Θεοδωρικάκος για ν/σ ΑΣΕΠ: «Κάνουμε πράξη την αξιοκρατία στο δημόσιο»




Ομιλία του βουλευτή Επικρατείας Τάκη Θεοδωρικάκου επί του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ.

        «Κάνουμε πράξη την αξιοκρατία στο δημόσιο»

  Είναι ένας νόμος σήμα ελπίδας για τη νέα γενιά!

Να ξεκινήσει άμεσα η καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων του εξωτερικού για τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τη χώρα που βρίσκονται- Είναι η ώρα που ενώνουμε τους Έλληνες- Ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει την πολιτική τεχνητού διχασμού.



 Στηρίζω με συνέπεια και ευθύνη της μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που ενισχύει την αξιοκρατία στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς και τον ρόλο του ΑΣΕΠ στην διαχείριση του δημόσιου τομέα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου, γιατί ο κύριος Βορίδης ως νέος Υπουργός Εσωτερικών, χωρίς καμία καθυστέρηση προώθησε προς ψήφιση το νομοσχέδιο αυτό, με βάση το προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Πρόκειται για μια καθοριστική μεταβολή, μια μεταρρύθμιση στην πράξη . Μία εμβληματική μεταρρύθμιση για το κράτος όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που κατείχε κεντρική θέση στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στην Ελλάδα του σήμερα, μεταρρύθμιση είναι ακόμη να υλοποιείς τη λογική του αυτονόητου. Είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών μεταρρυθμίσεων ,που πραγματοποιήσαμε αυτόν τον ενάμιση χρόνο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Επιγραμματικά υπενθυμίζω την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μεταρρύθμιση που και χθες αποδείχθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται. Αναγκάστηκε να ψηφίσει αλλά τώρα δαιμονοποιεί.

Είναι ανάγκη να ξεκινήσει η καμπάνια ενημέρωσης των Ελλήνων του εξωτερικού αμέσως, έχει γίνει όλη η προεργασία. Είναι η ώρα που ενώνουμε τους Έλληνες σε όλη τη γη και αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει την πολιτική του τεχνητού διχασμού.

Οι παρεμβάσεις για την κυβερνησιμότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και την δυνατότητα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα στις υπηρεσίες της, το σπουδαίο πρόγραμμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα που προστάτευσε 3 εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά από τέλη και πρόστιμα, 1.5 δισεκατομμύριο €. Βάζοντας τάξη στους δήμους και στα νοικοκυριά, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

Δημιουργήσαμε επίσης το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με διασφαλισμένους πόρους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον, για τους δήμους και τις περιφέρειες, για την υλοποίηση έργων πνοής, ανάπτυξης ,ασφαλείας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Και μέσα στις πολύ δύσκολες συνθήκες πανδημίας, συμβάλαμε καθοριστικά στην ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους και της αυτοδιοίκησης, στην αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και στην αποκομματικοποίηση του κράτους, με την υλοποίηση του θεσμού των υπηρεσιακών γραμματέων.

Η διαδικασία προετοιμασίας του νόμου που συζητάμε σήμερα ξεκίνησε ακριβώς πριν ένα χρόνο. Συμμετείχαν σε αυτή, τα στελέχη του ΑΣΕΠ. Διεξήχθη ένας  ουσιαστικός διάλογος με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, με εκπροσώπους της νέας γενιάς με προηγούμενους υπουργούς ,που υπηρέτησαν σε αυτή τη θέση, με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Η επιτροπή υπό την προεδρία του κυρίου Λασκαράτου, συνεδρίασε 17 φορές και εργάστηκε εκατοντάδες ώρες ,για να προετοιμαστεί αυτό το νομοσχέδιο. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της επιτροπής για την σπουδαία δουλειά που έκαναν ιδιαιτέρως την γενική γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών η οποία είχε και το μεγαλύτερο βάρος αυτής της δουλειάς, από την πλευρά του υπουργείου.

Είναι γνωστό ότι στο παρελθόν τα θέματα των προσλήψεων στο ελληνικό δημόσιο αντιμετώπισε με θετικό, προοδευτικό τρόπο ο νόμος 2190 γνωστός ως νόμος Πεπονή . Ενός ευπατρίδη πολιτικού ,που άφησε το αποτύπωμα του στο δημόσιο βίο της χώρας, για το ήθος και την αξιοπιστία του. Εκείνη την εποχή, εκείνος ο νόμος ήταν μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση, ένα άλμα μπροστά. Προέβλεπε μάλιστα ο νόμος από τότε την δυνατότητα γραπτών εξετάσεων για την εισαγωγή στο δημόσιο.

