Πέθανε στα 58 του χρόνια, από κορωνοϊό, ο Ολυμπιονίκης Λεωνίδας Πελεκανάκης




Ο χαμός λόγω κορωνοϊού του Ολυμπιονίκη Λεωνίδα Πελεκανάκη, στα 58 του χρόνια, ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων ιστιοπλόων ήρθε να συνταράξει την διεθνή και ελληνική αθλητική κοινότητα στην αυγή του 2021.

Ψύχραιμος, ανταγωνιστικός, επίμονος πάλεψε πολύ δυνατά στη μάχη που έδωσε με τον ιό τους τελευταίους δύο μήνες. Στην αρχή όλα έδειχναν ότι θα βγει νικητής αφού δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα και πάντοτε ήταν σε πολύ καλή φυσικά κατάσταση.

Αποσωληνώθηκε, σε πρώτη φάση, και οι γιατροί περίμεναν τις νευρολογικές του εξετάσεις για να περάσουν στο επόμενο στάδιο θεραπείας. Εκείνος ρωτούσε να μάθει αν μπορούσε να πάει στη θάλασσα για να κάνει τις φυσιοθεραπείες που θα ακολουθούσαν. Δύο μέρες μετά, υποτροπίασε και οι γιατροί τον διασωλήνωσαν και πάλι.

«Η θάλασσα ήταν όλη του η ζωή» όπως είπε στο protothema.gr ο Ολυμπιονίκης Δημήτρης Δεληγιάννης ο οποίος μαζί με τον Πελεκανάκη και τον Τάσο Μπουντούρη είχαν αναδειχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές στην κατηγορία  Soling τo 1993.

«Τότε τρέξαμε για πρώτη φορά μαζί του ο Τάσος και  εγώ. Έδωσε άλλη δυναμική στην ομάδα. Ήταν το καλύτερο τιμόνι στην ιστιοπλοΐα» θυμάται ο φανερά συγκινημένος Δημήτρης Δεληγιάννης: «Στον δυνατό αέρα ήμασταν ανίκητοι με τον Λεωνίδα στο τιμόνι».



 Όταν ζητήσαμε από τον Δημήτρη Δεληγιάννη να μας τον περιγράψει με τρεις λέξεις, είπε: «Ήρεμος, ψύχραιμος και μεθοδικός». Πέρα από το παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Λεωνίδας Πελεκανάκης είχε και άλλες διακρίσεις.

ΠΕΛΕΚΑΝΑΚΗΣ_3
ΠΕΛΕΚΑΝΑΚΗΣ_4
Ο Λεωνίδας Πελικανάκης (με την κόκκινη νιτσεράδα) μαζί με τον Κοντογούρη στ eurolymp του 2003.

τίες, την αφρόκρεμα του αθλήματος, όμως πάντα στο τιμόνι του σκάφους ήταν ο Λεωνίδας»

Ένας άλλος πρωταθλητής ιστιοπλοΐας, φίλος του Λεωνίδα, συναθλητής  του και συνάδελφος στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου υπηρετούσαν μαζί ως μόνιμοι Αξιωματικοί, ο Γιώργος Δρούγκας θυμάται:
«Ο Λεωνίδας ήταν μαχητής και ανταγωνιστικός σε ό,τι έκανε και πάντα ήταν η ψυχή της παρέας. Έκανε πολλές πλάκες. Ως παιδιά ασχοληθήκαμε με  το ποδόσφαιρο και την υδατοσφαίριση. Όμως τελικά μόλις μπήκαμε στο optimist, το μικρό σκαφάκι με το οποίο όλοι αρχίζουν να μαθαίνουν ιστιοπλοΐα, δεν αποχωριστήκαμε ποτέ τη θάλασσα και το άθλημα. Ο Λεωνίδας ήταν “κολλημένος” με την ιστιοπλοΐα». Και συνεχίζει το ταξίδι των αναμνήσεων:  «Ο Λεωνίδας προερχόταν από στρατιωτική οικογένεια, ο πατέρας του, ο Νίκος, ήταν αξιωματικός. Τον θυμάμαι να έρχεται στους αγώνες και να παρακολουθεί από κάποιο υπερυψωμένο μέρος τον Λεωνίδα με τα κιάλια».

Ο Λεωνίδας Πελεκανάκης γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1962. Μεγάλωσε στον Προφήτη Ηλία της Καστέλλας στον Πειραιά και πήγε σχολείο στο “θρυλικό” 6ο Καστέλλας, το “Κολλέγιο”  όπως το αποκαλούσαν οι μαθητές τότε. Τελείωσε τη Γυμναστική Ακαδημία. Ήταν πατέρας τριών παιδιών, δύο αγοριών ηλικίας 25 και 18 ετών και μίας  κόρης επτά ετών. 

Δείτε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο: protothema.gr

Λεπτομέρειες για τη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό ο Ολυμπιονίκης Λεωνίδας Πελεκανάκης, αποκάλυψε ο στενός του φίλος και πρόεδρος του συλλόγου Ολυμπιονικών, Τάσος Μπουντούρης.

Όπως είπε στον Alpha, ο Ολυμπιονίκης κόλλησε κορωνοϊό από την κόρη του

«Η κόρη του πέρασε μια μικρή γρίπη και κόλλησε με δέκατα τον φίλο μας τον Λεωνίδα. Η κορούλα του δεν είχε γρίπη, είχε κορωνοϊό. Έτσι λοιπόν, αφού τον απείλησα και τον φόβισα, πήγε στο νοσοκομείο», είπε ο κ. Μπουντούρης.

Επί δύο μήνες, ο Λεωνίδας Πελεκανάκης πάλευε με τον ύπουλο ιό. Αρχικά έδειχνε να κερδίζει τη μάχη, όμως σύμφωνα με τον κ. Μπουντούρη κόλλησε μια ενδονοσοκομειακή μόλυνση με αποτέλεσμα να παραλύσει και να διασωληνωθεί.

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν επιπλοκές σ,τα νεφρά του, ενώ μια ακόμα λοίμωξη που κόλλησε μέσα στην εντατική στάθηκε μοιραία, με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει σήμερα το πρωί.

Ο κ. Μπουντούρης έκανε έκκληση σε όλους να τηρούν τα μέτρα για τον κορωνοϊό, τονίζοντας ότι ο ιός υπάρχει και σκοτώνει.

«Έφυγε Ολυμπιονίκης, 58 χρονών θηρίο, θα τον θάψουμε από τον κορωνοϊό. Είναι φτωχότερος πλέον ο Ολυμπισμός», είπε.

Ο Λεωνίδας Πελεκανάκης γεννήθηκε στις 22/11/1962 και από μικρή ηλικία ξεκίνησε ιστιοπλοΐα, κάνοντας Optimist στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πειραιά. Συνέχισε και σε άλλες ολυμπιακές κατηγορίες, όπως Finn, Star, Soling, ενώ υπήρξε και από τους κορυφαίους αθλητές στην ανοικτή θάλασσα με διεθνείς διακρίσεις.

Το 1984 πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες μαζί με τον Ηλία Χατζηπαυλή και κατέκτησαν την 6η θέση στην κατηγορία των Star στη διοργάνωση του Λος Άντζελες.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.