1.410 νέα κρούσματα – 21 νεκροί – 293 διασωληνωμένοι




Τετραψήφιος και πάλι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού καθώς την Παρασκευή ανιχνεύθηκαν 1410 νέες μολύνσεις, με την Αττική να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο με 762 νέα κρούσματα. Η Θεσσαλονίκη μετρά 128 κρούσματα ενώ διψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν 14 περιφέρειες.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 170244, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6086 (3.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 54695 (61.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 213 (72.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1204 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 21 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 6.077 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3574 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



Παπαευαγγέλου: Πάνω από 10.000 τα ενεργά κρούσματα 

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας είπε ότι «η επιβάρυνση είναι σταθερή με 1.147 κρούσματα ανά ημέρα. Κάθε μέρα γίνονται 45.000 τεστ.

Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αγγίζει τα 10.000 στην επικράτεια. Συνολικά, πάνω από 1.900 άτομα νοσηλεύονται με μέση ημερήσια αύξηση τα 200 άτομα. Το 51% των κλινών ΜΕΘ έχει καλυφθεί. Στο 83% η καλυψη στην Αττική» είπε και σημείωσε ότι  πλέον στα νοσοκομεία αναφοράς είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εισιτηρίων από τα εξιτήρια.

Για την Αττική φαίνεται να σταθεροποιήθηκε η αύξηση με 5.100 ενεργά κρούσματα. Η κ. Παπαευαγγέλου έκρουσε και καμπανάκι ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» που έρχεται από το Σαββατοκύριακο, σημειώνοντας πως «ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας». «Αναμένεται περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων τις ημέρες που θα μείνουμε στο σπίτι λόγω της κακοκαιρίας», επεσήμανε.

«Καμπανάκι για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού»

«Κολλάμε από τους συγγενείς και τους φίλους πιο συχνά κι όχι από τον κακό ξένο. Γι’ αυτό προσέξτε ποιον βάζετε σπίτι σας», συνέχισε η καθηγήτρια, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού. Επίσης έκανε και αναφορά στις νέες συστάσεις του CDC για χρήση διπλής μάσκας. Τόνισε πως προς το παρόν η Επιτροπή δεν κάνει αντίστοιχη σύσταση, αλλά θα εκδοθούν οδηγίες την επόμενη εβδομάδα.

Ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι οι ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν 25-30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και τόνισε ότι το αποτύμα από την αύξηση των κρουσμάτων στους θανάτους θα φανεί σε μια με δύο εβδομάδες.

Από το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένουμε την η υποχώρηση της επιδημιολογικής κατάστασης είπε ο κ. Μαγιορκίνης και σημείωσε ότι η υψηλότερη επίπτωση είναι αυτή τη στιγμή στα άτομα 40 -64 ετών.

10% αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, η κ. Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι η αυξηση των κρουσμάτων στα παιδιά από τις 10 Ιανουαρίου που άνοιξε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου κυμάνθηκε στο 10%

Η γνώμη των περισσοτέρων στην Επιτροπή είναι ότι η αυξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση της κινητικότητας των γονέων.

Επίσης, δεν υπάρχει αίσθηση ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος αυξάνει τη μεταδικότητα ειδικά στα παιδιά είπε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και σημείωσε μάλιστα πως μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά από το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Η κατανομή των κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

66 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

91 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

116 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

50 κρούσματα στην Π.Ε Δυτικής Αττικής

194 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

124 κρούσματα στην ΠΕ Νοτιου Τομέα Αθηνών

101 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς

20 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων

128 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

15 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

9 κρούσματα στην Π.Ε.Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε ‘Αρτας

95 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

4 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

2 κρούσματα στην Π.Ε Έβρου

56 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε Ευρυτανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

8 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

20 κρούσματα στην Π.Ε.Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε Θάσου

1 κρούσμα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας

9 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων

9 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

6 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

4 κρούσματα στην Π.Ε Κέρκυρας

14 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλλονίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

4 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

1 κρούσμα στην Π.Ε Λασιθίου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε.Ξάνθης

4 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

19 κρούσματα στην Π.Ε Ρεθύμνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

4 κρούσματα στην Π.Ε Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε.Σύρου

12 κρούσματα στην Π.Ε Τρικάλων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε Φλώρινας

40 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε Χανίων

17 κρούσματα υπό διερεύνηση

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.