Tα ΜΑΤ έξω από το Άλσος της Νέας Σμύρνης




Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της δημοτικής αρχής Νέας Σμύρνης να παραμείνει το Άλσος της πόλης κλειστό από την Δευτέρα 4 ως και την Κυριακή 10 Ιανουαρίου το βράδυ.

Δυνάμεις των ΜΑΤ βρίσκονται έξω από την είσοδο για να εμποδίσουν πολίτες που έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης.

Ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης δήλωσε σχετικά: «Είμαστε δυστυχώς αναγκασμένοι να ξανακλείσουμε το Άλσος σε μια προσπάθεια να μας βρει η 11η Ιανουαρίου στην βέλτιστη επιδημιολογική κατάσταση ώστε μαθητές, εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό να επιστρέψουν με ασφάλεια στο φυσικό τους χώρο. Παίζουμε άμυνα για να προστατεύσουμε ό,τι αγαπάμε περισσότερο αφενός και αφετέρου γιατί δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο αυτά που χτίσαμε σε διάστημα τόσων μηνών να γκρεμιστούν από την χαλάρωση λίγων ημερών. Αξίζει να προσπαθήσουμε για μια ακόμα φορά. Να μείνουμε σπίτι και να μείνουμε ασφαλείς».

Η Δημοτική κίνηση Στροφή Νέας Σμύρνης απαντά:



“Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής κορωνοιού αποφασίστηκε μετά από πρόταση του Δημάρχου η πλήρης αναστολή λειτουργίας του Άλσους με πρόσχημα την αυστηροποίηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση και το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.

Η Δημοτική Αρχή, παρακάμπτοντας την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συνεδρίασε στις 29/12 και αποφάσισε την πλήρη λειτουργία του Άλσους, επιλέγει να υιοθετήσει τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» στην οποία επιδίδεται συστηματικά η κυβέρνηση που δεν έχει κανένα σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας, απαντώντας με περισσότερους περιορισμούς στους δημότες.

Είναι σαφές ότι τα σχολεία για να λειτουργήσουν με ασφάλεια, απαιτούν αραίωση μαθητών ανά τάξη και προσλήψεις εκπαιδευτικών και όχι αυστηρότερα lock down.

Το επιδημιολογικό φορτίο της πόλης δε θα μειωθεί αν κλείσει το Άλσος της Ν. Σμύρνης για λίγες μέρες. Όταν οι γύρω πλατείες είναι γεμάτες κόσμο γιατί ακριβώς αποτελούν τη μόνη διέξοδο απέναντι στον εγκλεισμό, έιναι το λιγότερο άτοπο να κλείνει ο μοναδικός χώρος πρασίνου που υπάρχει στην πόλη μας.

Η ασφάλεια των κατοίκων επιτυγχάνεται με περισσότερη φύλαξη στο χώρο του Άλσους και κανόνες που ασφαλώς πρέπει να τηρούνται από όλες και όλους.

Επιτυγχάνεται κυρίως με αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση στην πόλη μας (αλλά και σε κάθε δήμο και πόλη), στους εργασιακούς χώρους, στα σχολεία που θα ανοίξουν από Δευτέρα.

Η αντίληψη της καταστολής και των περιορισμών σε όλα τα επίπεδα ως «λύση» απέναντι στον ιό μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα. Στην οικονομία, την υγεία, την κοινωνική συνοχή.

Τις συνέπειες των οποίων δυστυχώς ήδη πολύ συμπολίτες μας βιώνουν.

Η Δημοτική Κίνηση Στροφή Νέας Σμύρνης δηλώνει την πλήρη αντίθεση στην αναστολή λειτουργίας του Άλσους Νέας Σμύρνης. Το Άλσος πρέπει να παραμείνει ανοιχτό με φύλαξη του υπαίθριου γυμναστηρίου και της παιδικής χαράς εντός του άλσους και με ελεγχόμενη είσοδο, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ.

Τέλος, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιούνται να παρακάμπτουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν η επιδημιολογική εικόνα της πόλης έχει αλλάξει, τότε το θέμα πρέπει να συζητηθεί σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, στο οποίο θα πρέπει να κατατεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία που έχει λάβει η δημοτική αρχή από τον ΕΟΔΥ”.

Ο Νίκος Χριστοφάκης που τράβηξε τις δύο φωτογραφίες, σχολιάζει: Δύο φωτογραφίες την ίδια μέρα, στη μία κλείνουν με ΜΑΤ το άλσος της νέας Σμύρνης για να μη βγει ο κόσμος να αθληθεί να περπατήσει και στην άλλη γίνεται για ανταλλαγή σάλιου…Αλλά είναι πολλά τα ψηφαλάκια. Και δεν ακουμπάμε.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ “ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ”

Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου ο δήμαρχος με ανακοίνωση του γνωστοποίησε ότι κλείνει εκ νέου το άλσος, και μάλιστα αυτή τη φορά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η αιτιολογία γι’ αυτή την αυθαίρετη απόφαση είναι με βάση το δελτίο Τύπου: «μια προσπάθεια να μας βρει η 11η Ιανουαρίου στη βέλτιστη επιδημιολογική κατάσταση ώστε μαθητές, εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό να επιστρέψουν με ασφάλεια στο φυσικό τους χώρο». Η «Μια Πόλη Ανάποδα» καταγγέλλει την εν λόγω απόφαση ως αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και αντιβαίνουσα στην σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου. Εκεί, μετά από αναλυτική συζήτηση αποδείχτηκε ότι η λειτουργία του άλσους είναι ασφαλής και ορίστηκε το ωράριο λειτουργίας να είναι 06:00 – 21:00. Αξίζει να τονιστεί ότι η απόφαση πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 38 ψήφων έναντι μόνο 3. Ο δήμαρχος επιδεικτικά αδιαφορεί για την απόφαση του δημοκρατικά εκλεγμένου τοπικού οργάνου και ενεργεί ως μικρός τοπικός δικτάτωρ. Συντασσόμενος πλήρως με τις άστοχες κυβερνητικές επιλογές δείχνει να περιφρονεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των δημοτών. Αυτή η απόφασή του δεν έχει σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς η ασφαλής λειτουργία των σχολείων εξασφαλίζεται μόνο με τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Είναι εμφανές ότι η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να ξοδέψει χρήματα σε μισθούς δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα έχουν την επιτήρηση της λειτουργίας του Άλσους, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης, συμμετέχοντας μαζικά σε μια σειρά κινητοποιήσεων που στόχο είχαν το άνοιγμα του Άλσους μετά τις 15:00, έκαναν καθαρές τις προθέσεις τους για τη διαφύλαξη του δικαιώματός τους στους ελεύθερους χώρους. Το ίδιο δικαίωμα θα περιφρουρήσουμε και απέναντι στη νέα αυτή αυθαιρεσία. Η «Μια Πόλη Ανάποδα» καλεί τους δημότες να υπερασπιστούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας για πρόσβαση στους ελεύθερους χώρους ως βασικό και κρίσιμο παράγοντα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου στις 11:00 θα είμαστε εκεί για να εφαρμόσουμε την πλειοψηφική απόφαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου για ανοιχτό άλσος έως τις 21:00.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.