Υπόθεση Μπεκατώρου: Παραίτηση Παπαδημητρίου από το Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας




UPD Αυτός είναι ο… παράγοντας που κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου αποτελεί παρελθόν από την προεδρία της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Πειραιώς, λόγω της αποκάλυψης της Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης:

Την παραίτηση του την γνωστοποίησε ο ίδιος με επιστολή του προς το Δ.Σ. της ελληνικής ομοσπονδίας:

Eπιστολή παραίτησης του Προέδρου του ΙΟΠ Γιάννη Παπαδημητρίου από το Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας



Προς Δ.Σ. Ε.Ι.Ο.

Κύριε Πρόεδρε,

ως μέλος της μεγάλης ιστιοπλοϊκής οικογένειας, αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, μέμφεται την καταγγέλουσα γιατί τον χρόνο της αποκάλυψης και όχι για την ουσία, χαρακτηρίζοντας την καταγγελία μάλιστα, «ως δυσάρεστο περιστατικό».

Κατόπιν αυτού υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του ΔΣ ώστε να υπερασπιστώ το κύρος του θεσμού της Ομοσπονδίας και την ιστορία του αθλήματος. Επιπλέον, για να συμπαρασταθώ στην Σοφία που η ανακοίνωση της ΕΙΟ, την αφήνει εκτεθειμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Λυπάμαι γιατί η αντίδραση της Ομοσπονδίας είναι κατώτερη των περιστάσεων και εκθέτει τα μέλη της αλλά περισσότερο την πλειοψηφία του ιστιοπλοϊκού κόσμου που σέβεται την προσωπικότητα και την υπόληψη κάθε αθλήτριας και αθλητή. Περίμενα έκτακτη συγκρότηση ΔΣ και άμεση ενεργοποίηση των πειθαρχικών οργάνων, κάτι που δεν έγινε.

Καλώ τη δικαιοσύνη να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να διαλευκανθεί σε βάθος η καταγγελία που θίγει την τιμή και την υπόληψη όσων εργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Γιάννης Παπαδημητρίου

Πρόεδρος Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς»

Συγκλονίζει η αποκάλυψη της Χρυσής Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας όταν ήταν 21 ετών. Οι περιγραφές που έκανε στο πλαίσιο ημερίδας για την προστασία των παιδιών στον αθλητισμό τόσο για το ίδιο το περιστατικό όσο και για τις συνέπειες που είχε αυτό στη ζωή της προκάλεσαν σοκ. 

Ο εφιάλτης της Σοφίας Μπεκατώρου ξεκίνησε το 1998, όταν με την Αμαλία Τσουλφά, έπαιρναν το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ 

Μετά την πρόκριση, επιστρέφει στο ξενοδοχείο με έναν παράγοντα της Ομοσπονδίας και πέφτει θύμα βιασμού. Η δύο φορές Ολυμπιονίκης περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο την σεξουαλική της κακοποίηση σε ημερίδα για την προστασία των παιδιών στον Αθλητισμό.
«Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί. Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Το σκέφτομαι τώρα και πραγματικά αηδιάζω, με την έννοια ότι δεν μπορώ να διανοηθώ πώς ένας άνθρωπος που αντιπροσώπευε για μένα μία πατρική φιγούρα, λόγω ηλικίας και θέσης, εκμεταλλεύτηκε τη θέση του κατ’ αυτόν τον τρόπο και δεν είχε καμία μεταμέλεια και αξιοπρέπεια». 

Δεν κατάφερε ποτέ να καταγγείλει τον βιασμό της γιατί ντρεπόταν…  Ούτε καν στην συναθλήτριά της Αμαλία Τσουλφά. θεωρούσε πως δεν θα την πίστευε κανείς και πώς θα στεκόταν εμπόδιο στην καριέρα της. Η ίδια συνέχιζε κερδίζει χρυσά μετάλλια, και ο παράγοντας συνέχιζε ν’ αναρριχάται στην Ομοσπονδία.

«Είμαι σίγουρη ότι δεν μπορεί να είμαι μόνη σε αυτό, σίγουρα υπάρχουν και άλλα θύματα.¨.. Δεν ήταν άνθρωπος που ζούσε στην καθημερινότητά μας μαζί, ωστόσο είχε θέση ισχύος και εξακολουθεί να έχει, με αποτέλεσμα σε αποστολές να μπορεί να είναι παρών, να έρχεται σε επαφή με τους αθλητές…» εξήγησε η Σοφία Μπεκατώρου στο περιοδικό Marie Claire. 

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.