Από τότε μέχρι σήμερα αυτό εφαρμόστηκε ελάχιστες φορές.

Ο νόμος 2190 τροποποιήθηκε 137 φορές!

Η αιτία λοιπόν που νομοθετούμε τώρα, δεν είναι για να ανατρέψουμε την εκσυγχρονιστική φιλοσοφία εκείνου του νόμου. Είναι να καταστήσουμε υποχρεωτική την αξιοκρατία στην διαδικασία επιλογής εργαζομένων για το δημόσιο τομέα. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος γι’ αυτό, από την καθιέρωση του γραπτού διαγωνισμού για όλες τις περιπτώσεις. Στόχος να γίνει πράξη ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. 25 χρόνια μετά, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, επιβάλλεται να γίνουν πράξη αυτές οι αλλαγές. 

Είναι ένας νόμος σήμα ελπίδας για τη νέα γενιά.  Για τα παιδιά που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, καθώς δεν πίστευαν ότι μπορούν στη χώρα μας να διεκδικήσουν αυτό που αξίζουν. Τώρα μπορούν να γνωρίζουν ότι στο ελληνικό δημόσιο θα υπηρετούν οι καλύτεροι.  Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο που προωθούνται από τον κύριο Βορίδη μια σειρά προτάσεις, που σχετίζονται με την εργασιακή εμπειρία και τη μοριοδότηση της ξένης γλώσσας, παίρνοντας υπ’ οψιν το δημόσιο διάλογο που έγινε.

Είχαμε επίσης έναν μεγάλο διάλογο με τους εκπροσώπους των πολυτέκνων ,των τριτέκνων, των οργανώσεων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να βρούμε ικανοποιητική λύση συνολική. Και το πετύχαμε.

Όλα αυτά φανερώνουν ότι η κυβέρνηση έχει σταθερή κατεύθυνση και το αποδεικνύει στην πράξη, την διεξαγωγή ουσιαστικού  διαλόγου και δημιουργικής προσπάθειας για τις μέγιστες δυνατές κοινωνικές συγκλίσεις. Η επιτυχία αυτής της μεταρρύθμισης, αυτού του νόμου που σήμερα ψηφίζουμε, σχετίζεται με την προώθηση στην πράξη της ψηφιοποίησης στο ΑΣΕΠ και της διαλειτουργικότητας με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει τέλος σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες ,που για πολλά χρόνια είναι ο κανόνας .

Απαραίτητη επίσης η συνέχιση της δουλειάς του προσοντολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να είναι σαφή τα καθήκοντα και οι απαιτήσεις της θέσης που διεκδικεί ο ενδιαφερόμενος πολίτης. Αυτά σε συνδυασμό με την υλοποίηση του προγραμματισμού των προσλήψεων και την αξιολόγηση, δημιουργούν ένα τοπίο για μια πολύ καλύτερη αποτελεσματικότητα στο δημόσιο τομέα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η χώρα συνεχίζει να διανύει μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αποδείχτηκε πόσο κρίσιμο είναι για την ενίσχυση και την αποτελεσματικότητα του κράτους, να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα κάνει και η νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ. Η συνέχεια που είχαμε προγραμματίσει στο υπουργείο εσωτερικών  περιλάμβανε την θεσμοθέτηση της τηλεργασίας ,του εθελοντισμού και την προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.  Μιας καθοριστικής για τη δομή του κράτους μεταρρύθμισης, που έχει συζητηθεί ευρέως  με την τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από περιφερειακά συνέδρια της ΚΕΔΕ  και πολλές συζητήσεις με τις Περιφέρειες και την Ένωση Περιφερειών,  έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη προεργασία ,από την αρμόδια επιτροπή υπό την προεδρία του κυρίου Κοντιάδη. Είναι τμήμα της φιλοσοφίας ,που ακολουθήσαμε στο ΥΠΕΣ για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, ευθύνες, πόρους και προσωπικό, την περαιτέρω ενδυνάμωση της αυτοτέλειας της. 

Και όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αυτονόητο για μένα, όπως από την αρχή έχω πάρει μέρος σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, θα συνεχίσω να στηρίζω με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές ,που έχει ανάγκη η χώρα, μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στις αξίες της παράταξης μας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και του υπεύθυνου πατριωτισμού. Αυτές εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οποίο ταυτίστηκα από την αρχή της προσπάθειας του προτού καν εκλεγεί πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας και συνεχίζω να το κάνω με αξιοπιστία και αίσθημα ευθύνης.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.