει την κολύμβηση, αντιθέτως μάλιστα από τις ισχύουσες σήμερα υγειονομικές διατάξεις σαφώς επιτρέπεται η κολύμβηση των πολιτών στη θάλασσα, κατά συνέπεια ξεκάθαρα επιτρέπεται η πρόσβαση των πολιτών στις ακτές.

3ον Δεδομένης και της λοιπής κείμενης νομοθεσίας, καθώς και του χαρακτήρα της παραλίας και του αιγιαλού ως κοινοχρήστων πραγμάτων, τα οποία δικαιούνται με βάση το Σύνταγμα και το πλέγμα των υφιστάμενων διατάξεων νόμου να απολαμβάνουν ακώλυτα και ανεμπόδιστα όλοι οι πολίτες (ΑΚ 57 κ.α.), είναι σαφέστατο ότι καμία νομιμοποιητική βάση δεν υπάρχει για τον εκ μέρους σας αποκλεισμό της πρόσβασης των πολιτών στην ακτή.

4ον Δεδομένου ότι τα υγειονομικά μέτρα (που αβάσιμα επικαλείστε) δεν απαγορεύουν την κολύμβηση ή την πρόσβαση στις ακτές, ο έκνομος αποκλεισμός των πολιτών από την “Ακτή του Ήλιου”, που αυθαίρετα έχετε επιβάλει, προκαλεί την υπερφόρτωση και τον συγχρωτισμό των πολιτών στις λοιπές ελεύθερες ακτές της πόλης μας, κατάσταση όλως ανθυγιεινή και επικίνδυνη. Η κατάσταση αυτή προκαλείται ακριβώς για τον λόγο ότι οι νομίμως λουόμενοι είναι αναγκασμένοι να συσσωρεύονται στις μικρότερες ελεύθερες ακτές.

Κατόπιν τούτων και επειδή: α) με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα επιτρέπεται η κολύμβηση και η πρόσβαση στις ακτές, β) είναι ανεπίτρεπτη η για κάθε άλλο λόγο απαγόρευση της πρόσβασης των πολιτών στις ακτές, γ) στην παρούσα φάση η Ακτή του Ήλιου δεν λειτουργεί ως οργανωμένη ακτή, συνεπώς δεν δικαιούται να θέτει οποιαδήποτε προϋπόθεση για την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία, δ) η αυθαίρετη παρεμπόδιση εκ μέρους σας για την πρόσβαση των πολιτών στην «Ακτή του Ήλιου» οδηγεί σε επικίνδυνες υγειονομικά καταστάσεις (συγχρωτισμός λουομένων στις λοιπές ανοικτές ακτές),

Σας παρακαλούμε θερμά για την αποκατάσταση της νομιμότητας, για την άρση των αυθαίρετων εμποδίων προς τους πολίτες και για την άρση των ανθυγιεινών και επικίνδυνων καταστάσεων που προκαλείτε (συνωστισμός πολιτών στις ελεύθερες ακτές), δίδοντας άμεσα οδηγία για το άνοιγμα της “Ακτής του Ήλιου”.

Σε διαφορετική περίπτωση θα είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε σε κάθε αρμόδια Αρχή, για την τήρηση της νομιμότητας και για την άρση των παράνομων εμποδίων, αναδεικνύοντας την έκνομη λειτουργία της Εταιρείας σας (ενδεικτικά: Συνήγορος του Πολίτη, Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κ.α.).

Σας ενημερώνουμε, τέλος, ότι οι διαμαρτυρίες των πολιτών σε σχέση με το ως άνω ζήτημα είναι καθημερινές, έντονες, επανειλημμένες και από δική σας υπαιτιότητα προκαλείται μία έκρυθμη κατάσταση στην κοινωνία, καθώς διαχειρίζεστε κοινόχρηστα αγαθά, και όχι ιδιόκτητη περιουσία, τα οποία σχετίζονται άμεσα και στενά με την καθημερινότητα της κοινωνίας.

Η απάντηση της ΕΤΑΔ Α.Ε. στην επιστολή του Δημάρχου Αλίμου σχετικά με την Ακτή του Ήλιου

Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων σχετικά με την επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη προς την ΕΤΑΔ ΑΕ, αναφορικά με την πρόσβαση πολίτων στην Ακτή του Ήλιου, παραθέτουμε την απαντητική επιστολή της Εταιρείας:

«Με έκπληξη λάβαμε την υπ’ αριθμ. 1082/28.01.2021 (σχετ. 3) επιστολή σας, σε απάντηση της ανωτέρω (σχετ. 2) επιστολής μας, στην οποία απαντήσαμε σε ερώτημα πολίτη (σχετ. 1) αναφορικά με το κλείσιμο της Οργανωμένης Ακτής Αλίμου, την οποία έχει εκμισθώσει η ΕΤΑΔ Α.Ε. στην εταιρεία «Ακτή του Ήλιου – Άλιμος ΑΕ». 

Σας γνωρίζουμε ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επιχειρηματική επιλογή της μισθώτριας εταιρείας, που αφορά στην λειτουργία της επιχείρησης της, πολλώ δε μάλλον όταν η επιχείρηση αυτή, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εντάσσεται στις πληττόμενες, εν μέσω της πανδημίας. Σας επισημαίνουμε λοιπόν, ότι η ΕΤΑΔ ουδεμία ανάμειξη έχει στην λειτουργία της επιχείρησης.

Λόγω της πανδημίας και της εποχικής λειτουργίας της επιχείρησης αυτής, ο κάθε πολίτης δεν μπορεί να εισέλθει προσωρινά μέσω της Οργανωμένης Ακτής, καταβάλλοντας το αντίτιμο που προβλέπεται και να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων που έχουν μισθωθεί από εμάς στην ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΕ (καφέ-μπαρ, εστιατόρια κοκ). Ωστόσο, καθόλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της Οργανωμένης Ακτής από την ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΕ, εξυπηρετείται πλήρως ο συνταγματικά θεσμοθετημένος, αλλά και νομολογιακά κατακυρωμένος από αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κανόνας της εξυπηρέτησης της κοινής χρήσης του πράγματος, σύμφωνα με τον προορισμό του, αφού εκτός των άλλων, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε μεταξύ της Οργανωμένης Ακτής Αλίμου, να μεσολαβεί εκατέρωθεν ικανός ελεύθερος χώρος ακτής για την εξυπηρέτηση του κοινού.

Επομένως, οι αιτιάσεις σας δεν ευσταθούν, καθόσον η λειτουργία της Οργανωμένης Ακτής Αλίμου από την εταιρεία ΑΚΤΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΕ είναι νόμιμη, η ΕΤΑΔ ουδεμία ανάμειξη έχει στην επιχειρηματική επιλογή της μη λειτουργίας της Ακτής κατά τους χειμερινούς μήνες, κάτι το οποίο συμβαίνει επί δεκαετίες, λόγω της εποχιακής λειτουργίας της Ακτής, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, ώστε να μην περιορίζεται η χρήση του κοινοχρήστου πράγματος.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., μολονότι δεν είναι κατά νόμο υπεύθυνη για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης της μισθώτριας εταιρείας εν γένει, παρόλα αυτά, έχει επιστήσει την προσοχή στο σύνολο των μισθωτών της, να λαμβάνουν όλα, κατά τα ορισθέντα του νόμου, προληπτικά μέτρα, ώστε να αποτραπεί η συγκέντρωση και ο συγχρωτισμός πολιτών στις ακτές, με σκοπό την αποφυγή διασποράς της COVID-19 και της προστασίας της δημόσιας υγείας».

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.