Ανακοίνωση του δήμου Αγίου Δημητρίου για τη ρύπανση στο ρέμα της Πικροδάφνης
Δείτε την ανακοίνωση: Με αφορμή την ανακοίνωση του «Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» με τίτλο «Η ρύπανση από πετρέλαιο μόνιμη απειλή για το ρέμα της Πικροδάφνης», όπου επισημαίνεται πως η επιχείρηση που ρυπαίνει βρίσκεται σε ιδιοκτησία του Δήμου Αγίου Δημητρίου, σημειώνουμε τα εξής:

  1. Το οικόπεδο βρίσκεται στα όρια του Δήμου Αγίου Δημητρίου, αλλά πρόκειται για ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ και ΟΧΙ ιδιοκτησία του Δήμου.
  2. Η Δημοτική Αστυνομία και οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας & Περιβάλλοντος, Νίκος Συρράκος και Ποιότητας Ζωής, Σπήλιος Διαβολίτσης, διενήργησαν αυτοψία προκειμένου να διακριβωθούν οι καταγγελίες της δημοσίευσης.
  3. Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Αγίου Δημητρίου συνέταξε αναφορά προς τον Εισαγγελέα με κοινοποίηση στην Περιφέρεια Αττικής και την Ελληνική Αστυνομία, για τις δικές τους περαιτέρω ενέργειες.

Το ρέμα της Πικροδάφνης, που αποτελεί τον πολυτιμότερο φυσικό οικότοπο της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να προστατεύεται και να περιφρουρείται, τόσο από τους φορείς της Πολιτείας όσο και από την Κοινωνία των Πολιτών, η οποία έχει επιδείξει πολύ σημαντικό έργο και εξαιρετικά αντανακλαστικά όλα αυτά τα χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, όλα ξεκινούν από ένα γήπεδο φύλαξης βυτιοφόρων που μεταφέρουν πετρέλαιο, ακριβώς πάνω από το ρέμα Καλογήρων – Ευξείνου Πόντου και Αγκύρας. Ο χώρος είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Αγ. Δημητρίου.

“Ακριβώς από κάτω βρίσκεται ο υπογειοποιημένος αγωγός του ρέματος Καλογήρων, καθώς και αγωγοί ομβρίων και ακαθάρτων. Οι αγωγοί είναι πολλών ετών, με σάπιες σιδεροσωλήνες και γενικά σε πολύ κακή κατάσταση. Το γεγονός αυτό κατέγραψε η όδευση της Γεωμυθικής με τους σπηλαιολόγους στο υπογειοποιημένο ρ. Καλογήρων στις 26/12/20.Το ίδιο επιβεβαίωσαν και οι επισκευαστικές εργασίες της ΕΥΔΑΠ στις 6/1/21, που έγιναν λίγα στενά πιο πάνω στην Ευξείνου Πόντου και Καλλικρατείας. Το ατύχημα με την διαρροή πετρελαίου που κατέκλυσε την Πικροδάφνη στις 8-9/12/20, για να καταλήξει μία μέρα αργότερα στην θάλασσα του Φαλήρου, προερχόταν από το ρ. Καλογήρων.

Μπορεί να μην πιάστηκε “επ αυτοφώρω” η ακριβής θέση της πηγής της ρύπανσης τότε, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η θέση του χώρου διακίνησης πετρελαίου, πάνω από του σάπιους αγωγούς, αποτελεί υγειονομική βόμβα και μόνιμη απειλή. Οποιοδήποτε ατύχημα διαρροής ή πλύσης των βυτιοφόρων θα καταλήξει στους αγωγούς ομβρίων και ακαθάρτων και θα μεταφερθεί στο ποτάμι μας. Αυτό εξ άλλου έχει συμβεί και στο παρελθόν αρκετές φορές σε μικρότερη όμως κλίμακα.

Οι Δήμοι Αγ. Δημητρίου και Ν. Σμύρνης όμοροι του οικοπέδου, οφείλουν να προβούν σε άμεση αντικατάσταση του δικτύου ακαθάρτων και ομβρίων και έλεγχο του χώρου παραμονής των οχημάτων, για το οποίο πρέπει να υπάρχουν περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του και δεσμεύσεις.

Ως Δίκτυο θα αποστείλουμε σχετικό έγγραφο τόσο προς αυτούς, όσο και προς την Δ/ση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 12 της ΚΥΑ ΗΠ 13588/725/2006 είναι υποχρεωμένη στην διακρίβωση, αξιολόγηση και κατόχου της ρύπανσης σε χώρο, ιδίως σε γήπεδο, οικόπεδο, κλπ., όπου υπάρχουν επικίνδυνα απόβλητα”.

Διαβάστε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.